Auld Rare Brandy 7yo

En 7-årig brandy från Rumänien, kan det vara något tro? Jovisst och det är riktigt bra också. Småländska Auld Rare Whisky Sweden med Roger Svenningson i spetsen har under några år presenterat fantastisk whisky under varumärket Auld Rare Whisky och nu är det alltså dags för en brandy.

Det är en 40% stark och mycket söt och god brandy som passar sig utmärkt som avec till kaffet eller helt för sig själv. 332 kronor betalar du för 50 cl och det är i mitt tycke väldigt prisvärt; detta är som godis för smaklökarna. Det är sött med toner av vanilj, fudge, kola, choklad och karamell, som en godisbomb från början till slut. Destillatet har också fått fina toner från det ekfat det lagrats på i 7 år. Detta är en bra nybörjardryck för den som är nyfiken på brandy och cognac.

Doft: 18/25 | Smak: 21/25 | Eftersmak: 21/25 | Balans och komplexitet: 20/25 | Totalt: 80/100

Gränshandeln upp med 8,5%

Det blev resultatet efter den svenska skattehöjningen på öl och vin vid årsskiftet. Under årets första två månader ökade gränshandelsbutikerna sin försäljning med 8,5 procent.

öl

Bland storsäljarna finns flertalet svenska öl som alltså först exporteras för att sedan privatimporteras till en fjärdedel av priset. Om syftet med skattehöjningen är att få Sverige att dricka mindre så verkar det leda till det motsatta, dessutom med många skatteintänkter förlorade.

Är det inte dags att se över alkoholpolitiken i Sverige?

Bladnoch i fara?

bladnoch

Låglandsdestilleriet Bladnoch kan vara i fara då deras nuvarande ägare ansökt om likvidation eller rekonstruktion som det också kallas. Bladnoch Distillery och besökscenter utanför Wigtown ägs av den lokala Co-ordinated Development Services och de lämnar nu in handduken vad gäller destilleriet.

Raymond Armstrong är affärsmannen som köpte destilleriet av United Distillers 1994 då det legat i malpåse sedan ett år. Han har stort intresse för whisky och spenderade fem år med att renovera destilleriet för att kunna öppna upp produktionen år 2000.

Besökscentret har sedan dess varit välbesökt och populärt bland whiskyintresserade, men för tillfället möts man av en skylt som meddelar att hela området är stängt tills vidare. Nya ägare söks nu med ljus och lykta och det omfattar ett fullt fungerade destilleri, ett populärt besökscenter och 10 anställda.

Ny Bowmore

sbBowmore Small Batch är en ny tappning, lagrad på first och second-fill ex-bourbonfat. Här finner ni rök, torv, sälta, citrus och vanilj, om man får tro destilleriets smaknoter.

First-fill-fatet ger en vaniljsötma, kryddighet och en bourbonrökig ekton, från den tjärprocess som äger rum over there. Second-fill-fatet ger komplexitet med honung, malt, havssalt, kokos och lime. Vattnet tas från Laggan River och torven från Islay förstås.

En Bowmore att se fram emot även om den än så länge inte går att hitta på Systembolaget. Tills vidare får man istället njuta av reklamfilmen, en snyggt animerad historia:

http://youtu.be/pIKbYUUqa1k

Mackmyra går sämre

Bourbon_highresMackmyra Whisky fortsätter ha ekonomiska problem och ber nu sina aktieägare om pengar. Det är ingen liten summa heller, utan 22 miljoner kronor som behövs. Enligt företagets VD Magnus Dandanell ska summan ge ett rörelsekapital som grund för de förändringar som behöver göras under detta och kommande år.

Anledningen till det låga resultatet under 2013 anses vara bristande försäljning och för tillfället tillverkas fler buteljer än man lyckas sälja världen över. Åtgärdsprogrammet omfattar även 15 varsel av personal.

Tråkiga nyheter för Sveriges första maltwhisky. Kanske dags att börja stödköpa lite?