2021-12-05 – Talisker Port Ruighe

Talisker är ”Made by the Sea” och beläget på Isle of Skye kan det knappast bli närmre till havet, även om det ligger i en skyddad vik och har Yttre Hebriderna som en mur mot Atlanten. Talisker har alltid varit en favorit i det rökiga spektrat, men de har också släppt mycket mer än så genom åren. En typisk ö-whisky, mellan Islay, Orkney och Highlands i karaktär.

Det hela började då bröderna Hugh and Kenneth MacAskill tog sig till ön från den mindre ön Eigg. 1825 var året och bara 5 år senare hade man byggt Talisker Distillery i Carbost, vid kusten vid Loch Harport.

Hur det gick att destillera förtäljer inte historien men det var många som gjorde sina försök under diverse kontrakt, men först runt 1880 lyckas man styra upp organisationen. Några tillkom och några föll bort, men 1898 har man till slut bildat Dailuaine-Talisker Distillery och är den bäst säljande single malten i hela landet.

1916 dör ägaren Thomas MacKenzie och då stiger John Walker & Sons samt John Dewar & Sons in och tar över. Senare blev det Distillers Company och numera Diageo. Intressant att veta är att destilleriet brann ner helt 1960 och att man därefter byggt upp det igen. Kopparpannorna har också återskapats i exakt samma skick som de som fanns innan. Allt för att bevara whiskyns karaktär så långt det är möjligt.

Istället för att posta en specifik film här så länkar jag istället till Talisker’s egen Youtube-kanal. Här hittar ni allt möjligt kul om destilleriet:

https://www.youtube.com/c/TaliskerWhisky/featured

Talisker Port Ruighe är en något sötare Talisker med sin dubbellagring på portvinsfat. Port Ruighe är den gaeliska stavningen på hamnen på Skye och whiskyn sägs hylla de skotska handelsmän som trotsade havet hela tiden. Ni som provat tidigare utgåvor kommer att känna igen er men komplexiteten är en annan, där whiskyn känns mer mogen än vad den kanske är. Precis som många andra har man valt att undanhålla oss vad det är för ålder på destillatet.

Alkoholhalten på 45,8% är också ett mysterium men den troliga teorin är att denna siffra motsvarar 80° Proof, ett gammalt sätt att visa på destillatets styrka i både USA och Storbritannien. Nördfakta är då också att Talisker väljer att buteljera sina cask strength på 57%, vilket också är deras geografiska plats – 57° norr. Inte en slump att 57 också motsvarar 100° Proof.

Namn: Talisker Port Ruighe
Producent: Talisker Distillery / Diageo
Beställningsnummer: 85742
Pris: 499 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 45,8%
Fatlagring: Amerikanska bourbon och europeiska rostade ekfat samt slutlagring på ruby port-fat
Beställ här: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/talisker-8574201/

Smaknoter:
Doft: Rökig, plommon, apelsin, choklad, mer vinösa toner som säkerligen kommer från portvinsfatet,
Smak: Kraftigare rökton i smaken, mer pepprig och mer apelsin och choklad, en härlig fruktsötma som balanserar rökigheten.

Tilltugg:
För att förstärka sötman och fruktigheten i detta portvinslagrade mästerverk så funkar det utmärkt med en bit apelsinchoklad. Men även sältan kan behöva en skjuts och därmed funkar Marabou Saltlakrits, eller om ni hittar Marabou lakrits, hallon och caramell. En ilten bit på tungan gifter sig otroligt bra med whiskyn.

Musiken idag kommer inte från Isle of Skye, men har gaeliska rötter i alla fall. Vi lyssnar till Gaelic Storm från Santa Monica, Kalifornien:

7 reaktioner på ”2021-12-05 – Talisker Port Ruighe”

  1. Talisker kan man lita på. Perfekt med lite apelsinchoklad (Änglamarks Caramel Orange funkar bra). De kan spela irländskt även i Amerika. 😊

  2. Procentstyrkan gissade jag rätt på! 😀
    Helt ok whisky, kanske inte min super favorit.
    Kul och trevlig musik 🎻

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *