2023-12-19 – Strathmill 12yo

Strathmill Distillery har fått ett omdöme på Google Maps som är rätt intressant i sammanhanget. Betyget är en tvåa för att här doftar det destilleri på morgnarna ibland och det tycker man är jobbigt om man bor här. Destilleriet är väldigt nära bebyggelse och i Skottland ses det som vilken annan industri som helst, därav missnöjet. Lite roliga kontraster mot Sverige kanske som än så länge inte har så många destillerier.

Strathmill ligger i Keith, en halvtimme med bil söder om Elgin, med destillerierna Strathisla och Glen Keith nästgårds. De två sistnämnda ingår i Chivas-familjen medan Strathmill hittat hem hos Diageo.

Detta typiska Speyside-destilleri saknar besökscenter och som med Diageos andra destillerier finns ej heller någon hemsida. Istället hänvisas till deras samlingssida Malts.com:
https://www.malts.com/en-gb/

Vill man bo i regionen och passa på att besöka andra destillerier så finns det gott om allt från hotell till B&B att boka in sig på. Destillerier i närheten värda att nämna är Aultmore, Macallan, Craigellachie, Glentauchers och Auchroisk, för att bara nämna några få. Med närheten till Elgin, Dufftown med flera orter så finns det väldigt många fler destillerier att besöka.

Flora & Fauna är en serie som funnits ett bra tag. 1991 tyckte United Distillers (som idag heter Diageo) att det inte bara var blended som var intressant, utan även den single malt som företaget använde till sina blended. 22 olika sorter närmare bestämt där många idag är väldigt eftertraktade. 1997 släppte man 9 stycken single cask-buteljeringar och 2001 kom det ytterligare 4 olika buteljeringar, bland annat den vi provar idag. 2019 släpptes även 11 stycken unika och betydligt äldre buteljeringar i serien, bland annat en 30-årig Strathmill. Flera av dessa mer unika buteljeringar har dock aldrig funnits tillgängliga på marknaden, utan direkt gått till privata samlare, bland annat i Kina.

Om ni vill veta mer om serien så är denna film väldigt instruerande och ger också en bakgrund till betydelserna på etiketterna med mera. Perfekt att plugga på inför klubbens provning i januari där just buteljer från denna serie ska provas.

Vill man samla hela serien Flora & Fauna så räcker det med de 35 buteljer som släpptes 1991, 1997 och 2001, det är den officiella och tillgängliga delen av serien. Dock krävs en fet plånbok och bra övertalningsförmåga då många buteljer är i privata samlingar världen över.

Vi nöjer oss därför med en utgåva som går att hitta på Systembolaget. Dock har den utgått online och kan möjligen då bara finnas kvar på hyllorna på några orter. Så bra då att ni får tillfälle att prova den här.

Whisky: Strathmill 12yo Flora & Fauna, nr 41349, 70 cl, 43%, 549 kr

Doft: En typisk bourbonlagrad whisky med vanilj som öppnar upp. Därefter en del karamell i doften, lite fruktig men också något vass i doften. Svårt att hitta så många mer nyanser. (19/25)
Smak: Brödig i smaken vilket jag antar att malten är skyldig till, mycket vanilj, kanske lite honungssötma, torkad frukt, lite kryddig. Bourbonfatet spelar stor roll även här. (20/25)
Eftersmak: Söt och med stor fatpåverkan, det är en ganska lång eftersmak ändå, något spritig, men toffee tar över något. Lite nötig i smaken efter ett tag. (20/25)
Helhet: Blev ju inte någon riktig hit detta, buteljeringar i denna serie brukar vara bättre. Men den kämpar på i sin enkelhet och någonstans finns en balans mellan sprit, fat och sötma, något som gör att detta ändå är rätt okej att dricka. (21/25)
BETYG: 80/100

Tilltugg: Eftersom jag tyckte att det fanns sötma, både från torkad frukt och bourbonfatet till den sötma som framkallas av de spritiga tonerna, så vill jag förstärka sälta och den lilla nötighet jag upptäckte först i eftersmaken. Så därför blir det jordnötter av bra kvalitet som tilltugg ikväll.

The Paper Kites får stå för musiken idag. Det australiensiska bandet bjuder på folkrock och indiepop och debuterade 2013. Sedan dess har det blivit 6 album och från det senaste albumet At the Roadhouse lyssnar vi till Till the Flame Turns Blue.

3 reaktioner på ”2023-12-19 – Strathmill 12yo”

 1. Kul att få all info om flora fauna. Har haft en flaska en gång i tiden. Tror att den gick på någon provning. Blev kanderade nätter till. Bra eftersmak och bra doft.

 2. Doft: ja?
  Smak: Pepprig
  Eftersmak: Kort
  Möjligen en tisdags whisky 🥃
  Vi fortsatte med BBQ jordnötter som vi hade den 5: december
  Lugn, avkopplande musik. Återigen en artist jag inte kände till 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *