2020-12-03: Armorik Triagoz Whisky Breton

Typ: Single malt
Destilleri/buteljerare: Distillerie Warenghem, Lannion, Bretagne, Frankrike
Serie: OB
Alkoholhalt: 46%
Nr: 81413
Pris: 728:- (70cl)

Till 20-årsjubileumet för Armorik Single Malt, har destilleriet nu släppt Triagoz, den första rökta maltwhiskyn. Namnet Triagoz är en hyllning till ögruppen nära kusten. Lagringen har skett i ex-bourbonfat och rökigheten ska vara hela 50ppm! En rökig fransk whisky låter kanske konstigt, men här är den i alla fall.

Nu får vi inte heller glömma bort att trots all cognac så är Frankrike det land som importerar och konsumerar mest av all skotsk whisky som produceras. Efter besök i Cognac så kan jag konstatera att över 40% av alla cognacshus idag har kinesiska ägare så det är troligt att produkten har blivit prestige och nu exporteras mer, därav har intresset för andra spritsorter ökat markant i Frankrike. Eller så är bara fransoserna helt enkelt finsmakare och tar till sig av de skotska destillaten.

Här kommer i alla fall smaknoter på whiskyn ni har i glaset, från Master of Malt:

Doft: Citrus, banan och salt karamell med en mix av torv och hav.
Smak: Blommig, massor av örter, söt toffee och sylt av olika frukter. Röken övergår i jordiga grönsakstoner.
Finish: Lite vitpeppar trycker på och i övrigt är slutet som en vedeldad brasa.

Matchas med:

”Hur ska man kunna styra ett land som har 246 olika ostsorter?” ska president Charles de Gaulle berömt ha uttalat. Så självfallet passar denna franska whisky utmärkt ihop med en vällagrad bit Cantal, en fransk hårdost med kraftig smak.

Passande musik till whiskyn blir förstås lika elegant och här bjuder Emilie-Claire Barlow på Les yeux ouverts, en fransk version av klassiska ”Dream a little dream of me”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *