Provning: Laphroaig 2010-02-20

I lördags höll jag en i mitt tycke intressant provning  för Sällskapet Smoking Barrels och jag tror att fler tyckte det var intressant. Det vi provade var:

  • Islay Mist 12yo
  • Laphroaig Triple Wood
  • Laphroaig 18yo
  • Laphroaig 8yo 1998 Exclusive Malts
  • Aloha Grip 16yo 1990
  • Laphroaig 21yo Old Malt Cask

Mina favoriter blev den yngre Laphroaig 8yo, Triple Wood samt Aloha Grip. Dock tyckte jag inte att varken Aloha Grip eller Old Malt Cask var värda pengarna, med 1600:- per butelj.

Ni som deltog på provningen fann säkert era favoriter och på bloggen på Sällskapet Smoking Barrels hemsida (länk här bredvid) kommer resultatet att postas inom kort. Är ni intresserade av presentationen så hör av er till info@cjevent.se så kan jag bränna ut den på en skiva och skicka per post.

Skottlands regioner

För dig som känner dig ny med whisky och vill lära dig mer om de skotska regionerna och dess whiskysorter – denna provning är för dig. Vi tittar på vilka typer av whisky som finns, lite om whiskyns historia samt om hur whisky tillverkas. En bra grund för ett fortsatt utvecklat intresse för whisky.

Skottlands regioner har alla sina egna egenskaper och det gör det extra intressant för jämförelser. Vi provar därför en representativ whisky per region enligt nedan förslag. Även du som har lite kunskap om whisky sedan tidigare borde finna provningsinnehållet intressant:

  • Lowland: Bladnoch 18yo, 46%, OB
  • Highland: Glencadam 15yo, 46%, OB
  • Campbeltown: Glen Scotia 14yo, 40%, OB
  • Speyside: Aberlour A’bunadh, 59,9%, OB
  • Islands: Isle of Jura 1999 5yo Heavily Peated, 60,6%, OB
  • Islay: Port Ellen 1979 30yo 9th release, 57,7%, OB

Är du intresserad av att delta på denna provning så anmäl dig på info@cjevent.se.

Rökigt värre

Är du intresserad av att veta mer om rökig whisky? Vad är det som gör en whisky rökig? Deltag på en provning som inleds med en analys av egenskapen rök i whiskysammanhang. Vi tittar närmre på torv, fenoler och ppm och kemin bakom det som gör en whisky riktigt rökig. Vi provar förstås whisky som på sitt sätt återger rök i destillatet. Förslag på whisky att prova:

  • Ardbeg Airigh Nam Beist 1990, 46%, OB
  • Highland Park 18yo, 43%, OB
  • Laphroaig 1987, 53,4%, OB
  • Longrow 2000 7yo Gaja Barolo Finish, 55,8%, OB
  • Bowmore 10yo Tempest, 55,3%, OB
  • Bruichladdich Octomore Orpheus 5yo edition 02.2, 61%, OB

Vill du deltaga på denna provning så anmäl dig till info@cjevent.se.

Lowland: Edinburgh Distillery

1849 köpte Alexander Pearson upp ett gammalt bryggeri byggt 1430 och beläget på Nicholson Street i stadsdelen Sciennes i Edinburgh. Han startade ombyggnationen av det gamla bryggeriet till ett destilleri vid namn West Sciennes Distillery. Ombyggnationen blev dock dyrare än beräknat och två år senare hade Alexander fortfarande inte lyckats få finanserna att gå ihop. Han tvingades lämna över projektet till Thomas Duncanson som döpte om destilleriet till Newington Distillery 1851. Newington är stadsdelen närmast öster om Sciennes. 5 år senare, 1856, döptes destilleriet om igen och denna gång till Glen Sciennes Distillery.

John Usher var den fjärde och yngsta sonen till Andrew Usher, whiskyköpmannen som lanserade vatted och blended whisky som ett begrepp. Andrew Usher & Co hette familjeföretaget och 1859 tog man över Glen Sciennes Distillery och döpte om det till Edinburgh Distillery. 1860 ändrades lagen kring destillering och whisky vilket gav tillåtelse till att blanda malt- och grainwhisky innan buteljering och innan skatterna för whiskyn betalades.

Under 1870-80 byggde företaget upp för den tiden världens största lagerhus, där några än idag står kvar konverterade till bostadshus. Hans ‘blending room’ har dock hållts intakt och ligger bakom Pear Tree House på West Nicholson Street, som idag är en restaurang vid namn Centraal.

1919 sålde Andrew Usher & Co destilleriet till Scottish Malt Distillers som efter några år stängde ner destilleriet för gott 1925. Som störst hade destilleriet 2 kopparpannor och 13 mäsk- och jäskar på 12300 liter vardera där man producerade 600.000 liter sprit per år. Vattnet tog man från det vackra naturområdet Pentland Hills söder om Edinburgh.