Provsmakat – Caol Ila Collection

ciboxVid besök på Caol Ila på Islay införskaffade jag en box med 3 st 20cl-buteljer av olika tappningar och här följer en liten provning av dessa:

Caol Ila 12yo, 43%, 389:-
Caol Ila 12yo är standardbuteljeringen på bolaget och en mycket prisvärd sådan. Här är torven mest påtaglig i doften med en kryddig rökighet som kittlar näsan. Smaken är till en början mjuk och sedan attackerar rökigheten och sältan. Den är inte lika intensiv som hos Ardbeg och Laphroaig och skulle därför kunna uppfattas som tilltalande även hos de som har lite svårt för rökig whisky. Eftersmaken bjuder sedan på en gnutta honungssötma och ljung. Komplex och med bra balans med lagom mycket rök även om jag personligen gärna ser lite mer av den egenskapen.

Doft: 21/25 | Smak: 21/25 | Eftersmak: 22/25 | Balans och komplexitet: 23/25 | Totalt: 87/100

Caol Ila 18yo, 43%, finns ej på bolaget
18-åringen är jämfört med 12-åringen betydligt mer mogen (inte så konstigt kanske) och balanserad. Doften bjuder på nötter, mandel, choklad och rökridå som heter duga. Den är mild i smaken med mängder av tjära och rök. En mjuk rullning över tungan med små toner av vanilj och nötter. Eftersmaken är lång och fin med mycket rök och skarpa toner av tjära; lever kvar väldigt länge. Mycket väl balanserad och med en härlig komplexitet. Röken och tjäran framträder tydligt och klart utan att ta över.

Doft: 21/25 | Smak: 22/25 | Eftersmak: 24/25 | Balans och komplexitet: 23/25 | Totalt: 90/100

Caol Ila Cask Strength, 60,1%, finns ej på bolaget
Detta är en buteljering som heter duga. En helt superb whisky blir ännu bättre med fatstyrka. Exakt ålder på buteljeringen är jag dock osäker på men 10 år är en vild gissning. Doften är rökig med mycket sälta, tjära och citrus. Smaken är varm, kraftig och full av torvrök och eftersmaken vill aldrig dö ut. En enormt komplex whisky som lämnar dig i chock – vad hände egentligen? Vad är detta för smaker, hur är det möjligt? Bäst att hälla upp en till…

Doft: 23/25 | Smak: 24/25 | Eftersmak: 25/25 | Balans och komplexitet: 24/25 | Totalt: 96/100

Provsmakat – Ardbeg Peat Pack

 

Ardbeg Ten, 46%, 459:-
Ardbegs standardbuteljering har kraftig rök med toner av fat, havssalt, tjära och ljung och smaken är fyllig och kraftig med stor rökighet och inslag av tjära, tång och lite vanilj. Eftersmaken är komplex och väldigt lång med mycket torv och rök. Ardbeg Ten är väl balanserad och en av de bättre i standardsortimentet. Den har en komplex smak och doft och uppfattas lätt väldigt olika från gång till gång, beroende på när och var den provas. Har därför givit Ardbeg Ten olika betyg i olika sammanhang och det är möjligt att det ändras igen med tiden.

Doft: 22/25 | Smak: 23/25 | Eftersmak: 23/25 | Balans och komplexitet: 22/25 | Totalt: 90/100

Ardbeg 17yo, 40%, finns ej på bolaget
Att prova 17-åringen direkt efter den 46%-iga 10-åringen är inte rättvist då denna framstår som rätt tam, just för att den bara håller 40%. Ett tips är därför att prova denna buteljering först, alternativt prova Ardbeg Ten med en skvätt vatten innan denna buteljering. Annars är denna whisky än mer komplex än 10-åringen med mer vanilj och torv. Här finns också tång, tjära, hav och salt i doften men den är mer balanserad och lugnare än i 10-åringen. Rökigheten har dock minskat något vilket är rätt naturligt med ålder. Smaken är mjuk och något söt, väldigt oljig, nästan med tuggmotstånd. Smaken har ett stort djup och en bra balans. Eftersmaken tar vid och är väldigt lång och oljig med toner av vaniljsötma, citrus och lite peppar. 17yo är välbalanserad och mer komplex än 10-åringen men saknar å andra sidan lite av bettet och intensiteten för att inte glömma röken, vilket gör att den får samma betyg.

Doft: 23/25 | Smak: 23/25 | Eftersmak: 23/25 | Balans och komplexitet: 21/25 | Totalt: 90/100

Ardbeg Uigeadail 17yo, 54,2%, 649:-
Uigeadail är också en 17-åring men denna håller fatstyrka med sina 54,2%. En söt och rökig doft förlamar nästan näsan vid en första sniff. Därefter växer en varm och komplex blandning av choklad, karamell, kola, torkad frukt och blygsam rök fram. Smaken bjuder på en mer honungsliknade sötma, en kryddighet med nötter och rök i en skön blandning. Eftersmaken dröjer kvar extremt länge och ger en njutningsbar rökighet med peppriga toner och möjligen lite lakrits. Uigeadail tillhör en av mina absoluta favoriter med sina komplexa toner och den fungerar lika bra som en aperitif som tillsammans med kaffet till desserten. Prova också tillsammans med kalamataoliver och du bjuds på en smaksensation utöver det vanliga.

Doft: 23/25 | Smak: 24/25 | Eftersmak: 24/25 | Balans och komplexitet: 24/25 | Totalt: 95/100

Ardbeg Kildalton 1981 24yo, 52,6%, finns ej på bolaget
Kildalton är en nästan helt rökfri Ardbeg och jag har provat både denna destillering och den som kom 1980. Den från 1980 höll en alkoholhalt på 57,9% och var 23 år vid buteljeringstillfället. Kan dock tycka att båda dessa är väldigt snarlika och det är svårt att skilja dessa åt. Doften bjuder på behagliga, söta toner av honung och vanilj, inte så rökig som andra Ardbeg-buteljeringar, utan istället med en fruktighet och vissa likörtoner. Smaken är mjuk och fruktig med toner av vanilj och honung, med en gnutta citrus. Eftersmaken är ganska lång och full med frukt, citrus och vanilj. Bra balans men däremot ganska liten komplexitet. Möjligen växer denna känsla om man provar under längre tid och vid flera olika tillfällen. Lite för mycket frukt i förhållande till rök och torv.

Doft: 22/25 | Smak: 22/25 | Eftersmak: 21/25 | Balans och komplexitet: 21/25 | Totalt: 86/100

Provsmakat – Aass Gourmet Pale Ale

Aass Gourmet Pale Ale, finns ej på bolaget
Aass Bryggeri, Drammen, Norge
Scottish Ale, 4,7%, 50cl burk

En skotsk ale är vanligen mörk, maltig och har stor kropp. Många sorter har även en ton av rök eftersom rökt malt använts vid framställningen. I Skottland delas ale in i 60, 70 och 80 shilling beroende på alkoholhalt, vanligen under 5% men det finns några på upp mot 8%.

Gourmet Pale Ale från Aass Bryggeri i Drammen i Norge håller en alkoholhalt av 4,7% är kopparfärgad med fint tätt skum. Doften avslöjar karamelliserade söta toner med en välhumlad maltighet. Inget att hoppa högt för men ändå en skön doft som kittlar näsan. Smaken är rostad maltig med sötma och liten beska. Något tunn och lite för syrlig i min smak, det finns bättre.

Utseende: 3/5 | Doft: 3/5 | Smak: 2/5 | Munkänsla: 2/5 | TOTALT: 10/20 (50%)

Old Jameson Distillery

Våren 2002 fick jag möjligheten att besöka The Old Jameson Distillery i Dublin. Ett besök som jag fortfarande minns eftersom det var mitt första destilleribesök någonsin. Det var ingen produktion igång då och det är det inte heller idag. Istället görs Jameson som mycket annan irländsk whiskey på New Midleton Distillery i Midleton.

New Midleton är en komplex anläggning med stor kapacitet. 13 pannor finns och 3 åt gången av dessa kan kopplas ihop. Världens största panna finns också här med sina 125000 liter. Den används dock inte utan man nöjer sig med spritpannor på 75000 liter. Kapaciteten uppgår idag till 19 miljoner liter.

The Old Jameson Distillery ligger på Bow Street i Dublin och bjuder på rundturer dagligen från 9.30 till 17.30. En rundtur tar cirka 45 minuter och här får man se hur tillverkningen gick till då det begav sig. Guiden berättade med stor inlevelse om historien bakom Jameson, om mältningen, mäskningen, jäsningen, den trippla destilleringen och slutligen lagringen på fat.

Rundturen gick sedan vidare in i en biograf där det bjöds på en film om Jameson. Efter detta avslutades besöket med en whiskeyprovning i Jameson Bar. En whiskey ingår i inträdet på cirka 70 kronor och för några få förunnat ingick även en provning. Här provades några skotska sorter och några irländska och jämförelser gjordes. Resultatet visade tydligt att smaken är som baken och det slutade oavgjort.

Efter denna lilla whiskey gjorde jag ett besök i shoppen där man kunde fynda bland de irländska sorterna. Här är de sorter jag införskaffade under mitt besök:

Jameson 12yo (med personlig etikett) – en whiskey helt utan rök, trippeldestillerad förstås för en mildare och renare smak. Doften var fruktig med aningen sherrytoner. Smaken bjöd på choklad, lite kola och blommig fruktighet. Eftersmaken var medellång och mjuk. Betyg: 60

Jameson 1780 Reserve 12yo – en Jameson lagrad på bourbonfat. Doft av trä, kol och söt bourbon. Smaken var fyllig och mogen och eftersmaken en enda lång njutning. Betyg: 75

Midleton Very Rare 2000 – troligtvis den godaste irländaren jag någonsin provat. Doftar underbart med toner från ekträt, något fruktig, lite lavendel. Smaken är komplex med mycket fat och toffeesötma. Eftersmaken var mycket lång med tydlig fatkaraktär och liten krydda på slutet. Betyg: 82