2020-12-14 – Ballantine’s 17yo

Typ: Blended
Destilleri/buteljerare: George Ballantine & Son (Pernod Ricard/Chivas Bros)
Serie: OB
Alkoholhalt: 40%
Nr: 86939
Pris: 614:- (70cl)

Om man ska välja en vanlig blended vad väljer man då? Jo, man tar en som är känd vid namn och sedan kollar man Systembolagets sortiment för att se om det kanske finns någon annan bättre utgåva. Då kanske den här passar bättre i en whiskykalender av rang, eller vad tycker ni?

Den 17-åriga utgåvan av Ballantine’s har funnits ett bra tag och blev utsedd av Jim Murray till Scotch Blend of the Year 2010. Utöver denna utmärkelse har den vunnit många priser och till och med slagit några single malt på fingrarna. Omdömena varierar dock och alla recensenter är inte nöjda. Så det kommer bli extra intressant att veta vad ni tycker?

Ballantine’s är en blandning av Glenburgie, Glentauchers och Miltonduff, med en rätt stor mängd grainwhisky från Dumbarton. Idag ägs varumärket av Chivas Brothers som i sin tur ägs av Pernod Ricard. Just därför är det lätt att tro att whiskyn i flaskan även kommer ifrån andra destillerier inom koncernen, som exempelvis Balblair och Old Pulteney. Exakt vad får vi nog inte veta.

Här kommer en kort film om Ballantine’s Whisky:

Smaknoter från Whiskybase:

Doft: Valnöt, maltig, lite honung, söt och fruktig, en aning rök.
Smak: Skarp till en början, lite nötig, något spritig, känns yngre än vad den är, toner av ekfatet, kryddighet som möter frukten och sötman.
Eftersmak: Kort, liten sötma, nötter, väldigt lätt rökton och sen inte mycket mer.

Matchas med:

En näve jordnötter hjälper till att lyfta whiskyn något, eller så provar du med rökt korv, kanske en välsmakande ölkorv.

Vi är fortfarande i Skottland så vi fortsätter med musik därifrån. Edinburgh-baserade Bay City Rollers bjuder på Saturday Night.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *