Moveat Karlstad

Extremt bra koncept, väldigt roligt och med många intressanta och nya smaker. Detta är något som alla med restaurang borde haka på, vilken suverän och enkel väg till marknadsföring. Bjud på en paradrätt eller något som du känner kännetecknar din restaurang. Besökarna kommer garanterat tillbaka om du övertygar.

Publiken på konceptet Moveat består av mat- och dryckesintresserade människor som aktivt har sökt upp och köpt biljetter till evenemanget. Människor som sedan tar sig runt med cykel eller apostlahästar mellan ett antal utvalda restauranger, caféer och pubar. I Karlstad 10 olika som skulle avverkas inom drygt 5 timmar.

Starten skedde på Cava 42 i anslutning till Nöjesfabriken, ett ställe som får en att känna sig som hemma på en bakgård, med sina teglade fasader och till viss del under bar himmel. En bar som förutom att erbjuda cava och andra drycker av hög kvalitet också stod för en ytterst god vårrulle.

En vårrulle som i all sin enkelhet bjöd på krispig yta med välsmakande innehåll. En bra början på en runda i aromernas värld.
Fördelen med Moveat är att man tillåts inta alla stopp i egen takt och ordning. Exempelvis kan man om man vill hoppa över något som man redan känner till, eller så gör man som vi och de flesta andra – skyndar på lite, för att inte missa något guldkorn. Nästa ställe på turen blev just ett sådant.

Fördelen med Moveat är att man tillåts inta alla stopp i egen takt och ordning. Exempelvis kan man om man vill hoppa över något som man redan känner till, eller så gör man som vi och de flesta andra – skyndar på lite, för att inte missa något guldkorn. Nästa ställe på turen blev just ett sådant.

Happy Kitchen serverar sushi och annan japansk mat. Här fick vi två sushi rolls som var otroligt smakrika. Till det dracks Kirin Megumi från tapp, en ljus japansk öl som verkligen lyfte tillsammans med maten. Mycket intressant smak och verkligen ett ställe att rekommendera.

Vår runda tog oss sedan vidare till ett fantastiskt vegoställe som heter Zest, eller som de själva säger – Karlstads ekologiska matbar & hälsohub. Här har vi vegetariansk och vegansk kost på menyn, inklusive intressanta drycker.

Min upplevelse av Kombucha var inte så övertygande på Vinmässan i Linköping, det blev en sur dryck som förtog det mesta av stämningen. Men den Kombucha som erbjöds till maten på Zest var väldigt god och hade en perfekt balans mellan sötma och syra. Detta fermenterade te hade smak från granatäpple och var rosa till färgen. Det passade utmärkt till bönröran, den picklade rödlöken, grönkålschipsen och fröknäcket, en fantastiskt god rätt!

Nästa stopp blev Swenströmskas Stenugnsbageri där det bjöds på surdegsbröd med smör och därefter en liten dammsugare. Brödet kändes lite ensamt och det kunde gott ha varit något mer, en bit skinka eller någon ost till?? Men avslutningen med en av de bästa dammsugarna, eller punschrullarna, som jag provat, vägde tungt och gav också ett mycket högre totalbetyg. Ett stort plus också för den mysiga miljön.

Harrys har inte övertygat mig tidigare, mest på grund av den restaurang som drevs i Katrineholm under det namnet. Maten var okej där men dryckesutbudet var ett skämt och därmed blev det aldrig ett ställe för den riktigt smakintresserade. Harrys som kedja drivs på många olika orter via franchising och i höst öppnar man till exempel i Motala. I Karlstad har man funnits ett tag och utbudet är betydligt bättre än det var i Katrineholm. Här finns ett stort urval av god mat och dryck och på vår matrunda bjöds vi på flankstek med höstsallad och till det ett glas cava. Rätten i sig övertygade kanske inte fullt ut, min lilla köttbit var dessutom seg så det sänkte betyget en aning.

Carli Choklad har funnits sedan 2011 i nuvarande lokal i Karlstad, nära järnvägsstationen, och är därmed ett självklart val till paus i väntan på tåget. Företaget har en intressant historia som tog sin början 2005 där ägarna tog intresset av choklad till en annan nivå. Efter diverse provningar med choklad och utbildning av konditormästare Jan Hedh på Restaurangakademin i Stockholm så väcktes intresset på allvar. 2008 öppnade man chokladfabrik på Hammarö och förutom praliner och andra chokladprodukter så säljs även egentillverkad glass enligt italienskt recept samt fina bakverk och ett gott kaffe. Här bjöds vi på en valfri kula glass och mitt val föll på cheesecakeglassen, ett smakfullt inslag på matresan.

Några meter närmre järnvägsstationen hittar vi Carlstad Ölhall, där man serverar öl av alla de slag, mycket lokalt och mycket svenskt. Till det finns husmanskost på menyn och förstås burgare, korv och annat som hör till öl. Det enda stället där det blev kö och väntetid för att komma in, men maten gjorde det värt. Tunnbrödrulle deluxe innebar ett utvecklat (ej invecklat) tunnbröd där komponenterna hade sin egen plats. Godast blev det dock när man rullade ihop det hela och intog alla smaker på en gång. Ett plus för ett stort ölsortiment, men det är rätt så väl tilltagna priser på många öl!

Nästan vägg i vägg ligger Drott Bar, en del av Clarion Hotell Drott. Kanske det ställe som kändes mest fine dining på rundan med fin meny och med ett imponerande sortiment av drycker. Vi fick prova en rätt som man inte glömmer i första taget, en Arancini som bestod av friterad risottoboll med portabello och tallegio. Mycket smakfullt och något att ta efter när det blir lite risotto över där hemma.

Löfbergs Lila blev ett kort stopp för kaffe och någon form av bakverk med choklad. Espressotryffel vet jag inte om jag vill kalla det och kaffe var ett vanligt bryggkaffe så det stoppet såg vi snarare som en paus på vägen till nästa. Synd med tanke på att man säljer betydligt mer intressanta kaffesorter i butiken.

Good Guys Tap, bryggeripuben bredvid Good Guys Brewery bjöd på nybakt potatispizza och ett antal fantastiska öl till. Pizzan var bland det bästa jag ätit och ölen höll väldigt hög kvalitet. Detta är ett ställe att återkomma till ofta, ett väldigt intressant palats av smaker.

På det stora hela är Moveat en fantastisk möjlighet att få prova mycket och många olika smaker och upptäcka nya platser som man kanske tidigare inte besökt. Detta rekommenderas starkt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *