Sommartips

Det släpps mycket gott på Systembolaget till sommaren och här kommer några axplock.

japanese-ginJapansk Gin
The Cambridge Distillery släpper en japansk Gin, eller den heter åtminstone Japanese Gin. Det man gjort är man har förutom enbär tillsatt Shisoblad, sesamfrön, gurka, Sansho (en japansk krydda) och Yuzu (en citrusfrukt som smakar som en blandning mellan grapefrukt och mandarin. Resultatet blir en spännande gin som utsågs till en av de 50 bästa spritsorterna  2014. Tyvärr hittar vi den ännu inte på vårt svenska Systembolag, men den går att hitta på välsorterade taxfree-butiker för de som är ute och rör på sig.

Writers Tears
En whisky som funkar väldigt väl på sommaren är den irländska Writers Tears. Den tillverkas av Walsh Whisky Distillery i Carlow på Irland, startat 1999 men relativt anonymt. Man planerar för ett stort destilleri som ska påbörja produktion redan i år, med besökscenter och annat inplanerat för framtiden. Whiskyn bjuder på det typiska irländska med sin fruktighet. Namnet Writers Tears syftar på ett gammalt talesätt där “irländska författare grät tårar av whisky”.
Finns på Systembolaget och har beställningsnummer 85530 och har ett pris på 399 kr.

Glen Garioch 1797 Founder’s Reserve
Duger det inte med irländskt så kanske en skotsk single malt med somriga toner kan passa? Glen Garioch bjuder på frukt och vanilj och funkar utmärkt i sommarvärmen. Enligt destilleriet själva så funkar den också utmärkt tillsammans med en god bit ost och då Comté eller Gruyere. Finns förstås på Systembolaget, konstigt nog i beställningssortimentet med nummer 86725.  Prislappen är 451 kr. Duger inte denna så kan man hitta bra alternativ i samma prisklass: Laphroaig Quarter Cask, Glengoyne 12yo, Caol Ila 12yo, Benriach 10yo eller varför inte Compass Box Great King Street.

Allt är inte bara sprit så här kommer några bra öltips också:

Sixpoint Hi-Res Triple IPA  (Sixpoint Brewery, Brooklyn, New York, USA) – en suverän trippel- IPA på 115 IBU och hela 10,5% alkoholhalt. Säljs i 35,5cl-burkar, med priset 30,90 kr och nr 11469-15 på bolaget.

De Molen Knippen & Scheren (Brouwerij De Molen, Bodegraven, Nederländerna) – imperial IPA som ofiltrerad och med intensiva humletoner från amarillo och simcoe, bjuder på en smakexplosion utan dess like. Släpps på Systembolaget den 14/6 och säljs bara i kolli om 6 flaskor. 33cl i varje flaska och alkoholhalten 33 cl. 40.90 kr per styck får man betala men det är det värt, jag lovar.

Epic Armageddon IPA (Epic Brewing Company, Otahuhu, Auckland, Nya Zeeland) – en nya zeeländsk mycket aromatisk IPA får avrunda tipsen för denna gång. Den här håller 6,7% och säljs i 33cl flaskor, har nummer 1509-03 och kostar 22.90 kr. En favorit som funnits i över 3 år i Systembolagets sortiment.

Har ni egna sommartips så maila mig gärna!