Övrig sprit

Övrig sprit är en rätt stor kategori och här kommer några förslag på färdiga paket jag erbjuder. Självfallet går det utmärkt att komma med egna förslag på vad ni vill prova.

Snaps
Snaps är ett naturligt inslag vid högtider i Sverige och inget julbord är väl komplett utan den lille. Kryddad sprit har mycket historia bakom sig och den tittar vi närmre på. Vi provar snaps och akvavit och kanske sjunger vi några trevliga snapsvisor också.

Vodka
Så ren sprit som möjligt är tanken bakom vodka men det finns uppstickare där en portion av innehållet tillverkas i kopparpannor istället för kolonnpannor. Vi tittar på skillnaderna i produktionsprocessen och vad som gör det där lilla extra i vodkan. En intressant provning som får även en skeptiker att inse att det finns skillnader även i denna klara sprit.

Druvdestillat
Lär dig mer om världens olika druvdestillat i en kombinationsprovning eller i provningar var för sig. I en komboprovning tittar vi på skillnaderna mellan druvdestillat som cognac, armagnac, brandy, grappa och marc. Teorin avslutas med provning av några väl utvalda druvdestillat.

Cognac
Världens kanske mest kända druvsprit heter cognac och kommer från regionen med samma namn i Frankrike. Lär dig grunderna om hur cognac tillverkas, dess historia och hur man provar drycken på rätt sätt. 4-5 sorters cognac brukar vara lagom att prova därefter.

Armagnac
Armagnac är en underskattad druvsprit som tillverkas genom destillation av vitt vin. Likt cognac härstammar den från Frankrike men från regionen Armagnac. Här tittar vi på destillatets historia och tillverkningsprocess samt provar några sorter.

Brandy
Både cognac och armagnac hör till familjen brandy men brandy är enkelt sagt ett druvdestillat tillverkat utanför cognac och armagnac. Här tittar vi på brandy från några olika länder, tillverkningen och dess historia samt provar några väl utvalda sorter.

Grappa
Italiens stolthet Grappa klassas som en brandy men tillverkas på de rester som blir kvar efter vinproduktionen. Destillatet finns i många olika kvaliteter och i denna provning tittar vi på vad som gör en riktigt bra grappa. Självklart provar vi också några stycken.

Rom
Den framställs av sockerrör eller melass och används i tusentals drinkar. Den går utmärkt att kombinera med choklad, ost, cigarrer och andra njutningsmedel och har en lång historia bakom sig. Följ med på en spännande resa i Västindien och prova ekfatslagrad rom när den är som bäst.

Calvados
Calvados är enkelt sagt en destillerad äppelcider som fått mogna på ekfat. Likt cognac och armagnac har den fått sitt namn från regionen där den tillverkas. Vi tittar närmre på historien och tillverkningsprocessen. Självklart provas också några olika calvados.

Tequila
Tequila är kanske en av de mest underskattade spritsorterna i Sverige idag. Här tittar vi på hur man tillverkar tequila med kvalitet, hur den lagras på ekfat och vid en provning lätt kan förväxlas med till exempel whisky. Glöm salt och citron och prova tequila som den borde drickas.

Gin
De flesta använder säkert gin i drinkar av olika slag och dess historia som en naturlig del i cocktails är lång. Den kommer ursprungligen från Holland men fick sitt stora genombrott i England. Destillatet med smak av enbär kan också hittas lagrat på ekfat och är då något helt annat. I denna provning koncentrerar vi oss på de ginsorter som tagits fram i syftet att drickas rent.

Fruktdestillat
Destillat på frukt är speciellt vanligt runt medelhavet och det finns mängder av olika sorter. Vi tittar närmre på några utvalda sorter och hur de tillverkas. Passa på att prova fruktdestillat tillverkade på aprikos, plommon, päron, persikor och körsbär.