2021-12-02 – Powers Gold label

Whiskey från Irland finns det många olika sorter av men en som ligger mig lite extra varmt om hjärtat är Powers. De gånger jag varit i Dublin har detta ofta varit kvällens whiskey, ofta i lite olika utgåvor men med Powers på etiketten.

Powers anses också vara den första irländska whiskeyn som buteljerades, så en lång historia finns förstås. James Power etablerade destilleriet i centrala Dublin redan 1791. Runt 1880 var man ett av de största destillerierna i världen med över 300 anställda.

Ända till 1966 var man familjeägda med många generationer bakom sig. John Powers & Son bildade då allians med konkurrenterna Cork Distilleries och John Jameson & Son. Det nya namnet blev Irish Distillers.

Irländsk whiskey kämpade för överlevnad, främst efter den viktiga amerikanska marknadens spritförbud på 30-talet men också för att whiskey generellt var en marknad på väg utför. Många destillerier lade ner och många allianser och nya bolag bildades. Irish Distillers började därför med att stänga alla sina nuvarande destillerier för att lägga alla pengar på ett stort nytt destilleri – the New Midleton Distillery i County Cork. Det är också det destilleri som än idag tillverkar Powers olika buteljeringar, och som sedan 1989 är en del av giganten Pernod Ricard.

Historien bakom Powers Whiskey

Den Powers ni har i glaset är en enkel blended som står för mycket av det Irland har varit och är än idag. I min mening en väldigt bra standardwhiskey som dessutom är oförskämt billig.

Namn: Powers Gold Label
Producent: John Power & Sons / Pernod Ricard
Beställningsnummer: 418
Pris: 249 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40%
Fatlagring: Amerikanska bourbonfat
Beställ här: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/powers-41801/

Smaknoter från Pernod Ricard
Doft: Kanel, kryddnejlika, vitpeppar, mogna äpplen, päron, rostad ek som bidrar med mjuk vanilj.
Smak: Fruktiga toner av äpplen och päron med kryddinslag av kanel och muskotnöt. Maltig karaktär, vanilj och rostad ek som övergår i en lång, lätt kryddig och oljig finish med runda honungstoner.

Tilltugg:
Med sådana smaknoter kan vi inte annat än tänka oss en pepparkaka med blå- eller grönmögelost på. Undvik osten på tub, även om den är smidig, det blir godare med en bit Cashel Blue från irländska Tipperary. Om din lokala Willys har svårt att ta hem en sådan bit så går det alldeles utmärkt med Castello Blue. Pepparkakans kryddighet förstärker och kompletterar även whiskyns toner av kanel och peppar. Mäktig kombo!

Dagens musiktips har såklart irländskt ursprung. Vi lyssnar till gruppen Bell X1 som kommer från County Kildare.

7 reaktioner på ”2021-12-02 – Powers Gold label”

  1. Smakar bra. Måste inhandla pepparkakor utan palmolja och blåmögel. Trevlig musik (aldrig hört förut). Läggs till på spellista.

  2. Knepig kommentar, men jag tyckte den kändes som när man får in glass i munnen och den smälter direkt på tungan.
    Lite tunn, men inte helt fel 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *