2023-12-22 – Linkwood 12yo

Flora & Fauna känner ni till numera och även denna butelj ingår i den serien. Så det behöver vi inte orda så mycket mer om. Linkwood Distillery däremot, är mer intressant. Destilleriet ligger i Elgin, mitt i Speyside och i närheten av mängder av andra välkända destillerier.

Det grundades 1821 och under 1800-talet gick destilleriet i arv inom familjen, byggdes om och ut några gånger samt ersattes helt och hållet med ett nybyggt destilleri på samma plats. När Linkwood-Glenlivet trädde in i 1900-talet hade man byggt upp en kapacitet på nära en halv miljon liter sprit per år.

1932 såldes företaget till Scottish Malt Distillers som i sin tur köptes upp av United Distillers. Som så många andra stängde man under andra världskriget och öppnade igen 1945. Destilleriet levde vidare och 1962 tyckte ägarna att det var dags att renovera hela stället. Man bytte ut ångmaskinen och vattenhjulen och elektrifierade allt istället. Även pannorna byttes ut till nya exakt likadana kopior. 1971 byggdes ett andra destilleri bredvid, som fick namnet Linkwood B. Med det i drift nådde man en kapacitet på hela 2,5 miljoner liter per år.

Under 80-talet gick det som bekant knackigt för de allra flesta och även Linkwood stängde mellan 1985 och 1990. Då startade produktionen igång delvis, för att kunna försörja företagets olika blended, bland annat Bells och Johnnie Walker. Det dröjde till 2008 innan man i Diageos regi gick upp i full kapacitet igen. Idag har man sex pannor och producerar 5,6 miljoner liter sprit per år.

Något besökscenter har man inte men det finns som sagt mängder av destillerier i närheten. Benriach är ett förslag, bara ett stenkast härifrån. I Elgin finns gott om boenden att välja mellan och staden är en utmärkt utgångspunkt till Speyside och Highlands. Ett tips är också att äta på den indiska restaurangen Spice Tandoori som huserar i en gammal kyrka, mycket udda lokal men bra restaurang!

Whisky: Linkwood 12yo Flora & Fauna, nr 41352, 70 cl, 43%, 549 kr

Doft: Vanilj slår emot först och sedan kommer lite fruktiga toner, grönt äpple och citrus. Det är snälla aromer och inget som sticker ut nämnvärt. (20/25)
Smak: Mer vanilj, tydlig fatarom, liten fruktighet och då mer syrlig sådan som grönt äpple. Lite choklad kommer fram, honungssötma och en viss nötighet. (22/25)
Eftersmak: Mediumlångt avslut där vanilj och nötighet lever kvar längst. Kanske lite rostad ton, åt tobak och läder mot slutet men överlag inte så mycket som tillkommer. (21/25)
Helhet: En snäll whisky, perfekt för nybörjaren. Här finns inget som sticker ut nämnvärt och smaken är mild och fin. På så sätt är balansen perfekt men komplexiteten har en del att önska. (19/25)
BETYG: 82p

Tilltugg: En sådan här mild whisky fungerar utmärkt med något som sticker ut. Tror till och med att chilinötter skulle fungera här. Men, jag har istället valt saltgurka och då gurka som enbart badar i saltlag och inget annat.

Fiona Apple har turnerat med Sarah McLachlan och Coldplay men kanske inte nått rampljuset riktigt. Hon gör sin egen musik på sitt eget sätt och därmed kommer hon aldrig att klassas in som mainstream. Låten Extraordinary Machine är ett tydligt exempel på detta.

2 reaktioner på ”2023-12-22 – Linkwood 12yo”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *