Whiskynytt

William Grant & Sons köper upp C&C Group, det irländska bolaget som står bakom Magners Irish Cider. Affären innebär att whiskykatalogen ökar och Glenfiddich och Balvenie får nu samsas med det irländska Tullamore Dew, ett populärt märke som finns i 80-talet länder världen över. Tre likörer ingår också i affären – Carolans, Frangelico och Irish Mist. Bolaget har lovat att behålla samtliga 57 anställda på Irland och att på sikt investera i, enligt rykten, ett nytt irländskt destilleri.

The Edrington Group har en ny “brand controller” för det från 1:a april i år anförskaffade blendedmärket Cutty Sark. Hans namn är Jason Craig och han har över 20 års erfarenhet av marknadsföring av skotsk whisky, bland annat som “global controller” hos Highland Park. Cutty Sark har funnits sedan 1936 men först nu har Edrington Group alltså fullt ägarskap.

Tomatin Distillery i Monadhliath Mountains strax söder om Inverness är ett av de högst belägna destillerierna i Skottland, 315 meter över havet. Destilleriet har en historia som sträcker sig till 1800-talet men har inte gjort sig ett så stort namn på single malt-kartan tidigare. Desto mer av produktionen har istället gått till blended-industrin. Det vill man dock ändra på och drygar därför ut katalogen med några nya single malt. Det handlar om två nya single cask-buteljeringar, den första destillerad 1997 och den andra 1999. Den första har lagrats på first fill bourbon barrels i över 12 år och buteljeras med fatstyrka på 57,1%. Endast 244 flaskor finns tillgängliga och de kommer att säljas i västra Europa och i Japan. Den andra buteljeringen har först lagrats på bourbonfat i 9 år för att sedan flyttas över för ytterligare 2 år på europeiska ekfat som tidigare innehållit temperanillo-viner. Även denna buteljering kommer med fatstyrka på 57,1% och endast 302 flaskor kommer att finnas tillgängliga.

Maxxium släpper en ny podcast tänkt att informera återförsäljare om kvaliteten på skotsk blendedwhisky, som en del av Teacher’s School of Whisky. Teacher’s master blender Robert Hicks håller i den 5 minuter långa lektionen som heter Teacher’s – The Generous Blend tar tittaren på en resa i Teacher’s historia och ursprung, vidare genom den hantverksmässiga produktionsprocessen. Teacher’s blended innehåller 45% maltwhisky, vilket är en högre halt än många andra märken på marknaden och man använder 35 olika sorters single malt där Ardmore utgör den största delen. I den lilla filmen vill man belysa kvaliteten på Teacher’s och påvisa att blended whisky många gånger smakar betydligt bättre än vissa single malt. Podcasten kan ni titta på på följande länk: http://www.teacherswhiskyuk.com.

Glenfiddich 1937 är en av de mest sällsynta whiskybuteljeringarna i världen, med enbart 61 flaskor producerade. Efter att ha lagrats i 64 år på Glenfiddich Distillery i Dufftown, så är det också en av de äldsta whiskysorter som släppts på marknaden. Nu kommer en av dessa sällsynta buteljer att auktioneras ut på Bonhams i Edinburgh den 16:e juni. Någonstans mellan £15,000 och £20,000 räknar man med att slutbudet hamnar på.