Kategoriarkiv: Nyheter

Isle of Jura

På Isle of Jura fann George Orwell tillräcklig ro för att skriva science fiction vid namn 1984. Fullt med hjortar, många fler än invånare, är ön en fantastisk naturupplevelse. Och, just det ja, det finns ett destilleri också. Snygg film kan du se här:

3-pack från Auld Rare Whisky

3packDen 18:e augusti släpps en 3-pack från Auld Rare Whisky, bestående av 3 flaskor á 10 cl. Prislappen på 738 kr kan tyckas hög men whiskyn är av det finare slaget, eller vad sägs om:

  1. Caol Ila 1991 19yo, 54,5%
  2. Glen Moray 1989 24yo, 59,1%
  3. Benriach 1996 19yo, 49,5%

Syftet med 3-packen är att man ska beställa och prova whisky tillsammans med några vänner, whisky som man annars kanske inte känner att man har råd att införskaffa i helbutelj.

Beställningsnummer är 85266.

Ölmässa

cropped-cj.jpg

 

 

I samband med en ölmässa på Kristi Himmelfärdsdag den 5/5 så visar jag upp min verksamhet. Eventet äger rum i Katrineholm och är öppet för inbjudna gäster. Är du intresserad av deltaga så hör av dig!

Tomatin 36yo

tomatinTomatin Distillery lanserar den 24:e september en 36-årig single malt, lagrad på en blandning av bourbon- och olorosofat. Men det kommer att bli svårt att få tag på en flaska, av totalt 800 flaskor kommer endast 12 stycken till Sverige. För 70cl får du dessutom betala 10500 kr så det är få förunnat att få en chans att prova den.

Det Inverness-baserade destilleriet grundades 1897 och i slutet av 1900-talet var man ett av Skottlands största destillerier. Kvantitet har nu blivit kvalitet och med små batcher av single malt räknar man med att bli en av de främsta. Kan bara hålla med när det gäller tidigare Tomatin, både 12-åringen och 18-åringen har varit riktigt bra.

Den kommer att finnas för provsmakning på Stockholm Beer & Whisky Festival. Centiliterpriset blir väl antagligen rätt så högt men det är klart man får försöka hitta ett smakprov.

Systembolaget : Webblansering 2015-02-12

Endast 3 nya webblanseringar inom whisky och öl på Systembolaget den 12/2. Här kommer de:

40442
Ardbeg 1993 Single Cask, Mackillop’s Choice, 54,3%, 4803 kr
Angus Dundee / Philipson Söderberg

40443
Port Ellen 1982 Single Cask, Mackillop’s Choice, 56,2%, 9703 kr
Angus Dundee / Philipson Söderberg

11744
AleSmith Barrel Aged Speedway Stout, 12,0%, 295 kr
AleSmith Brewing Company / Galatea Spirits

Prisvärd eller inte?

Whiskypriserna fortsätter stiga och det gäller alla former av buteljeringar, men mest märks det förstås på den whisky som är som mest eftertraktad. Äldre destilleringsdatum, nedlagda destillerier, populära varumärken och mycket mer spelar en stor roll för prissättningen.

unnamedPhilipson Söderberg är bara en av alla importörer och distributörer som släpper whisky i denna kategori. Den 12:e februari släpps två ny buteljeringar i serien Mackillops Choice, en fantastisk serie buteljeringar som vi fått njuta av sedan 1996. Det handlar om handplockade fat av mycket högkvalitativ whisky.

Den första är en Ardbeg 1993 som vid buteljeringen nått en ålder av 21 år. Det är endast 120 flaskor som buteljerats från fatet och alkoholhalten är på 54,3%. Nu till det lite tråkiga – prislappen är på 4803 kr, vilket betyder att du betalar hela 69 kr per centiliter. Det krävs en riktig Ardbeg-fantast för att motivera de kronorna för ett inköp av en hel flaska.

Än värre blir det med butelj nummer 2, en 32-årig Port Ellen från 1982 där endast 24 flaskor kunnat buteljeras från fatet. Alkoholhalten är hela 56,2% och då blir också prislappen väldigt hög. 9703 kr får man betala för de dyra dropparna, vilket motsvarar 139 kr per centiliter.

Det är jättetrevligt att det ges möjligheter att köpa denna typ av buteljeringar om man har lust och råd. Det är ytterligare ett bevis på att Sverige är ett stort whiskyland. Personligen anser jag att man kan hitta mängder av bra whisky för samma pengar, whisky man kan njuta av länge och väl utan att ruinera sig. Men, det är klart, jag skulle inte tacka nej till en sample! 🙂

Innis & Gunn

innisDougal Sharp fick 2002 uppdraget från whiskybranschen att skapa en skotsk ale som skulle lagras på ekfat. Ekfaten skulle sedan användas för att ge en finish på maltwhisky som slutlagrades på samma fat. Whiskyn blev en succé.

Några månader senare får Dougal reda på att de destillerianställda tappar upp alen från faten och tar med hem, eftersom de upptäckt att ölet smakar fantastiskt. Tidigare hade den helt enkelt hällts ut. Det blev starten och i augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer och därefter har många olika sorters släppts.

Den 6:e mars återlanseras den populära stouten Innis & Gunn Irish Whiskey Finish, vilket blir den fjärde återlanseringen. Trots stora volymer säljer ölet snabbt slut så det gäller att hänga på låset. 50000 flaskor lanseras i Sverige denna gång.

Artikelnummer: 11958
Pris: 26.40 kr
Alkoholhalt: 7,4 %
Volym: 330 ml

Boxtoppen

boxtoppen-logoÄr du intresserad av viner och då gärna på bag-in-box? Varför inte ta ett besök på nystartade Boxtoppen.se – boxvinernas 10-i-topp-lista. Här rankas de 10 bästa vinerna i 8 olika kategorier – vita torra viner, vita viner med viss fruktsötma, vita premiumboxar, röda torra viner, röda viner med viss fruktsötma, röda premiumboxar samt roséboxar och ekoboxar.

Per Bill heter upphovsmannen till utmärkta idé. Med 25 års professionell vinprovning i bagaget har sidan skapats med behovet i fokus. Det ska vara lätt att hitta ett bra boxvin – till grillkvällen, kompisträffen, buffén eller släktmiddagarna. Boxtoppen vänder sig både till dig som vet vad du vill ha och till dig som tycker vin verkar svårt.

Planerna framåt är omfattande – de olika listorna ska uppdateras, alla nyheter ska provas, nya årgångar och nya tappningar. De lite större utvecklingsprojekten är han dock lite hemlighetsfull kring. Den som väntar får se.

www.boxtoppen.se

Källa: Livets Goda

Ordet whisky förbjudet

En nyhet som cirkulerade i media i helgen var den om två finländska bloggare som förbjudits att använda ordet whisky. Enligt källor så ska Regionförvaltningsverket i Södra Finland (RFV) ha förbjudit ordet whisky i texter som gällde Öl- och Whiskymässan Olutexpo Finland.

Mässans arrangör ska också ha förbjudits använda ordet whisky i marknadsföring då det direkt är reklam för starksprit. Man skulle heller inte kunna få sitt utskänkningstillstånd om Googles sökträffar på ordet whisky kunde länkas till mässans hemsida.

Om detta är riktigt återstår väl att se men statsminister Alexander Stubb har reagerat och tycker det hela låta helt otroligt. “Det börjar handla om förmynderi om man inte ska få blogga om god whisky eller cigarrer”, sade Stubb.

Källa: Ilta-Sanomat