Study at Symposion 3

symp

Ytterligare en studieträff avslutad i Malmö. Denna gång fick vi först träffa Dag Lennartsson som delade med sig av sina erfarenheter som författare och provningsledare. Dag har bland annat författat böckerna “Golf, Mat och Whisky”, “Whisky, Whisky, Whisky”, “Mera Whisky” och “Sveriges Whiskykrogar. Som provningsledare har han hållit i mer än 350 provningar och är mycket kunnig i ämnet.

Därefter tog Thomas Kuuttanen vid och berättade om tillverkningsprocessen och om kornets betydelse för whiskyn. Intressant och på djupet på vissa områden. Tiden var knapp men det utlovades mer teori och praktik vad gäller just fatlagringen vid kommande träffar samt i samband med Skottlandsresan i oktober.

Efter lunch var det dags för provningar och våra uppgift var att hålla i dessa provningar gruppvis. De första 2 provningarna bestod av en Benromach Vertikal där vi provade Benromach Traditional, Benromach Organic, Benromach 10yo, Benromach Cast Strength, Benromach Peat Smoke och Benromach 30yo. En trevlig uppsättning whiskies, speciellt då jag inte provat mycket Benromach tidigare.

Därefter följde 3 provningar på raken, med samma whiskyinnehåll med ledda av olika grupper, bland annat min egen grupp. Vi provade Benromach 10yo, Highland Park 1987 MacPhail’s Collection, Ardmore 1993, Macallan 2002 Speyside, Caol Ila 1998 Connoisseurs Choice och Mortlach 21yo.

Efter sedvanlig 3-rätters middag och ett trevlig kvällsprogram blev det tidigt i säng. Söndagen sedan bjöd på lite information inledningsvis. Därefter fick vi besök av Ulf Buxrud, författare, provningsledare, whiskysamlare och expert om man får säga så. Han berättade om japansk whisky och visade trevliga bilder från sina besök där.

Efter föredraget genomfördes en whiskyprovning av 6 olika japanska whiskysorter. Vi togs på en resa av vår lärare Joakim genom Japans whiskyhistoria och provade följande sorter under resans gång. Taketsuru 12yo, Yoichi 10yo, Miyagiko 10yo, Nikka Coffey Grain, Nikka from the Barrel samt Yoichi 15yo.

Efter lunch var det dags att runda av denna trevliga och givande helg. Nästa gång står Akvavit, Purity Vodka, snaps, barverksamhet och party på schemat…