Provsmakat: Purity Vodka

Vodka var länge för mig något man enbart blandade drinkar av och ofta handlade det om billigare sorter köpta i någon bordershop i norra Tyskland. När en vän bjöd på Stolichnaya och vi jämförde den med Absolut Vodka och några fler sorter, så insåg man att det fanns markanta skillnader mellan olika vodkasorter. En inlevelse som ändå inte fick mig att ställa vodkaflaskor i barskåpet, även om intresset för det klara destillatet ökade. Purity ändrade på detta.

vodka_pur1Detta är något helt annat än bara vodka. Det börjar med sprit, sedan lite sprit till och sedan händer någonting. En explosion av smaker växer fram i munnen med toner av anis, peppar, citrus och med en lång, pepprig avslutning. Detta är vodkan som tagit steget in i finrummet och som jag mer än gärna erbjuder som alternativ till en fin whisky eller cognac.

Med vatten framträder än mer anis och citrus och gör detta till en utmärkt aperitif, mild, len och god. Med en isbit blir det en perfekt fördrink en varm sommardag. Purity utgör också en utmärkt bas i en vodkatini.

En exklusiv vodka kostar förstås lite mer än de mer vanliga sorterna, men Purity är faktiskt värd de där extra hundralapparna. Buteljen i sig är en prydnad och höjer förstås värdet rent visuellt. En vodka att njuta av på många olika sätt.

Purity Vodka (nr 86519)
Vodka, 40%, 70cl, 480 kr
Doft: 20/25 | Smak: 22/25 | Eftersmak: 20/25 | Balans och komplexitet: 22/25 | Totalt: 84/100

Provsmakat: The Ileach

ileachTidigt blev Islay-whisky något som föll mig på läppen och jag fann snabbt min favorit bland öns destillerier – Laphroaig – mest för dess medicinala och lite råa rökiga stil. På de provningar jag tidigare hållit i så har dock olika Bowmore-buteljeringar blivit trogna favoriter och vinnare när det kommit till rökiga whiskysorter. Jag tror inte att jag är helt fel ute när jag gissar att The Ileach inte bara är “en man från Islay” utan en man från Bowmore.

Det är ungt och rökigt, en malt med riv men ändå så mjuk och elegant. När den böljande rökridån börjat lägga sig växer fruktiga och lite vegetariska toner fram, en aning anis, torkad frukt och tydlig ekfatskaraktär. Eftersmaken dröjer kvar länge och är väldigt angenäm.

Gör dock inte samma misstag som jag – att vattna för mycket kan bli ödesdigert. Resultatet blir att rökigheten nästintill dör ut och kvar finns tyvärr inte så mycket annat. The Ileach mår bäst av att drickas som den är, som aperitif eller till desserten, kanske tillsammans med en god bit ost.

På det stora hela en mycket bra och prisvärd single malt, inte bara för röknördar. Den har en väl balanserad och mjuk rökighet som borde intressera även nybörjaren. Ser man till det så borde “mannen från Islay” vara ett självklart inslag i var mans och kvinnas barskåp.

The Ileach Single Malt (nr 515)
Single Malt, 40%, 70cl, 355 kr
Doft: 22/25 | Smak: 23/25 | Eftersmak: 22/25 | Balans och komplexitet: 20/25 | Totalt: 87/100

Välkommen

whiskey-tulip

Här kommer det att postas en hel del matnyttigt inom dryckesvärlden och mer därtill. Jag kommer att posta nyheter och artiklar men också provningsförslag, reseförslag och mycket annat. Vill du anlita mig för en dryckesprovning eller en dryckesresa så är det bara att höra av dig på info@cjevent.se.

Jag kan ordna och leda provningar inom främst whisky men också andra typer av sprit, samt öl och vin. Till det går förstås också att kombinera mat, exempelvis höjdaren whisky och ost eller varför inte en trevlig afton med öl och korv eller en snapsafton med sång?

Under Provningar ovan ser ni vilka dryckesprovningar jag tidigare har hållit i. Där kan ni hitta inspiration till provningsteman som jag kan erbjuda er.

Nu är det bara att börja läsa denna blogg och för er som följt den tidigare så kommer alla gamla  inlägg successivt att läggas in igen. Välkommen än en gång!