2023-12-23 – Loch Lomond Steam & Fire

Ingen kalender är komplett utan en Loch Lomond och i år blir det en Steam & Fire som vi får stifta bekantskap med. Whiskyn är en hyllning till Loch Lomonds egna tunnbindare och det enastående arbete de lägger ner. Whiskyn är en blandning av sprit från vanliga kopparpannor men också från de speciella Lomondpannorna, något som vi pratat om i tidigare inlägg i denna kalender.

Mognaden sker på amerikanska ekfat med en finish i 10 månader på kraftigt kolade fat. Det är Master Blender Michael Henry som ligger bakom buteljeringen där målet som vanligt är att skapa en maltwhisky utöver det vanliga. Här finns den specifika karaktären som Loch Lomond är känd för men också en annan dimension där de kolade faten framhäver karamelliserad sötma, fruktighet, honung och lätt rök.

Vad minns ni av Loch Lomond då? Destilleriet är relativt ungt och grundades 1964 av ägarna till Littlemill Distillery utanför Glasgow. Idag heter företaget bakom destilleriet Loch Lomond Group och svensk distributör är Stellan Kramer.

Istället för en massa faktaspäckad text får ni här en längre dokumentär där David Lind tar oss runt på destilleriet. Videon är åldersbegränsad och kanske inte visas i din webbläsare. Tryck på Visa på YouTube för att se innehållet i så fall:

Här kommer också mer information om buteljeringen:

Whisky: Loch Lomond Steam & Fire, nr 56486, 70 cl, 46%, 569 kr

Doft: Här kommer först vaniljen och sedan överraskande mycket karamell och fruktsötma. Toffifee ligger nära till hands, nötig touch med kola och choklad. Liten pepprighet, åt ingefära och kanel. (22/25)
Smak: Mer exotiska frukter framträder i smaken, citrus så klart men även ananas, persika och aprikos. Söt och lite likörig i smaken, som godis i gommen. (24/25)
Eftersmak: Påminner starkt om hemmagjord kolasås, smält socker som nästintill bränner vid i kastrullen. Fruktigheten finns inte lika mycket av i eftersmaken utan här går det mer åt choklad, mörk sådan, liten beska och en liten hint av rök på tungan. (23/25)
Helhet: Komplexiteten är det inget fel på, den här tycker jag bjuder på nya smaker varenda gång jag provar. Den är rätt bra balanserad men en del kan nog tycka att den är lite för söt. Det är en dessertwhisky av rang och funkar utmärkt till kaffet. En riktigt bra whisky som kanske är något överpris på? (22/25)
BETYG: 91p

Tilltugg: Nu förstärker vi citrusen och även sältan då de söta och fruktiga aromerna i whiskyn tenderar ta över lite. Så idag kör vi varma chips med citrondipp, receptet kommer här:
https://www.ica.se/recept/varma-chips-med-citrondipp-721145/

Aaron Espe är ytterligare en artist från Nashville, Tennesse. Här bor han med sin fru och 4 söner och gör lite musik emellanåt, rätt skön och bra sådan också. Efter 8 album får vi anta att han lyckas nå ut till andra med sin musik också. Vi lyssnar till Making All Things New.

3 reaktioner på ”2023-12-23 – Loch Lomond Steam & Fire”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *