Spritfestival på Bordershop

Bordershop Puttgarden är populärt att besöka på hemvägen från Europa. Ja, det finns säkert bättre och billigare ställen, men utbudet på pråmen är väldigt bra. Därför kör man nu en egen spritfestival ombord, där du får möjlighet att prova stora delar av sortimentet.

bordershopVarför inte prova Glenfiddich Age of Discovery 19yo? Eller en 25-årig rom från Ron Zacapa i Guatemala? Är du nyfiken på japansk whisky från Yoichi och Miyagikyo?

Så lyder i alla reklamen från Bordershop och det bådar rätt gott. Datumet du ska planera in i kalendern är i så fall lördag 11 oktober 2014, kl 10-18. Du köper biljett och får då dryckeskuponger som du kan använda för att provsmaka whisky, rom, cognac och andra spritsorter från hela världen.

Vill du veta mer och köpa biljetter så gör du det här:
http://www.puttgarden.bordershoppa.se/Landing-pages/spiritus-festival

Whiskyskolan

Whiskyskolan är något jag planerat under en längre tid och nu kommer den äntligen att startas igång. Jag har lyssnat till de önskemål som finns och anpassat upplägget därefter.

Nu går det därmed utmärkt att anmäla intresse för denna serie av utbildningstillfällen. Jag genomför utbildningen om minst 10 deltagare anmält sig så gör det redan nu genom att maila mig på info@cjevent.se och berätta lite om vem du är.

Här kommer det preliminära schemat som fördelas på 3 dagar under en halvårsperiod. Vi bestämmer gemensamt datum för varje tillfälle.

Whiskyskolan del 1 – Whiskyns historia och provningsmetodik
10.00 – Inledning, vad är whisky? Presentation av kursen och deltagarna.
10.30 – Whiskyns historia: Destillering, Uisge Beatha – livets vatten.
11.00 – PAUS
11.15 – Whiskyns historia: Högländsk hembränning, alkoholskatter och skatteparadis, smuggling och excisemen.
12.00 – LUNCH
13.00 – Whiskyns historia: Den skotska whiskyindustrins födelse.
14.30 – FIKA
15.00 – Whiskyns historia: Vinlusen, The Big Five, bröderna Pattison, världskrig, spritförbud och maltwhisky på export.
16.00 – PAUS
16.15 – Whiskyns historia: Single malt, skotsk whisky idag och i framtiden.
16.30 – Whiskyprovning: Analytisk och subjektiv vs objektiv provning, provningsglas, sensorik och provningsmetodik, konsten att sätta namn på dofter och smaker.
17.30 – Provning av 5 olika whisky: Olika whiskytyper.
19.00 – MIDDAG
21.00 – Avslutning och förberedelse inför nästa kurstillfälle.

Whiskyskolan del 2 – Tillverkning och skotska regioner
10.00 – Repetition av första kurstillfället
10.15 – Maltwhisky: Tillverkning – kornet, bruk och skörd
10.30 – Maltwhisky: Tillverkning – mältning, stöpning, groning, kölning och rökning
11.00 – PAUS
11.15 – Maltwhisky: Tillverkning – mäskning
12.00 – LUNCH
13.00 – Maltwhisky: Tillverkning – jäsning och destillering
14.00 – Maltwhisky: Tillverkning – lagring, olika fattyper, finish och buteljering
14.30 – FIKA
15.00 – Grainwhisky: Tillverkning, kontinuerlig destillering
15.30 – Blended whisky: Tillverkning
15.45 – PAUS
16.00 – Etiketter: Vad avslöjar etiketten om innehållet?
16.15 – Skottlands whiskyregioner: Lowlands, Highlands, Speyside, Islands, Islay och Campbeltown
17.15 – PAUS
17.30 – Provning av 6 olika whisky: Skottlands regioner
19.00 – MIDDAG
21.00 – Avslutning och förberedelser inför nästa kurstillfälle

Whiskyskolan del 3 – Retorik och whisky från hela världen
10.00 – Repetition av första kurstillfället
10.15 – Presentation av grupparbeten
11.00 – PAUS
11.15 – Presentation av grupparbeten, fortsättning och återmatning
12.00 – LUNCH
13.00 – Retorik, konsten att tala inför en publik
13.30 – FIKA
14.00 – Whisky från världens alla hörn: Irland, Japan, USA, Kanada, Sverige, Indien med flera
17.00 – Provning av 6 olika whisky: Världswhisky
19.00 – MIDDAG
21.00 – Avslutning av kursen

Efter kursens avslutning kommer att öppnas upp för fortsatta studier och fördjupning inom olika områden. Kursen riktar sig till den som vill lära sig mer om whisky, den som vill hålla i whiskyprovningar och den som jobbar inom bar och restaurang. Mellan kurstillfällena kommer att ges uppgifter för självstudier.

Priset för kursen, inklusive studiematerial, teori, provningsdrycker samt måltider och pausfika, är 1500 kr per person och tillfälle. Vid första kurstillfället får varje deltagare också en låda med 6 whiskyprovarglas att användas under kursen.

Låter det intressant så kontakta mig på info@cjevent.se och anmäl ditt intresse.

Ostronets dag

oysterAntalet högtidsdagar per år har mångfaldigats de senaste åren, speciellt vad det kommer till mat och dryck. Ostronet har dock haft sin givna dag i 10 år, nämligen den första lördagen i september, det vill säga idag.

Ostronakademin ligger bakom högtiden och den firar årligen i Grebbestad, en riktigt folkfest om ni har vägarna förbi. Om inte, så passa på att äta lite ostron idag; enligt historien så åt Casanova 50 ostron om dagen till frukost och det hade bevisligen effekt.

Passande dryckestips:

Champagne: Blanc de Blanc Brut Grand Cru, nr 82901, 3x70cl 858 kr
Vitt vin: Pouilly Fumé 2013, nr 5284, 137 kr
Öl:  Boon Oude Geuze Mariage Parfait, nr 88666, 40,60 kr

O.P. Anderson Whisky Cask

opwcIntressant snaps på ingång med release den 1:a oktober; en självklar snaps till julbordet. Men, just denna kanske rent av ska drickas som den är. Det handlar om en snaps lagrad på whiskyfat och det är den femte utgåvan i en serie specialsnapsar från OP Anderson.

Tidigare releaser består av OP 2009 9yo, OP 2010 Cognac Cask, OP 2011 Sherry Cask samt OP 2012 Single Barrel 12yo. Denna gång har man lagrat OP på skotska whiskyfat i upp till 14 år och det ger en komplex snaps, en akvavit med stor lagringskaraktär, inslag av maltwhisky, toner av torkad frukt och vanilj samt lite rökighet.

Experimenten började för 14 år sedan när Jonas Odland, kryddmästare, lagrade OP Anderson på 62 ekfat som tidigare innehållit sherry, cognac och whisky. Till denna whiskyutgåva har man valt ut destillat från 15 olika fat och det ger en extra komplex snaps. Det rekommenderas att man avnjuter den i ett whiskyglas eller en cognacskupa men den passar också utmärkt till rökt mat och vällagrad ost.

10000 flaskor släpps den 1/10 och 500ml kommer att kosta 350 kr. En bra julklapp till den dryckesintresserade kanske?