Öl

Öl är en av de äldsta alkoholdryckerna i världen och man vet inte hur lång historia drycken egentligen har. Det finns också väldigt många olika typer av öl som alla utgår från grundingredienserna malt, humle, jäst och vatten. Jag kan skräddarsy en ölprovning som passar er eller så tycker ni att några av de färdiga förslagen nedan passar. Samtliga färdiga förslag innehåller teori om ölets historia, tillverkning samt provningsmetodik:

Tjeckiskt lageröl
Lager är den vanligaste typen av öl världen över och kan skapa oerhörd variation på provningar och passar de flesta som tycker om öl och även de som vill lära sig dricka öl. I den här provningen jämför vi olika tjeckiska öl med varandra.

Veteöl
En tysk kall weissbier på en uteservering kan vara svårslagen. Det finns dock veteöl även ifrån Belgien och USA med flera länder och här provar vi några olika varianter. Är tyskarna verkligen bäst på veteöl?

IPA/APA
Vi provar olika sorter India Pale Ale och American Pale Ale och självklart bjuds ni också på en underhållande historik kring hur öltyperna fått sina namn. Välhumlade öl ger ofta en kraftig beska så är det något ni gillar så rekommenderas denna provning varmt.

Porter och stout
De riktigt svarta ölen går under dessa namn och bjuder på choklad- och kaffetoner. Guinness kanske är världens mest kända stout och Carnegie Porter kanske de flesta har stött på. Här provar vi några porter och stout som kanske inte är lika kända.

Svenska mikrobryggerier
I Sverige idag finns ett 80-tal bryggerier och många av ölsorterna hittas enbart lokalt. I den här provningen får ni chansen att prova öl som tillverkats i liten skala med hantverket i fokus.

Ölskolan
Vill du lära dig mer om öl och hur du väljer ut öl som passar dig bäst? I ölskolan får du grunderna, ölets historia, tillverkningsmetoder och mycket information om de olika öltyper som finns. Denna kurs kan fås som rent teoretisk eller med provningsinslag.