Kilchoman x 6

Ända sedan jag besökte destilleriet 2006 har jag haft smak för just Kilchoman, denna rökbomb som smakar lika bra direkt från pannan som efter några år på fat. Whiskyn är överlag än så länge ung, vilket inte är så konstigt eftersom destilleriet inte har så många år på nacken. Följande 6 buteljeringar har nu avnjutits:

1. Kilchoman Inaugural Release 2009, OB, 46%

Inaugural Release är en 3-årig rökare som spenderat 2,5 år på bourbonfat från Buffalo Trace och därefter ett halvår på oloroso sherry-fat. Med rökt malt till värdet av 50 ppm ligger man i samma nivå som Ardbeg.

I doften känns torv, jord, gräs och aska. Bourbonfatet har hjälpt till att skapa vaniljtonerna även om sötman förtas av rökigheten. Smaken bjuder på ännu mer rökighet, som att tugga på torv fast på ett behagligt sätt och det är nästintill total avsaknad av tjära vilket är ett vanligt inslag hos andra Islay-whiskies. En bra krydda dröjer sig kvar och ger ett värdigt avslut. Perfekt till sommarens grillkvällar.

Doft: 24/25 | Smak: 22/25 | Eftersmak: 20/25 | Balans och komplexitet: 19/25 | Totalt: 85/100

2. Kilchoman 2006, Bourbon Cask 81, 31.5.2006-25.1.2010, OB, 61,7%

Destillatet har än så länge inte fått så mycket färg, utan påminner mer om vitt vin. Här finns en söt fruktighet, päron, fikon – som balanserar den grymma rökigheten väl. Med 61,7% finns det gott om riv i smaken och trots att whiskyn har knappt 4 på fat så känns den välbalanserad och mogen. Eftersmaken försvinner dock för snabbt men i helhet så vägs det upp av det totala intrycket.

Doft: 23/25 | Smak: 23/25 | Eftersmak: 18/25 | Balans och komplexitet: 20/25 | Totalt: 86/100

3. Kilchoman Autumn 2009 Release, OB, 46%

Hösten 2009 släpptes denna buteljering som är destilleriets andra release. Den har lagrats i 3 år och fått ett fint avslut på sherryfat i 2,5 månader. Här kommer det in lite tjära och förstås en hel del rök. Det finns en lakritston som dröjer sig kvar och en sötma som påminner om apelsinmarmelad. I eftersmaken dyker intressant toner av kanel och kakao upp. En oförskämt lång finish för en så ung whisky.

Doft: 22/25 | Smak: 23/25 | Eftersmak: 22/25 | Balans och komplexitet: 22/25 |Totalt: 89/100

4. Kilchoman Spring 2010 Release, OB, 46%

Denna release släpptes våren 2010 och blev destilleriets tredje buteljering. Likt höstreleasen så har denna lagrats i 3 år på bourbonfat och fått en finish på oloroso sherry i 3 månader. Här finns en rostad nyans, nötig, kola, perfekt till desserten. Rökigheten är intensiv och smaken är kryddig. Vaniljen finns där och även sherrysötman har gjort intryck. Känns mer mogen än tidigare releaser.

Doft: 22/25 | Smak: 22/25 | Eftersmak: 23/25 | Balans och komplexitet: 22/25 | Totalt: 89/100

5. Kilchoman Summer 2010 Release, OB, 46%

Efter 4 suveräna buteljeringar av Kilchoman börjar de bra egenskaperna kännas igen. Det är uppenbart att Kilchoman är en Islay-whisky som är här för att stanna. Det bjuds på underbart bra och god whisky trots att den inte lagrats speciellt länge. Den är heller inte speciellt dyr och bör därmed passa de flestas plånböcker. Denna release är inget undantag. Vi har rökiga, tjäriga och fruktiga toner i doften, lite citrus och en härlig sötma. I smaken hittar vi röken igen, lakritstoner, citrus, brända lite knäckiga toner som balanseras ytterst väl. Avslutningen är komplex, kan inte riktigt greppa att detta rör sig om en så ung whisky. Ytterligare en favoritbuteljering.

Doft: 23/25 | Smak: 23/25 | Eftersmak: 23/25 | Balans och komplexitet: 23/25 | Totalt: 92/100

6. Kilchoman Winter 2010 Release, OB, 46%

Vinterreleasen 2010 bjuder konstigt nog på somriga toner med gräs, halm och blommor. Citrus och rök finns förstås också, precis som vanligt, men här tenderar dofterna gå mot gummi (eller är det kanske svavel?). Smaken är söt men inte alltför söt, påminner mycket om mörk choklad och är något mer komplex än sina föregångare. Dock råder det inga tvivel – ytterligare ett guldkorn har släppts från Kilchoman.

Doft: 22/25 | Smak: 22/25 | Eftersmak: 22/25 | Balans och komplexitet: 23/25 | Totalt: 89/100