2020-12-12 – Aecht Schlenkerla Rauchbier Bierbrand

Typ: Maltsprit
Destilleri/buteljerare: Schlenkerla, Bamberg, Tyskland
Serie: OB
Alkoholhalt: 40%
Nr: 40720
Pris: 479:- (50cl)

Aecht Schlenkerla Rauchbier är bryggeriets flaggskepp – en svart rököl som smakar rökt korv. Ett väldigt speciellt öl som nu dessutom finns som destillat – en maltsprit gjord på ölet.

Vi får väl se denna sprit som en outsider i årets kalender då det varken är whisky, rom eller bourbon utan helt enkelt en sprit gjord på kornmalt. Smakerna från ölet är förstås dominerande med rökt korv och skinka, men andra toner har också krupit fram genom destilleringen. Helt enkelt spännande!

Bryggeriet Schlenkerla huserar i ett hus från 1405 och har drivits som bryggeri i 6 generationer. Här serveras deras olika öl, alla direkt från fat. Är du nyfiken på att veta mer så finns det en film här:

Smaknoter från mig själv:

Doft: Rökt korv och skinka, rostad malt och sötma likt från bourbon.
Smak: Mer bourbon med honung och vanilj, rökigheten kommer på slutet.
Eftersmak: Som att tugga på en prickig korv-macka.

Matchas med:

Den här maltspriten får helt enkelt serveras tillsammans med lite blandade charkuterier – ölkorv, rökt skinka och kanske en pepprig salami.

En maltsprit som egentligen inte kan kallas whisky vägs enkelt upp med musik med elegans. Esbjörn Svensson Trio såg jag live i De Geer-hallen i Norrköping och då bjöd de på detta nummer. Magiskt! Här kommer From Gagarin’s Point of View.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *