2021-12-04 – Rum Malecon 18YO

Nu blir det rom och en hela 18 år gammal cask strength. Trots att den tillverkas enligt ’traditional cuban method’ så är den från Panama – Pésé närmare bestämt.

Malecon har fått sitt namn efter en legendarisk gata i hjärtat av Havanna, där också receptet kommer ifrån.

Sockerrör från Panama har använts vid tillverkningen och därefter har lagring skett på ekfat. Malecon har flera olika buteljeringar, med lagring från 10 år upp till 25 år och hela tillverkningsprocessen har inspirerats av Kuba.

Men, den tillverkas i Panama av Bodegas de America. Det gör den dock inte till någon dussinrom utan här möts vi av ett mycket fint destillat.

Det finns också en klassisk cocktail – Malecon cocktail – som i en av recepten innehåller svensk punsch. Den har dock inget med vår rom att göra förutom att namnet också har sitt ursprung från El Malecon, den populära strandgatan i Havanna på Kuba.

1958 startade Paolino Savio familjeföretaget Savio som började producera sprit tillsammans med Bodegas de America. 1990 tog sonen Marco över och då startade romproduktionen och varumärket Malecon växte fram. Innan dess hade företaget mest producerat panamasprit och exporterat kaffe.

Malecon använder melass från sockerrör och romen destilleras i kolonnpannor. Lagringen av denna rom har skett i 18 år i omkolade bourbonfat. 

Namn: Rum Malecon Rare Proof 18yo
Producent: Rum Malecon
Beställningsnummer:
Pris: 749 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 51,7%
Fatlagring: Omkolade bourbonfat
Beställ här: Som med många andra godsaker så försvinner de från Systembolaget alltför fort så denna går inte längre att beställa.

Smaknoter:
Doft: Torkad frukt, söt, lätt kryddig, mycket sirap, brun farin, choklad
Smak: En lätt lakritston, mer torkad frukt, AKO gräddkola

Tilltugg:
Denna rom är helt perfekt till en crème brûlée som ytterligare förstärker sötman i romen. Vill man inte krångla till det så funkar det också utmärkt med en bit Camembert med fikonmarmelad.

Romen är komplex i sina smaker och för det krävs också komplex musik. Här kommer progressiv rock när den är som bäst – Eskilstunabandet Pain of Salvation bjuder på låten WAIT. Låttiteln är en uppmaning till att vänta till refrängen, det är då det händer och det är detsamma med denna rom.

10 reaktioner på ”2021-12-04 – Rum Malecon 18YO”

 1. Vilken otroligt god rom, i.om. min hustru ( som inte tycker om whisky) tycker detta var perfekt
  Blir nog att köpa in en flaska
  Göran S

 2. Förunderligt god rom!! Passade alldeles utmärkt till Eskilstunabandet (mycket bra och spännande) och Coops fikonmarmelad m petit camembert Royal.

 3. Riktigt bra rom! Skön sötman och inte för söt. En härlig kryddig strävhet i eftersmaken
  La beställning på 20-åringen. Får se om den kommer till jul 😀

  1. Det är bara att hoppas att de levererar i tid! Den här är perfekt efter julmaten och till julgodiset. Fast ärligt talat så skippar jag nog godiset och njuter av denna rom istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *