Le nez du whisky

en_grandeAromkit finns det några stycken av men få är väl så innehållsrika som denna. Franska Edition Jean Lenoir har tagit fram Le nez du whisky som består av ett antal små flaskor med olika aromer.

Syftet är förstås att ge dig som whiskyprovare en större och bättre erfarenhetsbank av aromer, att användas vid provningar och för att utveckla ditt luktsinne. Det kan hjälpa dig i det svåra att sätta ord på det man känner. En doft känns igen men vad är det egentligen?

Näsa för whisky är vetenskapligt framtaget där man på molekylär nivå har studerat whiskyns alla olika ämnen. Du hittar paketet hos Prowine Nordic på länken www.provine.se. För 54 aromer får man dock betala 2990 kr men då får man också en guidebok och ett index på över 1200 olika whiskysorter klassificerade efter arom.

Chimay Blå Vintage 2006

Den 1:a september släpps en del intressant på Systembolaget och några av dessa kommer att provas inom kort här på bloggen. Men, den som väntar på något gott… den 19:e september släpps en riktig klassiker i en ny årgångsutgåva.

chimayJag pratar om belgiska trappistölet Chimay Blå, en solklar favorit för mig och för många andra. Chimay Blå Vintage 2006 har lagrats i 8 år och 5184 flaskor når bolagets hyllor. 59,90 kr för 33cl kan uppfattas som lite saftigt för en del men så är det också ett speciellt öl; att jämföras med ett riktigt bra vin. Sen går också överskottet till munkarnas arbete med att hjälpa behövande och utsatta. Gör en god sak du också, lägg en beställning på några Chimay Blå den 19:e september.

Lite blandat

Sommaren är snart över känns det som då höstliknande temperaturer nu har infunnit sig. Men den värme som var krävde svalkande drycker. Favoriten denna sommar var Staropramen Unfiltered, serverad iskall. Sedan har jag också hädat genom att blanda veteöl med Schweppes Lemon Fusion och bjudit sommarens grillgäster på Shandy. Gott och uppfriskande i värmen!

Läser om Veuve Cliquot, det franska vinhuset vars champagne man hittade på den åländska havsbotten sommaren 2010. Efter nästan 200 år i havsvatten konstaterades att champagnen utvecklat många fina smaker, såpass fina att man nu sänkt ner ytterligare flaskor utanför den åländska ön Silverskär. På 40 meters djup kommer en stålbur döpt till the Åland Vault få vila på obestämd tid. Den består av 350 buteljer non-vintage Yellow Label, Vintage Rosé 2004 och ett urval av halvtorra champagner. Intressant!

Amerikanska Brewers Association ändrar på definitionen för vad en ‘craft beer’ är. I början av 80-talet fanns det drygt 100 bryggerier i USA och idag finns snart 3000 bryggerier. Enligt BA så är 99% av dessa så kallade ‘craft beer’-bryggerier, eller mikrobryggerier om man så vill. Genom att höja gränsen för antalet producerade fat från 2 miljoner till 6 miljoner så sänker man procenten och många mikrobryggerier anses helt plötsligt inte vara det längre. På gott och ont! Undrar om vi kommer att se något liknande i Sverige?

10816_1Hur ska man kyla sin öl på sommaren? Varför inte använda en eCool (se bild). eCool är en 4 meter lång anordning som rymmer 24 burkar och grävs helt enkelt ner i jorden.  Därmed är den miljövänlig då den inte kräver någon el utan använder sig av kylan i marken istället.  Danskarna som uppfunnit kylaren berättar att man enkelt hissar upp anordningen, tar några öl och fortsätter hissa den uppåt tills ölet tar slut. Sedan fyller man enkelt på med mer. Suveränt och smart!

Budweiser har väl aldrig varit en favorit, men visst har den slunkit ner till någon måltid. En amerikansk matbloggare fick med hjälp av 43000 namnunderskrifter Anheuser-Busch InBev att ge efter och publicera receptet på nämnda öl. Detta efter att den kvinnliga matbloggaren Vani Hari uttryckt misstankar om att USA:s vanligaste öl innehöll majssirap, stabiliseringsmedel och färgämnen. Företaget kände sig trängda och publicerade sonika recepten på både Budweiser och Bud Light som nu officiellt innehåller: vatten, malt, ris, jäst och humle.

Nu inleds höstsäsongen med allt vad det innebär i nya spännande drycker att prova sig igenom. Titta in på bloggen framöver för mer nyheter och intressanta tips.