2023-12-18 – Ron Anejo Carúpano 12yo

Nu reser vi till Venezuela och besöker Destileria Carúpano, som grundades redan 1762 i Macarapana-Carúpano. Varumärket Ron Anejo såg sin födelse och tillverkades från och till under många, många år. 1901 övergavs destilleriet och gården där det ligger efter att en av ägarna Thomas Massiani dött. Det dröjde sedan ända till 1954 då familjen Morrison köpte upp både destilleriet och gården Hacienda Altamira.

I ett försök att återuppliva den gamla Ron Anejo påbörjades arbetet med sockerrörsodling och att bygga kapacitet för att destillera och lagra rom. Till sin hjälp hade man Alejandro Hernandez, ägare till Industrias Pampero och tillsammans bildade man företaget Destileria Carúpano CA, ett samarbete som pågick ända till 1962.

Idag är destilleriet ett av Venezuelas största och är välkänt för att ha mycket gammal rom i sina lager. De har till exempel buteljerat Ron Anejo Carúpano Legendario där romen lagrats i hela 80 år. Som i andra varma och fuktiga länder så går mognaden väldigt snabbt här så en vällagrad och mogen utvecklad rom fås redan efter 5-6 år. Nämnas kan är också att destilleriet har landets första och enda kvinnliga Master Blender, Carmen Lopez de Bastidas, som i 30 år har utvecklat rom med stor passion.

Följ med till destilleriet…

Romen vi provar idag är dock inte lagrad i 80 år men är likväl en mogen skapelse med 12 års lagring på ex-bourbonfat. Den kännetecknas tydligt av den karibiska havsluften som ger toner av saltad karamell. En rom som går utmärkt att dricka som den är men som också fungerar bra i en romdrink. Tyvärr finns den inte att hitta i Sverige, men den finns på Juuls i Köpenhamn.

Rom: Ron Anejo Carúpano 12yo, 70cl, 40%, 550 kr

Doft: Här finns det nötter, hasselnöt, mandel som möter den söta vaniljen. Sen kommer fudgen smygande med ganska påtaglig karamelldoft. (21/25)
Smak: Julgodis, knäck och kola, nötter, en friskhet med fin sälta. Tycker det som att äta ur en Twist-påse ungefär, många söta goa grejer. (22/25)
Eftersmak: För att vara en 12-årig rom så är eftersmaken inte så lång, men visst dröjer det kvar toner av det söta, knäckiga. Arrakstoner ebbar ut ganska fort. (20/25)
Helhet: En fin rom med många olika nyanser, väldigt söt men inte så det blir för mycket. Passar fint till skålen med julgodis. Bra balans. (22/25)
BETYG: 85/100

Tilltugg: Det kan vara smart att förstärka sältan rejält när destillatet bjuder på så mycket sötma. Jag tänker direkt på salt skinka, saltgurka, sältan i ostar så därför testar vi att laga till en Breasolakorg med chévrekräm och det receptet hittar ni här:
https://catarinakonig.elle.se/recept/bresaolakorgar-med-chevrekram-rostade-pinjenotter/

Nästa låt kommer från frontfiguren i det proggrockiga Riverside – Mariusz Duda, en multiinstrumentalist med rötterna i Polen. Han är också ansvarig för soloprojektet Lunatic Soul. Den här låten sjunger han dock under sitt eget namn och den heter The Song of a Dying Memory.

2 reaktioner på ”2023-12-18 – Ron Anejo Carúpano 12yo”

 1. Nu blev det något annat!
  En njutbar, inte för söt, rom.
  Vanilj och mandel i doft.
  Julgodis i smak.
  Lugn, njutbar musik.
  Osten saknade vi. 😕

 2. Äntligen en Rom som är ok, även den saknar i mitt tycke en Wiskeys komplexitet. Dock håller jag med om att den inte var otäckt söt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *