Kategoriarkiv: Resor

Old Jameson Distillery

Våren 2002 fick jag möjligheten att besöka The Old Jameson Distillery i Dublin. Ett besök som jag fortfarande minns eftersom det var mitt första destilleribesök någonsin. Det var ingen produktion igång då och det är det inte heller idag. Istället görs Jameson som mycket annan irländsk whiskey på New Midleton Distillery i Midleton.

New Midleton är en komplex anläggning med stor kapacitet. 13 pannor finns och 3 åt gången av dessa kan kopplas ihop. Världens största panna finns också här med sina 125000 liter. Den används dock inte utan man nöjer sig med spritpannor på 75000 liter. Kapaciteten uppgår idag till 19 miljoner liter.

The Old Jameson Distillery ligger på Bow Street i Dublin och bjuder på rundturer dagligen från 9.30 till 17.30. En rundtur tar cirka 45 minuter och här får man se hur tillverkningen gick till då det begav sig. Guiden berättade med stor inlevelse om historien bakom Jameson, om mältningen, mäskningen, jäsningen, den trippla destilleringen och slutligen lagringen på fat.

Rundturen gick sedan vidare in i en biograf där det bjöds på en film om Jameson. Efter detta avslutades besöket med en whiskeyprovning i Jameson Bar. En whiskey ingår i inträdet på cirka 70 kronor och för några få förunnat ingick även en provning. Här provades några skotska sorter och några irländska och jämförelser gjordes. Resultatet visade tydligt att smaken är som baken och det slutade oavgjort.

Efter denna lilla whiskey gjorde jag ett besök i shoppen där man kunde fynda bland de irländska sorterna. Här är de sorter jag införskaffade under mitt besök:

Jameson 12yo (med personlig etikett) – en whiskey helt utan rök, trippeldestillerad förstås för en mildare och renare smak. Doften var fruktig med aningen sherrytoner. Smaken bjöd på choklad, lite kola och blommig fruktighet. Eftersmaken var medellång och mjuk. Betyg: 60

Jameson 1780 Reserve 12yo – en Jameson lagrad på bourbonfat. Doft av trä, kol och söt bourbon. Smaken var fyllig och mogen och eftersmaken en enda lång njutning. Betyg: 75

Midleton Very Rare 2000 – troligtvis den godaste irländaren jag någonsin provat. Doftar underbart med toner från ekträt, något fruktig, lite lavendel. Smaken är komplex med mycket fat och toffeesötma. Eftersmaken var mycket lång med tydlig fatkaraktär och liten krydda på slutet. Betyg: 82