Kategoriarkiv: Information

Information

Nypremiär

Dags för nypremiär och en uppfräschning av den gamla sidan. Smaker.nu är numera adressen och den har fått ett litet nytt utseende. Mitt företag CJ Event finns inte längre men intresset för goda smaker består ändå. Detta speglas i de inlägg som görs på denna blogg.

Såhär i tider av Covid-19 så har det dock inte blivit så många tillställningar med dryckesprovningar. De flesta sker istället i hemmets lugna vrå eller via någon form av onlinetjänst. Whiskyklubben Smoking Barrels provningar har skjutits på framtiden och det är ovisst om när nästa provning kan äga rum.

Så länge får ni hålla tillgodo med dryckestips i bloggform, med uppmaning om att försöka stödja våra lokala bryggerier och destillerier i första hand och era favoriter där ute i världen i andra hand. Liksom i många andra branscher har även dryckesbranschen problem, inte bara ekonomiskt utan även i försörjnings- och distributionskedjan. Läste idag om hur franska bryggare tvingas hälla ut mängder av öl som blivit gammal, av den enkla anledningen att pubarna håller stängt. Tyvärr är detta inte det enda exemplet.

Systembolaget har fått ett uppsving men på grund av Covid-19 så kan man inte längre beställa vissa artiklar, speciellt de i det tillfälliga sortimentet. Det är väldigt synd eftersom det är just där man många gånger hittar godbitarna. Vi får hoppas att det lättar inom kort och att vardagen kan komma tillbaka igen.

Tills dess – ta hand om er…

Ostronets dag

oysterAntalet högtidsdagar per år har mångfaldigats de senaste åren, speciellt vad det kommer till mat och dryck. Ostronet har dock haft sin givna dag i 10 år, nämligen den första lördagen i september, det vill säga idag.

Ostronakademin ligger bakom högtiden och den firar årligen i Grebbestad, en riktigt folkfest om ni har vägarna förbi. Om inte, så passa på att äta lite ostron idag; enligt historien så åt Casanova 50 ostron om dagen till frukost och det hade bevisligen effekt.

Passande dryckestips:

Champagne: Blanc de Blanc Brut Grand Cru, nr 82901, 3x70cl 858 kr
Vitt vin: Pouilly Fumé 2013, nr 5284, 137 kr
Öl:  Boon Oude Geuze Mariage Parfait, nr 88666, 40,60 kr

Julöl 2013

Så där ja, årets julöl är nu införskaffade. Det blev några intressanta nyheter och några gamla favoriter i ny tappning. Följande sorter beställdes hem:

 • Holy Cow Cranberry Milk Stout
 • Bellerose de Nöel
 • Ölfabrikken Jule Ale
 • Flying Dog K-9 Cruiser Winter Ale
 • BB Pistonhead Christmas Carol
 • Jämtlands Julöl
 • Brutal Brewing Hale to Winter
 • St Peter’s Winter Ale
 • Shepherd Neame Christmas Ale
 • Jacobsen Golden Naked Christmas Ale
 • N’Ice Chouffe

De ska förtäras privat i jul men skulle någon vara intresserad av en julölsprovning med dessa eller andra sorter, så hör gärna av er för offert.

Boka en provning med julöl innan den 10/12 och du får den till halva priset!

Study at Symposion helg 4

Så var helg nummer 4 avklarad hos Symposion i Malmö. På schemat denna gång stod barkunskap och Purity Vodka. Det blev en hel del teori om blandning av drinkar och det praktiska momentet bestod av en drinktävling där man komponerade ihop en egen drink. Som vanligt avslutades lördagen med en 3-rätters middag av hög klass med goda drycker till.

Söndagen ägnades åt lite teori och genomgång av hemuppgifter vi fått sedan tidigare. Nya samples delades också ut, trevligt. En bra och givande helg som vanligt.

Study at Symposion 3

symp

Ytterligare en studieträff avslutad i Malmö. Denna gång fick vi först träffa Dag Lennartsson som delade med sig av sina erfarenheter som författare och provningsledare. Dag har bland annat författat böckerna “Golf, Mat och Whisky”, “Whisky, Whisky, Whisky”, “Mera Whisky” och “Sveriges Whiskykrogar. Som provningsledare har han hållit i mer än 350 provningar och är mycket kunnig i ämnet.

Därefter tog Thomas Kuuttanen vid och berättade om tillverkningsprocessen och om kornets betydelse för whiskyn. Intressant och på djupet på vissa områden. Tiden var knapp men det utlovades mer teori och praktik vad gäller just fatlagringen vid kommande träffar samt i samband med Skottlandsresan i oktober.

Efter lunch var det dags för provningar och våra uppgift var att hålla i dessa provningar gruppvis. De första 2 provningarna bestod av en Benromach Vertikal där vi provade Benromach Traditional, Benromach Organic, Benromach 10yo, Benromach Cast Strength, Benromach Peat Smoke och Benromach 30yo. En trevlig uppsättning whiskies, speciellt då jag inte provat mycket Benromach tidigare.

Därefter följde 3 provningar på raken, med samma whiskyinnehåll med ledda av olika grupper, bland annat min egen grupp. Vi provade Benromach 10yo, Highland Park 1987 MacPhail’s Collection, Ardmore 1993, Macallan 2002 Speyside, Caol Ila 1998 Connoisseurs Choice och Mortlach 21yo.

Efter sedvanlig 3-rätters middag och ett trevlig kvällsprogram blev det tidigt i säng. Söndagen sedan bjöd på lite information inledningsvis. Därefter fick vi besök av Ulf Buxrud, författare, provningsledare, whiskysamlare och expert om man får säga så. Han berättade om japansk whisky och visade trevliga bilder från sina besök där.

Efter föredraget genomfördes en whiskyprovning av 6 olika japanska whiskysorter. Vi togs på en resa av vår lärare Joakim genom Japans whiskyhistoria och provade följande sorter under resans gång. Taketsuru 12yo, Yoichi 10yo, Miyagiko 10yo, Nikka Coffey Grain, Nikka from the Barrel samt Yoichi 15yo.

Efter lunch var det dags att runda av denna trevliga och givande helg. Nästa gång står Akvavit, Purity Vodka, snaps, barverksamhet och party på schemat…

 

Välkommen

whiskey-tulip

Här kommer det att postas en hel del matnyttigt inom dryckesvärlden och mer därtill. Jag kommer att posta nyheter och artiklar men också provningsförslag, reseförslag och mycket annat. Vill du anlita mig för en dryckesprovning eller en dryckesresa så är det bara att höra av dig på info@cjevent.se.

Jag kan ordna och leda provningar inom främst whisky men också andra typer av sprit, samt öl och vin. Till det går förstås också att kombinera mat, exempelvis höjdaren whisky och ost eller varför inte en trevlig afton med öl och korv eller en snapsafton med sång?

Under Provningar ovan ser ni vilka dryckesprovningar jag tidigare har hållit i. Där kan ni hitta inspiration till provningsteman som jag kan erbjuda er.

Nu är det bara att börja läsa denna blogg och för er som följt den tidigare så kommer alla gamla  inlägg successivt att läggas in igen. Välkommen än en gång!