Glenfiddich 3-pack

Nu kommer möjligheten att prova 3 olika buteljeringar av Glenfiddich, 20 cl i varje flaska. Det rör sig om 12-, 15- och 18-årig single malt, perfekt för en provning i liten skala. Glenfiddich är för mig en whisky som alltid funnits där men som inte gjort så mycket väsen av sig. För bara 399 kr kan du nu köpa denna lilla samling på Systembolaget och skaffa dig en egen bild av ett av de mest gedigna Speyside-destillerierna. Vill du inte skaffa dig en egen bild så kan du istället ta del av min provning. Jag har provat dessa sorter halvblint, visste inte i vilken ordning förrän efteråt. Vill du komplettera med en fjärde sort så finns Glenfiddich Gran Reserva 21yo på Systembolaget, lite dyrare, lite bättre?

#1 – Glenfiddich 12yo
Doft: Spännande, mystisk doft som öppnar sig allt eftersom, kräver många försök innan citrustonerna tar plats. Det finns en rätt häftig fatkaraktär till en början, där eken verkligen kommer fram. Sedan blir det mer malt, fruktigt och citrus. Min näsa vill gärna känna en liten gnutta rök, men jag vet inte om det är något som borde finnas där?
Smak: Den öppnar sig rejält och doften blir nu betydligt kraftigare. Här har vi en lätt men kryddig smak som även ger lite parfym på tungan. Ja, jag vet att parfym är fel ord att använda, destillerichefen på Bowmore påminde mig om det med inte så milda ord vid ett besök 2006. Floral, som det heter på engelska, är en lätt blommig doft och smak som lätt kan förknippas med parfym. En utsvävning, men det finns smaker av parfym här. En väldigt angenäm smak i övrigt där malten verkligen träder fram.
Eftersmak: Eftersmaken är lång och behaglig.
Balans/komplexitet: Detta är väl balanserat. Komplexiteten kan man önska mer av, detta är en rätt så alldaglig whisky som passar till många olika tillfällen. Inte minst så är den perfekt att avsluta en måltid med.
BETYG: 20/20/22/21 = 83

#2 – Glenfiddich 15yo
Doft: Sherry? Fruktigheten, sötman, allt det fantastiska hos ett sherryfat infinner sig nästan direkt. Detta är en fantastisk dessertwhisky, tycker jag innan jag ens har smakat på den. Varför finns inte röken där för att komplettera? Kanske för att det är en fantastisk whisky ändå? Jag känner vanilj, honung, päron, citrus, en fruktsallad med vaniljglass därtill.
Smak: Mycket god! En jättebra whisky helt enkelt. Jag skulle lätt kunna servera den till både nybörjare och erfarna whiskyprovare. Smaken är kryddig och söt, här finns russin, lite honung och även citrus. Fatkaraktären är dock tydlig och det går inte att glömma bort att det är en whisky och inte en likör vi provar.
Eftersmak: Med så bra smak så borde eftersmaken leva kvar längre men bjuder inte på någon större överraskning. Samma smaker återfinns igen, kryddig, fruktig och söt, men tyvärr lite för kort.
Balans/komplexitet: All in all, en jäkligt bra whisky, speciellt som avec till desserten.
BETYG: 21/23/19/22 = 85

#3 – Glenfiddich 18yo
Doft: Fördelen med att prova whisky blint är att fördomarna försvinner helt, men ärligt talat, är inte denna whisky mest mogen av de alla? Här har dofterna funnit varandra över tid, här finns hela fruktskålen, eftermiddagsfikat på jobbet, doften av kaffe i bakgrunden, bakelser av choklad och mycket mer. Det är en rätt enkel men samtidigt komplex doft, den är söt och helt fantastisk. Finns inte mycket mer att tillägga.
Smak: Mera frukt men denna gång med citrus. En viss sälta infinner sig och påminner mig om forna tequilarace, något jag helst inte vill bli påmind om. I övrigt är smaken angenäm,  men tar udden av det långtidslagrade. Kan detta månne vara 12-åringen?
Eftersmak: Boom! Detta är inte 12-åringen, övertygad och lätt skamsen måste jag medge att mycket av smaken finns i eftersmaken. Den lever länge och bjuder på en riktigt fruktkompott med citronzest, choklad, kaffe, sötma och förlåt mig, men är det inte Ahlgrens bilar? Fantastisk är den i alla fall.
Balans/komplexitet: Balansen finns där och i början känns den rätt tråkig, sedan exploderar det fullständigt. Välj en komplex whisky, och jag väljer denna!
BETYG: 24/19/24/23 = 90

Veckans tips

Caol Ila Distillers Edition 2016, 43%, nr 40028, 611 kr

Destilleriet med kanske mest industriell inriktning där ute på Islay har för det mesta givit oss goda malter med den så typiska röken. Distillers Edition är inget undantag och den har dessutom en fruktig och söt sida också. Caol Ila har några till buteljeringar på Systembolaget plus ett antal oberoende sådana också, men denna buteljering sticker ut och hamnar bland mina favoriter.

Whiskyindustrin i Skottland har haft en benägenhet att de senaste åren börja släppa whisky utan att säga ett dugg om dess ålder, vilket av många anses som ett ofog. Jag ger mig inte in i den debatten men anser ändå att mångfald förnöjer och att många olika buteljeringar är bra, om det står 10, 12, 16 år på flaskan har föga betydelse om innehållet är bra. Caol Ila har hittills inte hoppat på trenden men det vänder nu med nysläppet Caol Ila Moch, en ung whisky med obestämd ålder. Den finns dock än så länge bara i utlandet.

Caol Ila Distillery kan ni läsa mer om på annan plats på denna blogg, så även smaknoter och recensioner på denna och många andra buteljeringar.