The Deveron 12yo

Påbörjar härmed en ny serie inlägg med tips som ska ge en mer smakfull vardag, eller helg om ni hellre vill vänta tills dess. Det är verkligen en djungel av goda drycker där ute och det är inte lätt att välja rätt. Ofta hittas det något bra i det mesta men det är inte speciellt ofta som nya favoriter hittas.

Kanske kan dessa artiklar leda till att just du hittar en ny trevlig bekantskap, på Systembolaget eller i taxfree-hyllan. Jag vet att jag gjort det i de val som presenteras här. Så, är du osäker på vad du ska köpa för godsaker så ta till dig av dessa tips. Kom dock ihåg, smaken är som baken…

The Deveron 12yo, 40%, 349 kr, nr 443

MacDuff Distillery är kanske inte så känt hos alla och faktum är att alla single malt som buteljerats gått under namnet Glen Deveron eller som den här, The Deveron. MacDuff kan dock synas på diverse oberoende buteljeringar och är inte helt ovanligt. Destilleriet grundades ändå redan 1962 så det finns en del whisky på marknaden. Sedan 1993 ägs också destilleriet av John Dewar & Sons och ingår därmed i koncernen Bacardi.

En ytterst prisvärd smakfull whisky som är ett måste i whiskyskåpet. Fruktig, kryddig med touch av lakrits och vanilj.

Doft: 18/25 | Smak: 19/25 | Eftersmak: 20/25 | Balans och komplexitet: 20/25 | Totalt: 77/100

Linkwood 2000 14yo Malts of Scotland

Linkwood 2000 14yo Malts of Scotland, Refill Sherry Butt, 606 flaskor, 55,8%

Linkwood överraskar från gång till annan. Sist var det Wemyss Malts Lemon Zest som visade sig vara just Linkwood, med den ivriga intensiva smakpaletten som dess kännetecken.

Det bjuds på frukt, ananas, päron men också en fin maltighet, obefintlig rök och kanske lite spritig. Just den här buteljeringen påminner också om en fin Rakia som jag har här hemma, men godissötma, banan, toffee och choklad. Smaken tar oss ännu längre in bland frukt och godis, med marshmallows, tuggummi och körsbär. Något konstlat som en alkoläsk med mängder av tillsatta aromer, men ändå med en äkthet som få andra kan erbjuda.

Eftersmaken är också den fruktig men går mer åt det gröna hållet, med nyklippt gräs, örter och kryddor. Den är dock relativt kort och trots att den vilat på sherryfat i 14 år så tror jag att den skulle mått bra av ännu längre tid. Kanske hade den utvecklat en mer mogen smak med karaktär?

Doft: 22/25 | Smak: 21/25 | Eftersmak: 19/25 | Balans och komplexitet: 19/25 | Totalt: 81/100

Ostprovningar

Nu är det möjligt att boka in mig för en ostprovning på valfritt tema, ensamt eller tillsammans med goda drycker. Jag föredrar lokalt producerade ostar så är ni nyfikna på det konceptet så hör av er.  Stora som små sällskap är välkomna!