Provsmakning: Pors – Snaps de Luxe

pors

Exakt hur länge som den väldoftande busken pors har använts som öl- och brännvinskrydda finns inte dokumenterat men det har troligen pågått sedan medeltiden. Porsöl var vanligt förr men sedan 1400-talet så har humle istället tagit över som krydda och smaksättare och inte minst för sin konserverande effekt. I brännvinet finns dock pors kvar än idag och fungerar som ypperligt komplement till andra snapskryddor.

Vill du använda pors som krydda i ditt brännvin eller i din mat idag så är det i fuktig skogsmark, på myrar och längs sjöar och vattendrag som du ska leta. Porsens gröna blad skördas under sommarmånaderna och kan därefter användas som smaksättning. Dess karaktäristiska doft kan också hjälpa till att hålla ohyra och insekter borta. Prova att gnida in bladen mot huden och vips så är augustimyggen ett minne blott.

Vare sig det är till kräftskivan eller midsommarfesten så behövs en välsmakade snaps. Pors – Snaps de Luxe från Symposion ställs mer än gärna fram på bordet. Här består kryddningen av just pors men även malört och en fyllig kryddighet. Spontant känns snapsen fräsch och sticker ut en del. Jag provade den vid ett tillfälle som en ren snaps men har också upptäckt att den fungerar utmärkt som en aptitretare före maten, som en drink med en isbit i eller väl kyld tillsammans med en god öl och en bit sill. Som skaldjursallergiker får jag ta in andras intryck om hur väl snapsen passar till kräftor och det är idel goda omdömen.

Pors – Snaps de Luxe är den första i en serie lite lyxigare snapsar som Symposion valt att kalla för Svenska Smaker. Man vill särskilt trycka på de smaker som kan förknippas med svenska skogar, ängar, sjöar och kustremsor och det blir spännande att se vilken kryddning som står näst på tur.

Butelj: Enkel design på flaskan, snygg förpackning, klassisk etikett med bild som hämtad ur floran.

Utseende: Bärnsten i färgen, vacker och inbjudande.

Doft: Anis, fänkål, honung, toffee, kola, brun farin, dill. Trevlig doftpanel som dröjer kvar i näsan. Känns inte alls spritig som så många andra snapsar. Fin sötma, lätt karamelliserad, tonas ner något när den späds med vatten.

Smak: Sötma möter lakritstoner och kola, lite örter, aningen citrus. En enorm smakpalett som bjuder på nya upplevelser hela tiden. Farinsocker och kola, aningen dill. Väldigt liten spritighet.

Eftersmak: Söt, rund, elegant och väldigt lång eftersmak.

Komplexitet/balans: Välbalanserad med ytterst många smaker där nya sådana framträder hela tiden. Komplexiteten är stor men med lite träning sätter man snart ord på alla spännande doftintryck.

Totalt omdöme: En mycket fin och elegant snaps som passar lika bra som aperitif eller avec. Eller varför inte som en drink med några isbitar i? Tillbehören är de självklara men denna funkar också utmärkt till en bit god parmesan eller varför inte när du länsar chokladasken? En spännande nyhet som återuppväcker intresset för kryddad sprit…