Provsmakat: Janneau Grand Armagnac VSOP

Armagnac är en spritdryck gjord på vitt vin från det franska distriktet Armagnac i sydvästra Frankrike. Man vet att Armagnac är Frankrikes äldsta destillat men det kan också vara världens äldsta. Man använder bara vita viner gjorda på Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard och Baco och de destilleras var och en för sig. Detta sker vintertid och måste enligt lag vara färdigt den 31:a mars året efter skörd.

Två olika metoder används för destillering av Armagnac – kontinuerlig destillering samt kopparpannedestillering. Janneau använder båda metoderna och deras Armagnac destilleras därmed två gånger. Därefter sker lagring på franska ekfat och innan buteljering så blandas de olika druvdestillaten samman.

Janneau Grand Armagnac VSOP kommer från appelationen Bas Armagnac och är en trevlig blandning destillat som mognat på ekfat i 7-14 år. Detta är nästan dubbelt så gammalt jämfört med de flesta andra Armagnac där en lagringstid på 3-5 år brukar vara mer vanlig.

Butelj: En päronformad ytterst elegant flaska, dock inte helt ovanligt att hitta bland Armagnac och Cognac.

Utseende: Bärnsten, nästan åt det röda hållet.

Doft: Fruktig, gröna äpplen, citrus, vanilj. Väldigt behaglig och inte lika spritig som andra yngre Armagnac.

Smak: En touch av beska ala blodgrape, som snabbt ersätts av mogen frukt, mosad banan, plommon, vinteräpplen, vanilj och en touch av anis. En explosion av fruktsmaker, fruktsallad med vaniljglass är något som slår mig direkt.

Eftersmak: Söt och elegant medellång eftersmak. Tonerna av vanilj och äpple dröjer kvar och tankarna far iväg till äppelkaka.

Komplexitet/balans: Välbalanserad men många fina smaker. Komplexiteten är inte så stor men det som finns där gör sitt.

Totalt omdöme: En trevlig ny bekantskap som med en lika trevlig prislapp kommer att pryda barskåpet framöver. Den fungerar utmärkt till desserter av olika slag, som en avec ensam till nymalet kaffe eller som den är med en liten isbit kanske?

Janneau Grand Armagnac VSOP (nr 330)
Armagnac, 40%, 70cl, 349 kr

Doft: 21/25 | Smak: 22/25 | Eftersmak: 20/25 | Balans och komplexitet: 21/25 | Totalt: 84/100