2023-12-21 – Ardbeg Wee Beastie 5yo

Nu är vi tillbaka på ön där mitt whiskyintresse föddes på riktigt. På Islay huserar idag många destillerier men Ardbeg är ett av de namn som gjort ön känd. Med sin specifika rökiga karaktär har Ardbeg en stor beundrarskara världen över. Det officiella startåret anses vara 1815 men redan 20 år tidigare nämns Ardbeg i historieböckerna.

När jag var där på våren 2006 hade destillerichefen Stuart Thomson inte tid med oss utan istället fick vår guide Anders Jonasson, en av grundarna till Box Destilleri, låna nyckeln. Vi fick en rundtur själva med honom istället och den avslutades så klart i lagerhuset där vi fick prova direkt från ett antal fat. Mycket minnesvärt!

1977 sålde släkten McDougall destilleriet till Hiram Walker. Som så många andra destillerier under slutet av 70-talet hade man ekonomiska problem. Det var nära att Ardbeg till och med anslöt till de många destillerier som gick i graven 1983. Ardbeg höll sig dock flytande med hjälp av några få anställda ända fram till 1996 då man stängde helt. Det dröjde dock bara ett år innan destilleriet 1997 slog upp portarna igen, då under ägarskap av Glenmorangie Company.

Här kan ni följa med Whisky Geek för en ingående rundtur på destilleriet:

Dagens whisky heter Ardbeg Wee Beastie och detta är en 5 år gammal rökbomb på 47,4%. Med lagring på både ex-bourbon fat och Oloroso Sherryfat bjuds på ett brett spektrum av smaker. Ardbeg själva kallar den för den råaste, rökigaste buteljeringen någonsin. Så vad tycker ni?

Whisky: Ardbeg Wee Beastie 5yo, nr 81322, 70 cl, 47,4%, 479 kr

Doft: Det är inte mycket whisky som doftar som ett garage, men här finns en rätt rejäl ton av motorolja, gummi och rök. Dock är detta i mitt tycke bara positivt. Den unga lite spritiga karaktären tas udden av och blandas med kraftiga röktoner, citrus och vanilj och det gör mig otroligt nyfiken på att smaka. (23/25)
Smak: Här kommer det in lite choklad i smaken först, varm choklad en kall vinterdag. Rök som kommer ifrån elden bredvid, aska från kanten av brasan. Påminner mig om kaffegök i vinterkylan i lumpen. Men fruktigheten finns där bakom också med både päron och äpplen och mer exotisk touch, kanske ananas eller aprikos. Mycket bra! (24/25)
Eftersmak: För att vara 5 år så är eftersmaken otroligt lång och full av rök. Gillar man rökig whisky så gillar man troligen detta. Tjäran är också otroligt tydlig i just eftersmaken. De fruktiga tonerna dör först och röken ligger kvar länge. (23/25)
Helhet: Är kanske lite färgad då Ardbeg är en favorit och jag provade den inte blint. Men tror ändå jag hade satt ett riktigt högt betyg. Jag tycker den påminner om de gamla Ardbeg Very Young, Still Very Young och Almost There, på väg mot 10-åringen. Även om rökigheten tar över en del så finns andra komplexa toner där i bakgrunden och balansen är riktigt bra. (22/25)
BETYG: 92p

Tilltugg: Liten lakritston kan man kanske ana i whiskyn men den förstärker vi gärna. Plopp Saltlakrits tillför sötma från karamell, extra sälta och lakritstoner i massor. Ett perfekt komplement till en rökbomb som denna.

Auld Lang Syne känner ni säkert igen, med text av Robert Burns. Den sjungs vanligen vid tolvslaget på nyårsafton i många engelskspråkiga länder. Den gamla skotska melodin har tolkats av många, bland annat Gasolin och Thomas Stenström.

Här har vi dock en version med 2 gånger Hanna, nämligen Hanna Turi från Falun som började skriva musik redan som 9-åring och idag har en lysande solokarriär samt Hanna Enlöf från duon Good Harvest. Båda bjuder på mycket bra sång!

4 reaktioner på ”2023-12-21 – Ardbeg Wee Beastie 5yo”

 1. Här åkte mungiporna upp redan när jag luktade. Bra lukt , rätt smak, angenäm rök. Lång trevlig eftersmak. Känns mer mogen än 5 år.

 2. Härligt destilleri. Har varit där två gånger och även på Ardbeg day. Blir en hel del whisky den dagen. Är nog en av de ggr jag blivit lite dragen och det på ett antal Ardbeg supernova. Kan rekommendera deras cafe. Mkt god dessert där.

 3. Nu är vi på banan igen, efter ett långt uppehåll!

  Inte trodde jag att det var drygt 47%!
  Kändes mer som 40-42%.
  Får lov att säga att även jag tyckte denna var ganska bra.
  Rök och aska från en eldplats ute stämmer bra som beskrivning.
  Kunde känna både aprikos och lakrits smak.
  Lång rök eftersmak, fruktigheten försvann fortare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *