2021-12-24 – Liber 15yo

Den 12-åriga Liber som vi bjöd på i förra årets kalender har nu kommit i ny tappning och denna gång som 15-åring. Ännu mörkare, ännu mer sherry, ännu mer av smaker, ännu mer av allt.

Spanska Liber Distillery är relativt okänt i Sverige. Man stoltserar med billiga blended, rom, vodka, gin, likörer och mer därtill.

Den här maltwhiskyn är dock gjord av och för Spanish Whisky Club som är en samling whiskynördar (precis som jag och ni) och som råkar ha en svensk hemsida – https://www.spanishwhisky.se

2019 blev Magnus Fagerström tillfrågad om att åka till Spanien och utvärdera lagret. Den här whiskyn är resultatet av utvärderingen och kommer från ett 1st fill PX Sherryfat, destillerad 2006 och med 15 års lagring.

Alkohol-styrkan är hela 60,9% vilket i normala fall skulle kräva lite vatten. MEN, ett stort men, den här whiskyn gör sig som bäst som cask strength så prova den helst utan eller innan spädning.

Julmaten har säkert lagt sig nu och du avnjuter denna efter Kalle Anka, eller efter julklappsutdelningen eller kanske till och med på fel dag. Det spelar ingen roll – den här whiskyn ska avnjutas i lugn och ro utan några störmoment.

Destilleriet grundades 2001 och har som jag nämnde tidigare mängder av buteljeringar i sin katalog. Signaturwhiskyn heter Embrujo och den kanske ni har kommit i kontakt med på någon Spanien-resa?

Troligen kommer också ett nytt fat att buteljeras 2022 och då kommer erbjudande om köp att skickas ut till er alla.

Följande film visar lite från destilleriet och nu får ni vässa era spanska-kunskaper om ni ska förstå något. Finns inte så mycket mer information i filmväg om destilleriet tyvärr.

Namn: Liber 15yo
Producent: Destilerias Liber / Spanish Whisky Club
Beställningsnummer: Exakt denna finns inte på Systembolaget, men det finns en 14-åring med nr 83297 (se länk nedan)
Pris: 1250 kr (privatimport via Magnus)
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 60,9%
Länk till Systembolaget (alltså en annan buteljering): https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/spanish-whisky-club-8329701/

Smaknoter:
Doft: Mycket sherry, godis, rejäl sötma utan att bli sliskig, mörk choklad, fruktig, hallon
Smak: Nu går jag bananas men jag hittar oregano, chilipeppar, brun farin, lite lakrits, choklad och tobak

Gillar du sherrylagrad whisky så är denna oerhört sherrylagrad. Det gör också att den är en upplevelse i sig och därmed bör avnjutas enskilt. Vill man ändå ha något matchande som tillbehör efter all julmat, så är en liten bit mörk choklad (70%) att föredra.

Polsk/tyskfödda Dan Auerbach bor numera i Ohio i USA och är kanske mest känd som sångare, gitarrist och låtskrivare i rockbandet The Black Keys. Som soloartist har han bara släppt 2 album och här lyssnar vi till Never in My Wildest Dreams, som därmed avrundar detta års julkalender.

9 reaktioner på ”2021-12-24 – Liber 15yo”

  1. Ja, det blir något helt annat än whisky när sherryfatet kickar in. Helt klart spännande och nästa års fat kommer jag också att köpa in, kanske till kalendern men kanske till klubbens bar också?

 1. Oj, här hände det något. Ligger något i kommentaren om cognac men samtidigt en tydlig sherrydoft. Känns att den är alkoholstark och tål några droppar vatten även om den är bra som den är.

  Ha en fortsatt trevlig julhelg och tack för en spännande blandning i årets kalender!

 2. Jag trodde vi sprungit på en Abunadh, men när jag provade den bredvid kändes den mjäkig. Detta var en häftig julaftonsavslutning!! 🎄🎅🏻

 3. Jisses, här försvann halva vatten tillbringaren! 😜
  MEN så god!
  En riktig whisky att avnjuta i lugn och ro framför brasan med en chokladbit.
  Tummen upp 👍

  Sen en STOR tumme upp för Johan som fixat allt med dryck, tilltugg och musik.
  Ser fram emot nästa år. 🎉
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

 4. Förskräckligt god. Vilka komplexa smaker. Många och långa. Spanjorerna är bra på sprit också. Bra musik som vanligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *