2021-12-03 – Cardhu 12yo

Söder om Elgin, mitt i meckat Speyside hittar vi Cardhu Distillery, som har adressen Knockando, Aberlour – vilket bara ytterligare visar på hur många destillerier som bor granne med varandra i detta område. Cardhu Distillery grundades 1824 och betyder ’svart klippa’. Destilleriet var från början ett litet gårdsdestilleri vid namn Cardow.

Destilleriets historia är intressant så tillvida att det drevs av Elisabeth Cummings, eller ”the Queen of the Whisky Trade” som hon också kallades. Maken och sonen Lewis grundade destilleriet men efter att de båda gått bort så tog Elisabeth över och på den här tiden var det rätt ovanligt med en kvinna i branschen.

Framgångarna lät inte vänta på sig utan whiskyn blev mycket populär och eftertraktad, inte minst bland blendedföretag. 1924 köpte Johnnie Walker & Sons upp destilleriet för att säkra single malt till Johnnie Walker, en storsäljare på den här tiden och än idag.

Idag har destilleriet tillägget ”The Speyside Home of Johnnie Walker”.

Här hittar ni en liten film från destilleriet:

Cardhu 12yo är en typisk Speyside-whisky och med det kommer en smakpalett som många skulle klassa som perfekt för en nybörjare. Min uppfattning är att det visst kan vara så men att man efter många år av seriös provning av whisky också insett att det är det enkla som uppskattas mest. Så från gårdagens irländska blended har vi nu tagit steget mot en mild, men väldigt fin skotsk single malt.

Namn: Cardhu 12yo
Producent: Cardhu Distillery
Beställningsnummer: 454
Pris: 349 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40%
Beställ här: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/cardhu-45401/
Fatlagring: Amerikanska bourbonfat

Smaknoter:
Doft: Lätt metallisk, sen kommer russin, mynta och romerska bågar
Smak: Söt med en touch av lime, vanilj, kryddor som sen går av mot choklad och kaffe

Tilltugg:
En After Eight kommer att förstärka chokladaromen och även myntan som finns där i bakgrunden. En perfekt avec så funkar alldeles utmärkt till en slät kopp kaffe också.

Whiskyn idag är något för alla men ändå inte mainstream. Därför är musiken också därefter, dock är den inte skotsk. Detta är ett amerikanskt folk-rock-pop-band som bjuder på sköna toner:

4 reaktioner på ”2021-12-03 – Cardhu 12yo”

  1. Det var en snäll whisky.
    Som kommentaren sa så kan den nog mycket möjligt vara en snäll inkörsport till whiskyträsket! 😜

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *