2020-12-04: Benromach Sassicaia Wood Finish 2001 8yo

Typ: Single malt
Destilleri/buteljerare: Benromach Distillery, Forres, Moray, Speyside, Skottland
Serie: OB, Wood Finish Series
Alkoholhalt: 45%
Nr: Finns ej på Systembolaget
Pris: ca 600:- (70cl)

2019 buteljerades denna utgåva som dök upp tillfälligt i Symposions katalog. Som vanligt med speciella buteljeringar så säljer de snabbt slut och idag får man jaga efter denna utomlands istället.

Whiskyn har lagrats på bourbonfat och fått sin finish på Sassicaia-fat. Sassicaia är ett vin med historia, gjort på 85% cabernet sauvignon och 15% cabernet franc och de utgåvor som kommer årligen ligger på runt en 1000-lapp för en flaska. Den här whiskyn har alltså fått mycket av sin karaktär från det vinet.

Benromach Distillery, som grundades 1898, ligger i Speyside, på gränsen mot Highlands och är det destilleri där jag fick tillbringa en del tid när jag var i Skottland på utbildning. Så klart håller jag whiskyn som en personlig favorit och det finns förstås mycket mer att hitta både i deras utbud idag och från förr.

Här är en film om destilleriet:

Smaknoter från Whiskybase:

Doft: Underbart fruktig, vanilj, sötma, kryddor, trevlig rökighet
Smak: Kraftig, kryddig, pepprig med ingefära och frukt. Druvor, persika, apelsin finns där. Röken ligger lätt i bakgrunden.
Finish: Medellång, liten rök, pepprig.

Matchas med:

Det vinösa och det peppriga i whiskyn lyfts bäst fram tillsammans en kraftig smak, varför inte med en bit blåmögelost på ett salt kex.

Musiken till Benromach måste bli skotsk – så varför inte en traditionell skotsk folklåt i modern tappning. Red Hot Chilli Pipers bjuder på ett rockmedley med rejält mycket säckpipa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *