Linkwood 2000 14yo Malts of Scotland

Linkwood 2000 14yo Malts of Scotland, Refill Sherry Butt, 606 flaskor, 55,8%

Linkwood överraskar från gång till annan. Sist var det Wemyss Malts Lemon Zest som visade sig vara just Linkwood, med den ivriga intensiva smakpaletten som dess kännetecken.

Det bjuds på frukt, ananas, päron men också en fin maltighet, obefintlig rök och kanske lite spritig. Just den här buteljeringen påminner också om en fin Rakia som jag har här hemma, men godissötma, banan, toffee och choklad. Smaken tar oss ännu längre in bland frukt och godis, med marshmallows, tuggummi och körsbär. Något konstlat som en alkoläsk med mängder av tillsatta aromer, men ändå med en äkthet som få andra kan erbjuda.

Eftersmaken är också den fruktig men går mer åt det gröna hållet, med nyklippt gräs, örter och kryddor. Den är dock relativt kort och trots att den vilat på sherryfat i 14 år så tror jag att den skulle mått bra av ännu längre tid. Kanske hade den utvecklat en mer mogen smak med karaktär?

Doft: 22/25 | Smak: 21/25 | Eftersmak: 19/25 | Balans och komplexitet: 19/25 | Totalt: 81/100