Kategoriarkiv: Provsmakat

Benromach 10yo 2003

Benromach 10yo 2003, OB för Svenska Whiskyförbundet, 46%

Benromach är lite av en doldis men bjuder på en härlig rökig överraskning till de som inte provat. Allt sedan jag stod och marknadsförde nämnda dryck i tax free till ointresserade ryssar och alldeles för försiktiga japaner, så har jag förstått att detta är något speciellt. Benromach är en rätt så exklusiv Speyside-whisky med fin balans och komplexitet.

Den här buteljeringen är utvald av Svenska Whiskyförbundet och är inte kylfiltrerad eller färgad. Doften bjuder på en eldig och svag rökton, tobak och ingefära. Smaken är kryddig med söta frukter som balanserar mot den fortfarande svaga röken. Eftersmaken överraskar och kommer långt därefter, med toner av choklad, kaffe och ännu mera rök. Kommer ihåg hur många vände tillbaka till demobordet och ändrade sitt första intryck när eftersmaken visat sig.

Oavsett hur färgad jag är (jobbar inte åt Symposion längre) så är detta en bra och god whisky som passar såväl nybörjare som mer erfarna provare. Vill ni också uppleva den överraskande eftersmaken så finns den i alla Benromachs tappningar. Just denna kan dock vara svår att hitta annat än begagnad.

Doft: 21/25 | Smak: 22/25 | Eftersmak: 25/25 | Balans och komplexitet: 23/25 | Totalt: 91/100

Glenfarclas 10yo

Glenfarclas 10yo, Juni 1984-Februari 2005, Cask 1.54, SMWS 1.54, 60,2%

Scotch Malt Whisky Society släpper buteljeringar under kryptiska beteckningar som exempelvis 1.54, vilket betyder att det rör sig om ett fat från Glenfarclas. Detta är en spännande 10-åring från 1984 och hade man väntat ytterligare några månader hade den hunnit bli 11. Den verkar dock ha buteljerats i rätt tid.

Det här fruktigt och sött, lite åt likörhållet, med fina toner från sherryfatet. Honung, fudge, knäck och kola. Vaniljglass med kolasås, allt finns där. Med 60 procent lite drygt kan det tyckas lite vasst i början men den här ska inte spädas med vatten. Då bleknar den genast och sårbarheten kommer fram.

Eftersmaken är inte så lång men även kort kan vara underbart. Fina smaker och en riktig dessertwhisky. Glenfarclas är bra i vanliga fall och den här likaså – den kunde dock ha blivit ännu bättre om man valt att hälla över fatet på flaska några år innan. Men man kan inte få allt…

Doft: 23/25 | Smak: 24/25 | Eftersmak: 21/25 | Balans och komplexitet: 22/25 | Totalt: 90/100

Ben Nevis 15yo

Ben Nevis 15 år, destillerad maj 1999, buteljerad maj 2014, flaska 122 av 337, Hogshead 122, The Malt Man, 49,1%

En intressant bekantskap då jag inte druckit speciellt mycket Ben Nevis och definitivt inget från The Maltman.

Sherrysötman slår direkt mot näsan och byts strax mot en touch av nysågat trä. Lite lustigt kan tyckas men det funkar. Fruktiga toner infinner sig också och även lite smörkola.

I smaken exploderar frukterna och avbyter varandra – tropiska frukter som mango och grapefrukt och till och med lite ananas. Känner även toner av kaffe och choklad och honung. Tyvärr dör smaken väldigt fort och eftersmaken är bara en kort påminnelse om innehållet. Tyvärr!

Doft: 22/25 | Smak: 22/25 | Eftersmak: 17/25 | Balans och komplexitet: 21/25 | Totalt: 82/100

Braeval 14yo Creative Whisky Exclusive Casks

Braeval 14yo Creative Whisky Exclusive Casks, Sep 1997-Sep 2011, Cask 126678 Refill Sherry Butt, 52%

Ojoj, detta bjöd på konstiga associationer. En konstig doftpalett bestående av söt karamell, aprikoslikör, syrliga toner som tyvärr påminner en del om en spya! Synd på en sådan intressant whisky.

Med klädnypa på näsan (nej, jag skojar bara) så bjuder smaken på en trevlig fruktsallad med ännu mer aprikos, citrus, russin och med en lätt metallisk ton. Här smyger lite rök in i bakgrunden och ger faktiskt en helt okej upplevelse. Det roliga här är att doften efter att ha smakat inte alls är lika påtaglig.

Eftersmaken är rätt så lång och bjuder på en lätt rökig ton och ännu mer från fruktfatet. En angenäm whisky i slutändan när man bortser från den första doftchocken.

Doft: 15/25 | Smak: 20/25 | Eftersmak: 21/25 | Balans och komplexitet: 20/25 | Totalt: 76/100

The Deveron 12yo

Påbörjar härmed en ny serie inlägg med tips som ska ge en mer smakfull vardag, eller helg om ni hellre vill vänta tills dess. Det är verkligen en djungel av goda drycker där ute och det är inte lätt att välja rätt. Ofta hittas det något bra i det mesta men det är inte speciellt ofta som nya favoriter hittas.

Kanske kan dessa artiklar leda till att just du hittar en ny trevlig bekantskap, på Systembolaget eller i taxfree-hyllan. Jag vet att jag gjort det i de val som presenteras här. Så, är du osäker på vad du ska köpa för godsaker så ta till dig av dessa tips. Kom dock ihåg, smaken är som baken…

The Deveron 12yo, 40%, 349 kr, nr 443

MacDuff Distillery är kanske inte så känt hos alla och faktum är att alla single malt som buteljerats gått under namnet Glen Deveron eller som den här, The Deveron. MacDuff kan dock synas på diverse oberoende buteljeringar och är inte helt ovanligt. Destilleriet grundades ändå redan 1962 så det finns en del whisky på marknaden. Sedan 1993 ägs också destilleriet av John Dewar & Sons och ingår därmed i koncernen Bacardi.

En ytterst prisvärd smakfull whisky som är ett måste i whiskyskåpet. Fruktig, kryddig med touch av lakrits och vanilj.

Doft: 18/25 | Smak: 19/25 | Eftersmak: 20/25 | Balans och komplexitet: 20/25 | Totalt: 77/100

Linkwood 2000 14yo Malts of Scotland

Linkwood 2000 14yo Malts of Scotland, Refill Sherry Butt, 606 flaskor, 55,8%

Linkwood överraskar från gång till annan. Sist var det Wemyss Malts Lemon Zest som visade sig vara just Linkwood, med den ivriga intensiva smakpaletten som dess kännetecken.

Det bjuds på frukt, ananas, päron men också en fin maltighet, obefintlig rök och kanske lite spritig. Just den här buteljeringen påminner också om en fin Rakia som jag har här hemma, men godissötma, banan, toffee och choklad. Smaken tar oss ännu längre in bland frukt och godis, med marshmallows, tuggummi och körsbär. Något konstlat som en alkoläsk med mängder av tillsatta aromer, men ändå med en äkthet som få andra kan erbjuda.

Eftersmaken är också den fruktig men går mer åt det gröna hållet, med nyklippt gräs, örter och kryddor. Den är dock relativt kort och trots att den vilat på sherryfat i 14 år så tror jag att den skulle mått bra av ännu längre tid. Kanske hade den utvecklat en mer mogen smak med karaktär?

Doft: 22/25 | Smak: 21/25 | Eftersmak: 19/25 | Balans och komplexitet: 19/25 | Totalt: 81/100

Vatted Grain 1995 16yo Norse Cask

Vatted Grain 1995 16 yo, buteljerad 2011, port pipe 801, 711 flaskor, Norse Cask. 63,3%

Efter 16 år på portvinsfat så ser innehållet ut som blek hallonsaft. Smaken är dock en annan – stark som sjutton till en början. Några droppar vatten senare och inte finns det mycket av hallon direkt. Men det är ju förstås inte meningen!

Vatted grain är en blandning av olika sorters grainwhisky, det vill säga whisky som vanligen utgör huvuddelen av blended whisky. I grain kan förekomma andra grödor än bara korn och därmed kan också smakerna variera kraftigt. De lättaste och enklaste grainwhiskies jag provat kan liknas vid bra vodka, med bara lite smak ifrån fatet.

Den här grainwhiskyn har trots 16 års omsorg av ett portvinsfat inte utvecklat speciellt mycket. Detta är sprit och inget annat och jag tvivlar på att den skulle falla någon i smaken. Grainwhisky kan vara helt okej men detta är ett ruskigt exempel. Tyvärr!

Doft: 16/25 | Smak: 15/25 | Eftersmak: 15/25 | Balans och komplexitet: 12/25 | Totalt: 58/100

Bunnahabhain 21yo

Bunnahabhain 21 år, destillerad 25:e november 1991, buteljerad 2:a juli 2013, refill hogshead 5378, 248 flaskor, Whiskybroker, 48,4%

En Bunna på 21 år kan ju inte vara fel och visst bjuder den på tydliga Islay-vibbar. Men den är trots sin ålder ganska slätstruken. I doften finner jag vanilj och päron men också något som påminner om fuktig kartong.

Smaken har lite rökton med saltlakrits men är rätt så endimensionell. Eftersmaken dröjer kvar och är rätt så söt men ingen överraskning. En rätt så bra whisky men inget wow!

Doft: 19/25 | Smak: 20/25 | Eftersmak: 20/25 | Balans och komplexitet: 18/25 | Totalt: 77/100

Sommartips

Det släpps mycket gott på Systembolaget till sommaren och här kommer några axplock.

japanese-ginJapansk Gin
The Cambridge Distillery släpper en japansk Gin, eller den heter åtminstone Japanese Gin. Det man gjort är man har förutom enbär tillsatt Shisoblad, sesamfrön, gurka, Sansho (en japansk krydda) och Yuzu (en citrusfrukt som smakar som en blandning mellan grapefrukt och mandarin. Resultatet blir en spännande gin som utsågs till en av de 50 bästa spritsorterna  2014. Tyvärr hittar vi den ännu inte på vårt svenska Systembolag, men den går att hitta på välsorterade taxfree-butiker för de som är ute och rör på sig.

Writers Tears
En whisky som funkar väldigt väl på sommaren är den irländska Writers Tears. Den tillverkas av Walsh Whisky Distillery i Carlow på Irland, startat 1999 men relativt anonymt. Man planerar för ett stort destilleri som ska påbörja produktion redan i år, med besökscenter och annat inplanerat för framtiden. Whiskyn bjuder på det typiska irländska med sin fruktighet. Namnet Writers Tears syftar på ett gammalt talesätt där “irländska författare grät tårar av whisky”.
Finns på Systembolaget och har beställningsnummer 85530 och har ett pris på 399 kr.

Glen Garioch 1797 Founder’s Reserve
Duger det inte med irländskt så kanske en skotsk single malt med somriga toner kan passa? Glen Garioch bjuder på frukt och vanilj och funkar utmärkt i sommarvärmen. Enligt destilleriet själva så funkar den också utmärkt tillsammans med en god bit ost och då Comté eller Gruyere. Finns förstås på Systembolaget, konstigt nog i beställningssortimentet med nummer 86725.  Prislappen är 451 kr. Duger inte denna så kan man hitta bra alternativ i samma prisklass: Laphroaig Quarter Cask, Glengoyne 12yo, Caol Ila 12yo, Benriach 10yo eller varför inte Compass Box Great King Street.

Allt är inte bara sprit så här kommer några bra öltips också:

Sixpoint Hi-Res Triple IPA  (Sixpoint Brewery, Brooklyn, New York, USA) – en suverän trippel- IPA på 115 IBU och hela 10,5% alkoholhalt. Säljs i 35,5cl-burkar, med priset 30,90 kr och nr 11469-15 på bolaget.

De Molen Knippen & Scheren (Brouwerij De Molen, Bodegraven, Nederländerna) – imperial IPA som ofiltrerad och med intensiva humletoner från amarillo och simcoe, bjuder på en smakexplosion utan dess like. Släpps på Systembolaget den 14/6 och säljs bara i kolli om 6 flaskor. 33cl i varje flaska och alkoholhalten 33 cl. 40.90 kr per styck får man betala men det är det värt, jag lovar.

Epic Armageddon IPA (Epic Brewing Company, Otahuhu, Auckland, Nya Zeeland) – en nya zeeländsk mycket aromatisk IPA får avrunda tipsen för denna gång. Den här håller 6,7% och säljs i 33cl flaskor, har nummer 1509-03 och kostar 22.90 kr. En favorit som funnits i över 3 år i Systembolagets sortiment.

Har ni egna sommartips så maila mig gärna!

Loch Lomond Single Grain

Det nya året är här och med det många spännande smakupplevelser att vänta. Vi låter oss inte vänta för länge utan drar igång årets första dag med en provning av Loch Lomond Single Grain.

Den här whiskyn är en grainwhisky, vilket menas att den inte bara innehåller kornmalt utan även råg, havre, vete, majs och andra spannmål. Exakt innehåll och förhållandena mellan ingredienserna får vi bara sia om, men syftet med whiskyn är att agera balans till maltwhisky i blendedindustrin, man blandar den helt enkelt med single malt till rätt proportioner.

LochLomond_SGI det här fallet väljer man dock att buteljera whiskyn som en single grain, vilket  innebär att det är grainwhisky från ett och samma destilleri, det vill säga Loch Lomond Distillery, strax norr om Glasgow i Skottland. Den görs som brukligt i kolonnpanna som tillåter en kontinuerlig destillation med syftet att få ut stor volym.

Whiskyn fick agera start på en provning i december så det blir en samlad bedömning därifrån. Att starta som nummer ett i en uppsättning av 5-6 whisky är aldrig lätt, omdömet är som mest kritiskt i början men också som mest rättvist. En grainwhisky kan av förklarliga skäl upplevas som lite spritig och så även i detta fall. Intressant att notera dock var att efter att ha provat ytterligare några sorters whisky och sedan låta denna whisky inleda andra varvet, blev betyget högre än innan.

Loch Lomond Single Grain kostar 369 kr på Systembolaget och det är i min och andras mening en relativt prisvärd whisky.  Den står sig väl i kampen om titeln vardagswhisky och konkurrerar lätt ut många olika sorters blended och även en del single malt. Här kommer det kompletta omdömet sammanställt:

Förpackning och utseende: Högst ordinär butelj, etiketterna ger dock sken av exklusivitet och det får den att sticka ut på hyllan.
Doft: Frisk, något skarp, fruktig, violtabletter, kryddor, saltlakrits
Smak: Gröna äpplen, päron, torkad frukt, lite syrlig, mer kryddor
Eftersmak: Honung, kryddig, frukterna finns där men en sälta tar över, lakritstoner
Balans/komplexitet: Smakerna är väl balanserade men whiskyn är rätt enkel och saknar mycket att önska i komplexitet.

Doft: 18
Smak: 19
Eftersmak: 19
Balans/komplexitet: 16

Totalbetyg: 72/100