2023-12-24 – Glenlossie 9yo PX Octave

Till julafton har jag sparat ett privatfat från Eskilstuna Whiskykultur och nu snackar vi sherrylagrat. Färgen på whiskyn talar sitt tydliga språk, här har definitivt fatet spelat in. En riktigt mörk och härlig russinwhisky. Det handlar om en 9-årig Glenlossie lagrad på PX Sherryfat.

Glenlossie Distillery sitter i princip ihop med Mannochmore Distillery och det mesta av spriten går till Diageos olika blended. Det är två separata destillerier men de ligger nära varandra och delar på lagerhusen. Glenlossie har få officiella buteljeringar – det finns någon Manager’s Dram samt en Flora & Fauna, men i övrigt finns inget. Däremot finns många oberoende buteljeringar, bland annat denna.

Med 3 mäskpannor och 2 spritpannor produceras lite drygt 1 miljon liter sprit per år. Den lagras i en blandning av bourbon- och sherryfat och tillsammans med Mannochmore finns runt 200 tusen fat lagrade här. John Duff, tidigare destillerichef på Glendronach, grundade destilleriet 1876. Efter något ägarbyte så tog DCL över 1919. Mannochmore byggdes 1971 och sedan dess har destilleriet kokat sprit tillsammans.

Det finns inget besökscenter på destilleriet men med så många andra destillerier i närheten så finns det mycket annat att besöka och se. Destilleriet ligger en knapp mil söder om Elgin och både Longmorn och BenRiach finns ett stenkast därifrån.

Whisky: Glenlossie 9yo PX Octave 44A Cask Viking (EWK#19), 70 cl, 51,7%, ca 800 kr, fylld på fatet 2013-10-21, buteljerad 2022-10-27, 65 flaskor totalt

Doft: Russin kommer först, det här är så mycket sherry. Sen kommer en rostad ton, som av rostat bröd, en sniff av svarta vinbär och sen en liten pepprig ton, lite åt ingefära. (24/25)
Smak: Nu kommer russinen ännu mer tillsammans med annan torkad frukt, ananas, hallon, björnbär. En fruktskål som sedan bjuder på vanilj, karamell och en liten touch av lakrits. (24/25)
Eftersmak: Mörk choklad sätter in och sedan mer kryddor, kanel och anis. Men fortfarande är sötman överväldigande med russin, russin och åter russin. (24/25)
Helhet: Möjligen ska betyget ner lite på grund av att sötma och den torkade frukten, russinen, tar över. Men det gör inget tycker jag, detta är så gott och så starkt, nästan som en rejält stark fruktsprit från balkan. I eftersmaken följer mängder av olika aromer och det gör den så komplex den bara kan bli. (24/25)
BETYG: 96p

Tilltugg: Egentligen är den här whiskyn god som den är men för att testa något udda, så fräs på lite räkor i vitlök och smör. Ni har säkert några räkor över efter ägghalvorna på julbordet, testa de om ni vågar och kolla vad som händer.

Cigarettes After Sex är det udda namnet på detta band. De kommer ifrån Texas och spelar något som kallas för drömpop. Låten vi lyssnar till heter Apocalypse.

Med denna buteljering avrundar jag årets julkalender och jag hoppas att ni uppskattat de buteljeringar jag hittat åt er? Som vanligt får ni gärna lämna kommentarer på bloggen eller maila mig era åsikter. Ha en fortsatt trevlig julhelg.

3 reaktioner på ”2023-12-24 – Glenlossie 9yo PX Octave”

 1. Bra avslut 👍
  Vilken julafton 🎄
  Tyckte choklad framträdde i doften.
  Smak, frukt och russin.
  Krävdes en del vatten i denna whisky (enligt mitt tycke).
  God eftersmak.
  Saknade lite mer drag i musiken, det är ju för sjutton jul och en god whisky 🥃😜 🎅

  Stort TACK för en mycket mysig december.
  Skulle finnas fler december på ett år 😝⛄️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *