Loch Lomond Single Grain

Det nya året är här och med det många spännande smakupplevelser att vänta. Vi låter oss inte vänta för länge utan drar igång årets första dag med en provning av Loch Lomond Single Grain.

Den här whiskyn är en grainwhisky, vilket menas att den inte bara innehåller kornmalt utan även råg, havre, vete, majs och andra spannmål. Exakt innehåll och förhållandena mellan ingredienserna får vi bara sia om, men syftet med whiskyn är att agera balans till maltwhisky i blendedindustrin, man blandar den helt enkelt med single malt till rätt proportioner.

LochLomond_SGI det här fallet väljer man dock att buteljera whiskyn som en single grain, vilket  innebär att det är grainwhisky från ett och samma destilleri, det vill säga Loch Lomond Distillery, strax norr om Glasgow i Skottland. Den görs som brukligt i kolonnpanna som tillåter en kontinuerlig destillation med syftet att få ut stor volym.

Whiskyn fick agera start på en provning i december så det blir en samlad bedömning därifrån. Att starta som nummer ett i en uppsättning av 5-6 whisky är aldrig lätt, omdömet är som mest kritiskt i början men också som mest rättvist. En grainwhisky kan av förklarliga skäl upplevas som lite spritig och så även i detta fall. Intressant att notera dock var att efter att ha provat ytterligare några sorters whisky och sedan låta denna whisky inleda andra varvet, blev betyget högre än innan.

Loch Lomond Single Grain kostar 369 kr på Systembolaget och det är i min och andras mening en relativt prisvärd whisky.  Den står sig väl i kampen om titeln vardagswhisky och konkurrerar lätt ut många olika sorters blended och även en del single malt. Här kommer det kompletta omdömet sammanställt:

Förpackning och utseende: Högst ordinär butelj, etiketterna ger dock sken av exklusivitet och det får den att sticka ut på hyllan.
Doft: Frisk, något skarp, fruktig, violtabletter, kryddor, saltlakrits
Smak: Gröna äpplen, päron, torkad frukt, lite syrlig, mer kryddor
Eftersmak: Honung, kryddig, frukterna finns där men en sälta tar över, lakritstoner
Balans/komplexitet: Smakerna är väl balanserade men whiskyn är rätt enkel och saknar mycket att önska i komplexitet.

Doft: 18
Smak: 19
Eftersmak: 19
Balans/komplexitet: 16

Totalbetyg: 72/100