Whisky

Att prova whisky har blivit riktigt på modet de senaste åren och det är nog mycket tack var den enorma variation som denna dryck bjuder på. Förutom whisky eller whiskey som det stavas på bland annat Irland, så har även bourbon och till viss del rye med rätta tagit ett steg in i folkhemmet.

Jag erbjuder helt skräddarsydda provningspaket med dessa ädla drycker och ni kan under Tidigare Provningar ovan kanske få uppslag till vad ni vill prova. Här kommer ändå några förslag att utgå ifrån:

Whisky eller whiskey
En grundkurs i whisky och whiskyprovning där vi tittar närmre på skotsk single malt och irländsk whiskey. Vi går igenom dess historia och tillverkning och provar 4-6 olika sorters whisky/whiskey.

Blended eller single malt
Vi går igenom skillnaderna mellan blended whisky och single malt – vad skiljer dessa åt egentligen? Hur tillverkar man blended whisky och varför kan single malt vara en blandning av olika fat? Vi provar två kända blended whiskies samt några av de single malts som ingår i just dessa blandningar.

Skotska whiskyregioner
Skottland delas in i ett antal whiskyregioner – Lowland, Highland, Speyside, Islands, Islay och Campbeltown. Vi tittar närmre på whiskyn från dessa regioner och lär oss varför de smakar och doftar som de gör. Självklart provar vi också en representativ whisky från varje region.

Rökigt värre
På Islay tillverkas några av världens rökigaste whiskysorter med Ardbeg, Laphroaig och Bowmore som några exempel. Vi tittar på vad som gör en whisky riktigt rökig och provar självfallet några väl utvalda sorter.

Vertikalprovning
Att testa olika årgångar av en och samma whisky är lärorikt och man lär sig förstå vad lagringen har för betydelse. Här går vi igenom just fatets betydelse och påverkan på slutdestillatet och provar ett antal årgångar av samma whiskysort. Finns i många olika varianter.

Irländsk whiskey
Irländarna hävdar att de var först med whiskey och vem vet, kanske var det så? Vi tittar på den irländska whiskeyhistorien, tittar närmre på tillverkningsprocessen och provar förstås ett antal irländska whiskeysorter.

Japansk whisky
Inte så många som vet att japansk whisky många gånger slår skottarna på fingrarna. I Japan började man tillverka single malt redan på 30-talet och med ungefär samma klimat och förutsättningar så borde väl inte whiskyn vara sämre? Var med och avgör detta i en spännande provning där vi bland 5-6 olika sorter ska försöka hitta skotten.

Amerikansk whiskey
USA förknippas oftast med bourbon men det finns även amerikansk single malt. Här tittar vi lite närmre på de destillerier som tillverkar just single malt. Vi går också igenom skillnaderna mellan single malt, bourbon, rye och corn whiskey. Ni får också chansen att prova några väl utvalda sorter.

Whiskyresan
Skottland är inte bara whisky utan även fin natur, historia och kultur. I Whiskyresan åker vi en förutbestämd rutt genom Skottland, tittar på bilder på vad som finns att hitta längs vägen och djupdyker på några utvalda destillerier. Självklart provar i också god whisky därifrån. Whiskyresan finns i dagsläget i 4 olika varianter: Lowlands, Highlands, Islay och Islands samt Speysides nedlagda destillerier, Nya varianter tas fram enligt önskemål.

The Ten
En serie whiskybuteljeringar gjorda med ändamålet att blandas ihop. 10 olika whiskysorter provas och ni gör sedan er egen blandning efteråt. Utförs i form av en workshop i mindre grupper och föregås av en teoretisk genomgång av blended whisky samt provningsmetodik.

Whisky och mat
Att kombinera smakfulla måltider med god whisky är kanske inte alltid så lätt. I den här läroriken provningen lär vi oss vilka egenskaper som fungerar bra tillsammans. Ett förslag på lämplig meny:

  • Aperitif: Hedonism från Compass Box
  • Förrätt: Lättrökt gravad torsk med dillmajonnäs, rädisor och sallad, serveras med en 8-årig Old Pulteney
  • Huvudrätt: Stekt lammkotlett med potatiskaka, saltbakad palsternacka och äppelcidersås, serveras med en 34-årig Dufftown
  • Mellanrätt: Ett urval av fina ostar med fikonmarmelad och knäckebröd, serveras med en Highland Park 18 år
  • Efterrätt: Chokladfondant med vispad grädde, sylt och vaniljglass, serveras med en Ardbeg Uigedail
  • Avrundning: Kaffe eller te, serveras med en Glenfiddich 18 år

Whiskyskolan

En kurs i ämnet whisky som kan fås i flera olika utföranden, allt ifrån 2 timmar grundkurs till 3×3 timmar fördjupningskurs, I den sistnämnda krävs egna studier mellan utbildningstillfällena. Kompletterande praktiska övningar och dryckesprovningar tillkommer efter önskemål, men whiskyskolan kan också fås som en rent teoretisk kurs. Passa på att lär dig mer om ämnet.

Utöver dessa paket erbjuds också exklusiva provningar med whisky från nedlagda destillerier, specialutgåvor och den typ av whisky som ni kanske i vanliga fall inte skulle spendera pengar på. Kom med förslag på vad ni vill prova så återkommer jag med en offert.