Provsmakat: Loch Lomond Peated 17yo

Loch-Lomond-17yo2Den 1:a oktober släpps Loch Lomond Peated 17yo på Systembolaget och ett provsmak damp ner i brevlådan idag. Loch Lomond är kapten Haddock i Tintins favoritwhisky och även om jag inte kan säga detsamma så är detta ett riktigt guldkorn. Här har vi en single malt från regionen Highland och destilleriet Loch Lomond i Alexandria.

Doften av rök slår emot en direkt även om den är betydligt mindre tilltagen än i exempelvis en Laphroaig eller en Ardbeg. Här hittar vi nötter och lite julkryddor om man får säga så. Det finns en sötma som är något knäckig, kardemumma, kanel och apelsin. Den är väldigt tilltalande och får en att hoppas en hel del på innehållet.

Smakerna bjuder på mer nötter, mild rökighet och citrus. Den knäckiga sötman i doften blir i smaken mindre knäck och mer farin. Får en viss längtan efter varma rostade mandlar vilket skulle sitta finfint tillsammans med denna whisky. Eftersmaken dröjer kvar länge och den är riktigt njutbar. Ett självklart köp! 529 kr för 70cl.

Doft: 21/25 | Smak: 22/25 | Eftersmak: 20/25 | Balans och komplexitet: 22/25 | Totalt: 85/100

Highland: Strathdee Distillery

strathdee

I Aberdeen fanns för länge sedan ett destilleri vid namn Strathdee. Det byggdes och grundades 1821 av Henry Ogg & Co från Ferryhill Brewery. Henrys son tog över och drev destilleriet fram till 1895. David Walker köpte destilleriet och drev det sedan fram till 1915 då det också ombildades till företaget Strathdee Distillery Co.

1920 köptes destilleriet av Robertson & Co som sedan gick ihop med Train & McIntyre 1925. De blev en del av National Distiller of America som lade destilleriet i malpåse under andra världskriget. Den sista destilleringen ägde rum 1942, trots att destilleriet officiellt inte öppnades igen efter kriget.

Destilleriets årliga produktion nådde drygt 200 tusen liter och man hade 12 mäskkar och 5 st jäskar. Slutligen revs destilleriet och idag finns lägenheter byggda på platsen.

Compass Box

Provning av 5 olika Compass Box är intressant ur många olika aspekter. För det första har jag provat buteljeringar i serien tidigare, både vid enstaka tillfällen samt vid inte mindre än två provningar. För det andra är serien ytterst intressant eftersom den experimenterar på gränsen till det tillåtna. Grundaren John Glaser gör utsvävningar, blandar grain och malt så det står härliga till och skapar helt lysande buteljeringar, gång på gång. Självklart kylfiltreras inte whiskyn och behåller också sin naturliga färg.

Här är resultatet från provning nummer 3:

1. Spice Tree, 46%

En blended malt med små delar whisky från Teaninich, Dailuaine och Longmorn, men nästan uteslutande 10-12-åriga Brora-fat. En del av whiskyn har fått mogna ytterligare en tid på fransk kraftigt rostad ek. Resultatet är en lätt blommig doft, något fruktig (apelsin) med kryddnejlika. Smaken är intensiv och fruktigt söt med en lång eftersmak.

Doft: 21/25 | Smak: 22/25 | Eftersmak: 22/25 | Balans och komplexitet: 20/25 | Totalt: 85/100

2. Asyla, 40%

Detta är en blended som består av maltwhisky från Cragganmore, Linkwood och Glen Elgin samt grainwhisky från Cambus och Cameron Bridge. Blandningen är 50/50 mellan grain och malt och lagringen har skett på first-fill bourbonfat. Doften bjuder på citrus, fruktig sötma, vanilj, godis, läder och aska och smaken frukt och nötter. Eftersmaken är kort och lämnar en del att önska.

Doft: 21/25 | Smak: 22/25 | Eftersmak: 17/25 | Balans och komplexitet: 20/25 | Totalt: 80/100

3. Hedonism, 43%

Detta är något så unikt som en vatted grain med whisky från Cameron Bridge och Cambus som har en ålder på mellan 14 och 29 år, med snittet strax över 20 år. Här hittar vi kolasötma, lakrits och ton av citrus i doften. I smaken finner vi nötter och toffee men också en ton av aceton (men på ett bra sätt). Avslutningen är lång och riktigt härligt söt. En perfekt dessertwhisky och ärligt talat tror jag aldrig jag givit en grainwhisky så högt betyg!?

Doft: 23/25 | Smak: 23/25 | Eftersmak: 22/25 | Balans och komplexitet: 22/25 | Totalt: 90/100

4. Oak Cross, 43%

Här har vi en fin blended malt med whisky från Teaninich och Clynelish, 10-12 år gammal. Whiskyn har mognat i specialbyggda fat med stavar av både amerikansk och fransk ek, vilket ger en lätt karaktär med en fruktig sötma.

Det känns direkt i doften som påminner om en riktigt söt äppelkaka, eller kanske något godis. Finner toner av mandellikör och lite päron och det går igen i smaken som är kraftigt söt med äpple, nötter, honung och ingefära.

Eftersmaken är inte så lång som man skulle kunna önska men på det stora hela är det en mycket fin whisky. Perfekt som bjudwhisky till den oinvigde och ovane whiskydrickaren.

Doft: 21/25 | Smak: 23/25 | Eftersmak: 20/25 | Balans och komplexitet: 21/25 | Totalt: 85/100

5. The Peat Monster, 46%

Ytterligare en blended malt och denna gång en riktigt rökig sådan, som namnet säkert avslöjar. Vi får gissa lite om innehållet men det är känt att Caol Ila utgör cirka 50% av innehållet och Ardmore 30%. Övriga 20% är rökig ö-whisky och jag skulle gissa på Laphroaig om jag var tvungen, men det är jag inte! 🙂 Doften avslöjar inte bara rökighet, toner av gummi och svavel, utan när röken lagt sig framträder även lite frukt (banan?), halm och kanelbulle. Smakerna har en bedövande rökighet, men jag vet inte om man kan kalla buteljeringen för monster? Det finns en underliggande lätt fruktighet, bränd olja i stekpanna och rökt sidfläsk. Hur som helst, whiskyn är suveränt god och helt klart den bästa Compass Box.

Jämfört med Octomore, Ardbeg, Laphroaig och övriga rökmonster så når den inte riktigt lika långt. Men avslutningen är så lång och full av aska och rök och salt. Komplexiteten kan diskuteras dock, det finns rök och frukt, men jag saknar något. Well, den hamnar i whiskyhyllan permanent så framtiden får väl utvisa vad som saknas…

Doft: 23/25 | Smak: 24/25 | Eftersmak: 24/25 | Balans och komplexitet: 20/25 | Totalt: 91/100

vinfo nr 55

I dagens rykande heta nummer av vinfo hittar vi reportage om ekoviner, nya whiskyrariteter som dyker upp på bolaget i höst, de sedvanliga recepten, rök korv från Hökensås samt en hel del nyheter på vinhyllan. VinContoret presenterar också sina många aktiviteter och smakupplevelser. Till exempel planeras för en resa till Speyside 8-12:e maj 2013 med priset 15995 kr per person (del i dubbelrum). Flyg tur och retur Aberdeen, boende på hotell i Elgin, busstransport och besök på BenRiach, Glendronach, Glenfarclas, Balvenie, Strathisla, Glen Moray, The Glenlivet, Benromach, Speyside Distillery i Kingussie samt Cairngorm Brewery i Aviemore. Självklart besöks också Dufftown och Speyside Cooperage.

Låter det intressant så kan du se mer på vincontoret.se.
Låter gratistidningen vinfo intressant så kan du prenumerera här: pren@vinfo.se.