2023-12-20 – Zippin PX No 3

Selected Malts grundades av Mikael Vesterberg och Patrik Barkevall och är sedan 2017 registrerade som svensk oberoende buteljerare. De träffades under en resa på Islay och bestämde sig för att starta upp verksamhet i Sverige tillsammans.

I serien Selected Malts har de investerat i bra fat och sedan buteljerat från dessa, allt från single cask till blended. Det är både från Skottland och Sverige som whiskyn kommer. Även rom har köpts in och buteljerats.

Med drygt 30 buteljeringar sedan starten så bjuder man på fantastiskt bra och välgjord whisky och rom. Att just den ni provar idag sålde slut på 24 timmar säger en del.

Selected Malts är också duktiga på att bjuda på sig själva och har under flera år kört serien Äntligen Fredag! och ibland också Äntligen Lördag! på sin Yotube-kanal. Den serien kan ni kolla in här:

https://www.youtube.com/@selectedmalts7835/videos

Men vad är då Zippin? Jo, det handlar om en blended malt (det som tidigare kallades för vatted malt). Det betyder att man blandar ihop olika sorters single malt men inte blandar in grainwhisky eller någon annan typ av sprit. Då hade det blivit en vanlig blended istället. I denna blended malt finns 4 olika single malt, Tullibardine, Ardmore, Glen Ord och ett hemligt destilleri som inte får namnges. Anledningen till det är ofta att avtal vid köp av fat förhindrar att ursprunget blir känt eller så vill inte destilleriet stoltsera med sitt namn på andras buteljeringar.

Zippin PX släpptes i 221 flaskor och ålder på innehållet anges inte. Dock har blandningen lagrats i 12 månader på first fill Pedro Ximénez-fat och fått tydlig karaktär av sherry.

Whisky: Zippin PX Selected Malts, nr 53889, 50 cl, 48,6%, 469 kr

Doft: Det första man lägger märke till är färgen, en väldigt vacker röd färg. Därefter doften och det redan innan man stoppat näsan i glaset. Den här doftar kraftigt av sherry med mycket frukt, skogsbär, romrussin och choklad. (23/25)
Smak: De fruktiga tonerna går nästan åt det syrliga hållet och här finner jag ännu mer choklad, mörk sådan med lätt bitterhet. Det här är väldigt mycket sherry och funkar bara om man är, som jag, förtjust i det. (23/25)
Eftersmak: Sherryn vilar länge på tungan men övriga toner klingar av rätt snabbt. Sötman bildar russintoner i munnen och här kanske lite längre lagringstid i grunden och lite kortare tid på sherryfatet givit en längre eftersmak. (21/25)
Helhet: Det här är en riktigt bra sherrybomb som ändå släpper fram bär, frukt och choklad. Gillar man sherrylagrad whisky finns det bara en sak som är bättre än den här och det är när malten rökts innan. Här känner jag inte mycket rök och det är väl troligen inte så mycket i de ingående malterna. (23/25)
BETYG: 90p

Tilltugg: Till den här sherrysötman behöver vi sälta och mycket smak. Lite kryddor kanske också? Därför bakar vi foccacia med rosmarin och oliver. Receptet hittar ni här:
https://www.arla.se/recept/focaccia/

Hört talas om Bon Iver? Det är indiegruppen med Justin Vernon som frontfigur. Vem är Justin Vernon då undrar ni? Ja, han är från Wisconsin, gillar att sjunga och spelar gitarr. Som Bon Iver har han över 18 miljoner lyssningar per månad på Spotify. Vi lyssnar på låten AUATC.

3 reaktioner på ”2023-12-20 – Zippin PX No 3”

  1. Whhaaooo, vilken färg! 🤭
    Här var det julkake feeling!
    Fruktig, lite sötare 👍
    Vi glömde lyssna på musiken 😕

  2. Mkt trevlig sherry whisky. Sällan man blir besviken på deras buteljeringar. Bra provningsledare också. Lite svårt att baka för oss så ikväll blev det whisky bara. Har ju en till kalender hemma att komma ikapp på sen enbart smws whisky men det är för det mesta bra saker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *