2021-12-01 – Loch Lomond Madeira Cask

Vad ska man inleda en kalender med, om inte något helt nytt? Något man kan prova tillsammans och prata om med alla andra och undra spänt vad som finns i det där glaset?

Kalenderns första dag inleder vi därför med en nyhet på bolaget. Ja, i och för sig är inte Loch Lomond något okänt men just den här buteljen finns att köpa först idag på Systembolaget. Så gillar ni den är det bara att gå till Systembolaget imorgon och köpa en flaska.

Loch Lomond Distillery i Alexandria, söder om Loch Lomond, grundades på sin nuvarande plats 1966. Loch Lomond har flera olika pannor, bland annat den speciella Lomondpannan, som även används av en del andra destillerier som exempelvis Glenburgie och Scapa.

Lomondpannan är som en kolonnpanna men här destillerar man batchvis, precis som i kopparpannor. Förutom det används traditionella kopparpannor och även en Coffeypanna, totalt 11 pannor.

Resultatet är unikt, en whisky med många olika nyanser, en komplexitet som ytterligare späds på med hjälp av en finish. Madeirafat kan vara kluriga, precis som andra typer av vinfat. Det är lätt att de tar över och whiskyn blir för vinös.

Michael Henry, Master Blender, har lyckats väl och Loch Lomond som varumärke har lyfts från okänt till något ytterst intressant. Från att vara Kapten Haddocks favoritdryck i Tintin, till min och många andras nya favorit.

Loch Lomond Madeira Cask börjar sin tid i amerikanska ekfat och får sedan en finish i 6 månader på madeirafat. Totala fatlagringen håller man hemlig, men den här känns ung och jag gissar på ca 6 år. Eller vad tror ni?

Loch Lomond har en utmärkt Youtube-kanal med en hel del filmer att njuta av:

https://www.youtube.com/channel/UC83Pq6QEEjXgVF_7BY9ZthQ/videos

Namn: Loch Lomond Madeira Cask
Producent: Loch Lomond Distillery / Stellan Kramer
Beställningsnummer: 530
Pris: 299 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40%
Fatlagring: Amerikanska bourbonfat och slutlagring på madeirafat
Beställ här: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-madeira-cask-finish-nas-53001/

Produktbladet i PDF: https://drive.google.com/file/d/1E_9Taw46HxAtlBW2AqlSZjorYXW4-SLa/view?usp=sharing

Smaknoter:
Doft: Kryddig, lite pepprig, med citrus
Smak: Fruktig, mest tropiska frukter, citrus, kryddig, eftersmaken är lång och balanserad

Nu skapar vi magi allihop, denna första dag! Smörstekta kantareller på en toast, denna whisky, ett litet glas madeira, där jag rekommenderar denna: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/sercial-9020901/

Här kommer Ivan & Alyosha med Everybody Breaks, ett Seattle-band som levererar:

11 reaktioner på ”2021-12-01 – Loch Lomond Madeira Cask”

  1. 1/12 – Trevlig whisky för det priset. Tänk vad lite fler % skulle gjort. Sötman klarar lite styrka.

  2. Trevlig och god och jag hade ju förberett med kantareller från 2019 blev super gott. När jag fick höra priset så blev det en 7à.

    1. Eller hur? Kanske är lite jävig då Stellan Kramer skänkte whiskyn till mig, men den är rätt bra och till det priset är det svårt att klaga på något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *