2021-12-14 – Shackleton Blended Malt

Här har vi en whisky som inspirerats av Ernest Shackletons expeditioner till Antarktis. Ernest var en brittisk polarforskare, född 1874 och som dog under en expedition 5 januari 1922 i Grytviken på Sydgeorgien.

Det var under sin tredje expedition till Antarktis 1914 till 1916, som skeppet Endurance körde fast i isen, bara några dagar från målet. Besättningen tvingades lämna skeppet, efter att ha bärgat en del utrustning, förnödenheter samt en liten öppen livbåt. På håll såg man hur skeppet krossades i ismassorna.

Från Elefantön, en obebodd ö utanför Antarktiska halvön, lyckades man i den öppna båten segla över 1000 km öppet hav, en resa som tog 17 dygn och som anses vara en av de största seglatser som någonsin genomförts.

Man nådde till slut Sydgeorgien där man efter 4 månader kunde räddas efter att ha fått kontakt med norska valfångare.

Ironiskt nog så var det inte under denna ödesdigra expedition som han dog, dock under nästa, den fjärde. Vid ett stopp på Sydgeorgien dog Shackleton av en hjärtattack och ligger begravd där.

Men whiskyn då, säger ni? Sluta med historierna nu, vad kan man säga om whiskyn?

Jo, Whyte & Mackay ligger bakom skapelsen och de har en blended till med namnet Whyte & Mackay på bolaget. Dessutom är de nog först med en light-whisky, som bara håller 21,5%.

Bolaget är baserat i Glasgow och ägs av Emperador Inc. i Filippinerna.

Från början köpte man upp fat, blandade whisky och sålde mängder. Det gör man fortfarande och är bland annat stora i USA. Man äger bland annat Jura, The Dalmore och Fettercairn och står bakom många blended, likörer samt även vodka. I augusti 2010, skapade man en replika av Mackinlay’s Highland Malt, som hittats på Antarktis, i förråden från Ernest Shackleton’s expeditioner. 11 flaskor hittades och utgjorde grund till den whisky ni provar idag. Tänk vad en spännande historia kan göra för en upplevelse.

Här kommer en dokumentär från år 2000 om Ernest Shackletons liv, i regi av George Butler, som även innehåller originalfilmer från expeditionen 1919:

https://youtu.be/5OBsHnS5S4U

Namn: Shackleton Blended Malt
Producent: Whyte & Mackay
Beställningsnummer: 85508
Pris: 379 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40%
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/shackleton-8550801/

Smaknoter:
Doft: Fruktig, lite syrligare dock, åt gröna äpplen, sötman är mer bränd, åt brun farin, kanske russin och ett sting av kanel
Smak: Mer frukt, vinteräpplen, citrus, honung och vanilj

Till den här whiskyn är det intressant att förstärka fruktsötman och det görs enklast med torkad frukt. Testa torkat äpple eller varför inte bananchips!

Tyckte denna låttitel kändes rätt i sammanhanget – här har ni Jamie Cullum med låten Don’t Give Up On Me.

8 reaktioner på ”2021-12-14 – Shackleton Blended Malt”

  1. Jag tyckte den var lite spännande med honungssötman i kombination med vitpepprigheten.
    Helt ok en tisdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *