Kategoriarkiv: Provning

Ostprovningar

Nu är det möjligt att boka in mig för en ostprovning på valfritt tema, ensamt eller tillsammans med goda drycker. Jag föredrar lokalt producerade ostar så är ni nyfikna på det konceptet så hör av er.  Stora som små sällskap är välkomna!

Glenfiddich 3-pack

Nu kommer möjligheten att prova 3 olika buteljeringar av Glenfiddich, 20 cl i varje flaska. Det rör sig om 12-, 15- och 18-årig single malt, perfekt för en provning i liten skala. Glenfiddich är för mig en whisky som alltid funnits där men som inte gjort så mycket väsen av sig. För bara 399 kr kan du nu köpa denna lilla samling på Systembolaget och skaffa dig en egen bild av ett av de mest gedigna Speyside-destillerierna. Vill du inte skaffa dig en egen bild så kan du istället ta del av min provning. Jag har provat dessa sorter halvblint, visste inte i vilken ordning förrän efteråt. Vill du komplettera med en fjärde sort så finns Glenfiddich Gran Reserva 21yo på Systembolaget, lite dyrare, lite bättre?

#1 – Glenfiddich 12yo
Doft: Spännande, mystisk doft som öppnar sig allt eftersom, kräver många försök innan citrustonerna tar plats. Det finns en rätt häftig fatkaraktär till en början, där eken verkligen kommer fram. Sedan blir det mer malt, fruktigt och citrus. Min näsa vill gärna känna en liten gnutta rök, men jag vet inte om det är något som borde finnas där?
Smak: Den öppnar sig rejält och doften blir nu betydligt kraftigare. Här har vi en lätt men kryddig smak som även ger lite parfym på tungan. Ja, jag vet att parfym är fel ord att använda, destillerichefen på Bowmore påminde mig om det med inte så milda ord vid ett besök 2006. Floral, som det heter på engelska, är en lätt blommig doft och smak som lätt kan förknippas med parfym. En utsvävning, men det finns smaker av parfym här. En väldigt angenäm smak i övrigt där malten verkligen träder fram.
Eftersmak: Eftersmaken är lång och behaglig.
Balans/komplexitet: Detta är väl balanserat. Komplexiteten kan man önska mer av, detta är en rätt så alldaglig whisky som passar till många olika tillfällen. Inte minst så är den perfekt att avsluta en måltid med.
BETYG: 20/20/22/21 = 83

#2 – Glenfiddich 15yo
Doft: Sherry? Fruktigheten, sötman, allt det fantastiska hos ett sherryfat infinner sig nästan direkt. Detta är en fantastisk dessertwhisky, tycker jag innan jag ens har smakat på den. Varför finns inte röken där för att komplettera? Kanske för att det är en fantastisk whisky ändå? Jag känner vanilj, honung, päron, citrus, en fruktsallad med vaniljglass därtill.
Smak: Mycket god! En jättebra whisky helt enkelt. Jag skulle lätt kunna servera den till både nybörjare och erfarna whiskyprovare. Smaken är kryddig och söt, här finns russin, lite honung och även citrus. Fatkaraktären är dock tydlig och det går inte att glömma bort att det är en whisky och inte en likör vi provar.
Eftersmak: Med så bra smak så borde eftersmaken leva kvar längre men bjuder inte på någon större överraskning. Samma smaker återfinns igen, kryddig, fruktig och söt, men tyvärr lite för kort.
Balans/komplexitet: All in all, en jäkligt bra whisky, speciellt som avec till desserten.
BETYG: 21/23/19/22 = 85

#3 – Glenfiddich 18yo
Doft: Fördelen med att prova whisky blint är att fördomarna försvinner helt, men ärligt talat, är inte denna whisky mest mogen av de alla? Här har dofterna funnit varandra över tid, här finns hela fruktskålen, eftermiddagsfikat på jobbet, doften av kaffe i bakgrunden, bakelser av choklad och mycket mer. Det är en rätt enkel men samtidigt komplex doft, den är söt och helt fantastisk. Finns inte mycket mer att tillägga.
Smak: Mera frukt men denna gång med citrus. En viss sälta infinner sig och påminner mig om forna tequilarace, något jag helst inte vill bli påmind om. I övrigt är smaken angenäm,  men tar udden av det långtidslagrade. Kan detta månne vara 12-åringen?
Eftersmak: Boom! Detta är inte 12-åringen, övertygad och lätt skamsen måste jag medge att mycket av smaken finns i eftersmaken. Den lever länge och bjuder på en riktigt fruktkompott med citronzest, choklad, kaffe, sötma och förlåt mig, men är det inte Ahlgrens bilar? Fantastisk är den i alla fall.
Balans/komplexitet: Balansen finns där och i början känns den rätt tråkig, sedan exploderar det fullständigt. Välj en komplex whisky, och jag väljer denna!
BETYG: 24/19/24/23 = 90

Kilchoman

Imorgon får vi celebert besök av Distillery Manager Anthony Wills från Kilchoman Distillery på Islay. Han kommer att hålla i en provning med 5 olika sorter, varav 4 stycken inte längre går att köpa. Rökigt och spännande…

Provning av cognac

Den 2:a maj kl 18 är det dags för cognacsprovning på Villa Sandhem i Katrineholm. Det är begränsat antal platser och endast förbokning gäller. Priset är 500 kr för provning, varmrätt, kaffe och dessert. Plats bokas direkt med Villa Sandhem på telefon 0150-13988.

Välkomna!

The Ten

På lördag är det dags för The Ten, 10 olika buteljeringar whisky som vi gemensamt ska blanda ihop till en förhoppningsvis njutbar blended. Provningen utförs uppdelat i grupper där alla får möjlighet att blanda sin egen whisky. Efteråt genomförs en provning av dessa blandningar i ett försök att kora en vinnare. Väl mött på lördag ni som anmält er!

Provningar

I lördags höll jag i en provning med idel japanare, i glasen alltså! 🙂 Vi provade 6 sorter från Nikka, det vill säga från Miyagikyo och Yoichi Distillery. Se mer under provningar.

Lördagen den 13/4 bjuds på Angel’s Share i samarbete med lokala biografen. Innan visningen kommer lite information att hållas av och om Sällskapet Smoking Barrels.

Lördagen den 20/4 körs The Ten, en provning av 10 olika sorters whisky med syfte att blanda ihop till sin egen blended. Inbjudan har gått ut till de det berör.

Torsdag 2/5 kör jag en Cognac-provning på Villa Sandhem. Biljetter kommer att säljas på Villa Sandhem och annons kommer ut i lokal press inom kort.

Lördag 4/5 håller jag i en privat whiskyprovning på temat “Vad gömmer sig i glaset egentligen?” och den 15/5 får vi besök av ingen mindre än destillerichefen Anthony Wills från Kilchoman Distillery.

Whiskyprovning: Nikka

På lördag kör jag en Nikka-provning för Sällskapet Smoking Barrels. Vi kommer att avnjuta 6 olika sorter och titta lite närmre på vad det är som gör japansk whisky så speciell. Provningen är nu fullbokad men det går fortfarande att kontakta mig och ställa sig i kö inför eventuella avhopp. Titta in här på sidan för ett litet reportage under nästa vecka.

Provning: Laphroaig 2010-02-20

I lördags höll jag en i mitt tycke intressant provning  för Sällskapet Smoking Barrels och jag tror att fler tyckte det var intressant. Det vi provade var:

 • Islay Mist 12yo
 • Laphroaig Triple Wood
 • Laphroaig 18yo
 • Laphroaig 8yo 1998 Exclusive Malts
 • Aloha Grip 16yo 1990
 • Laphroaig 21yo Old Malt Cask

Mina favoriter blev den yngre Laphroaig 8yo, Triple Wood samt Aloha Grip. Dock tyckte jag inte att varken Aloha Grip eller Old Malt Cask var värda pengarna, med 1600:- per butelj.

Ni som deltog på provningen fann säkert era favoriter och på bloggen på Sällskapet Smoking Barrels hemsida (länk här bredvid) kommer resultatet att postas inom kort. Är ni intresserade av presentationen så hör av er till info@cjevent.se så kan jag bränna ut den på en skiva och skicka per post.

Skottlands regioner

För dig som känner dig ny med whisky och vill lära dig mer om de skotska regionerna och dess whiskysorter – denna provning är för dig. Vi tittar på vilka typer av whisky som finns, lite om whiskyns historia samt om hur whisky tillverkas. En bra grund för ett fortsatt utvecklat intresse för whisky.

Skottlands regioner har alla sina egna egenskaper och det gör det extra intressant för jämförelser. Vi provar därför en representativ whisky per region enligt nedan förslag. Även du som har lite kunskap om whisky sedan tidigare borde finna provningsinnehållet intressant:

 • Lowland: Bladnoch 18yo, 46%, OB
 • Highland: Glencadam 15yo, 46%, OB
 • Campbeltown: Glen Scotia 14yo, 40%, OB
 • Speyside: Aberlour A’bunadh, 59,9%, OB
 • Islands: Isle of Jura 1999 5yo Heavily Peated, 60,6%, OB
 • Islay: Port Ellen 1979 30yo 9th release, 57,7%, OB

Är du intresserad av att delta på denna provning så anmäl dig på info@cjevent.se.