Fortsatt gott om Bourbon

Buffalo Trace flaggade tidigare i media för att Bourbon börjar bli en bristvara. Ökad efterfrågan har gjort att man inte riktigt hängt med i svängarna. Detta må vara sant i Buffalo Trace fall och för ett antal andra aktörer i branschen, men inte för Jim Beam.

Jim Beam som numera är del av Beam Suntory är världens största tillverkare av Bourbon och har under flera år förberett sig på en uppgång och ökad efterfrågan. Flertalet investeringar har gjorts, nu senast en tredje spritpanna hos Maker’s Mark samt byggnation av nya lagerhus. Man säger sig vara säkrad för framtiden.

Försäljningen talar också sitt tydliga språk, Jim Beam ökade 6% förra året, Maker’s Mark 5% och Knob Creek hela 18%. Det märke som dock ökat allra mest är måhända relativt okänt för oss svenskar och det är Basil Hayden’s, som slår till med hela 30%. Okänt dock om den kommer att dyka upp Systembolaget.

Fler nyheter från Beam Suntory är planer på två nya releaser av Jim Beam Signature Craft Harvest som beräknas komma i höst. I den första tillsätts råris till mäsken istället för råg, i den andra tillsätts rött vintervete. Spännande…

Mer info kan hittas här:
http://www.basilhaydens.com/

Midsommartips

Att välja dryck till midsommar är inte alltid så lätt. Självklart är väl snapsen till sillen och det ljusa väl kylda ölet därtill, men det går förstås att bryta av traditionerna och välja andra drycker. Här kommer ett antal exempel, både av traditionell karaktär och kanske med lite nya grepp:

Förra veckan firades den spanska sherryn över hela världen och inte minst i Jerez där det var fest hela veckan. Fino Sherry Tio Mateo från Real Tesoro är kritikerrosad och finns nu på Systembolaget. Den har toner av nötter, jäst och är riktigt riktigt torr. Med sina fina palett av dofter och smaker så passar den alldeles utmärkt iskall till sill och lax. Som ett litet alternativ till snapsen. Den kostar 109 kr och har nummer 76306.

calvados

Calvados, världens finaste äppelsprit, dricks traditionellt i Frankrike mellan olika rätter. I Sverige kanske det dock är mer vanligt att avrunda en middag med detta smakfulla destillat. Till midsommar kan man självfallet avnjuta Calvados som en aperitif kanske mellan sillen till lunch och det grillade på kvällen? En fin Calvados är Château du Breuil XO 20 år för 789 kr. Den har nummer 86317.

prima_grill

Vill man dock ha sin snaps i alla fall så kan man prova PRIMA Grill som kostar 99 kr. Den innehåller 5 st 5cl snapsar och har nummer 87021. Här har kryddmästare Jonas Odland samlat ihop sina favoriter; Sveriges äldsta och mest anrika akvavit O.P. Andersson, i kopparpanna destillerade Östgöta Sädesbrännvin, fruktiga Hallands Fläder, medelhavskryddade Örtagårdsbrännvin och slutligen den ekologiska dillkryddade Läckö Slottsaquavit. Samtliga passande väl till sommarens grillkvällar.

Vad ska man då dricka för öl till midsommar. Ja, här kommer några förslag:

Oppigårds har släppts flera roliga varianter med olika humlesorter och därmed också olika karaktärer. Amarillo är en favorit och den kategoriseras som en amerikansk pale ale, eller en APA om man så vill. Förstås beror det på den amerikanska humlesorten Amarillo som ensamt förgyller denna brygd. Lättdrucket i sommarvärmen och fungerar utmärkt till midsommargrillningen.

En kall weissbier är ett måste en varm sommardag och tyvärr är väl inte utbudet på bolaget det bästa när det gäller dessa öl. Men, Weihenstephaner Hefe Weissbier finns på hyllan på de flesta Systembolag i Sverige och är ett riktigt bra veteöl. Jag avnjuter helst ölet ensamt men det är också ett perfekt matöl. Prova det tillsammans med riktigt bra mexikansk mat eller varför inte en kryddstark indisk gryta?

Stenstrand SommaraleKatrineholms Hantverksbryggeri gör en APA, en American Pale Ale, som bjuder på en riktigt härlig upplevelse väl kyld. Ett av sommarens absoluta måsten. Passar utmärkt till grill. Går dock inte att köpa på Systembolaget, ännu!
Ska man välja en vanlig (?) ljus lager så förespråkar jag Nils Oscar God Lager. Den är visserligen en wienermalt och därmed lite mörkare vilket ger mer smak och karaktär åt ölet. Men så gillar jag också när det smakar lite mer.

Slutligen måste du prova Stenstrand SommarAle (se bild) från Nynäshamns Ångbryggeri, ett riktigt bra öl som passar utmärkt till såväl sill som grillat. Det är en relativt ljus men också väldigt frisk ale som passar väl på sommaren.

Med detta önskar jag er alla en trevlig midsommar och sommar där dryckerna är kvalitativa istället för kvantitativa. Njut och drick med måtta!