2021-12-13 – Waterford The Arcadian Series: Organic Gaia 1.2

2015 grundades Waterford Whisky vid floden Suir på södra Irland. Mark Reynier heter grundaren och han har tidigare jobbat för Bruichladdich. Waterfords The Arcadian Series består av 4 olika releaser, där man satsat på biodynamisk odling, lokalt odlat korn och tagit det till en ny nivå. Här börjar vi prata vin när vi pratar om denna whisky – terroir är ett viktigt begrepp i vinvärlden och det vill vi ta fasta på även här, eller vad sägs om detta:

Genom att skriva en kod som står på flaskans etikett så kan man få fram att whiskyn ni provar idag innehåller mältat korn från bönderna Jason Stanley, Paddy Tobin, Trevor Harris, John Mallick, Pat Booth och Alan Jackson.

Kornet skördades sommaren 2015 och whiskyn destillerades vecka 36 2016. Då har den mognat på ekfat i 3 år, 9 månader och 20 dagar.

Man buteljerar whiskyn med en alkoholhalt av 50% och detta är en av 4000 buteljer, som buteljerats i september 2020 för en global marknad.

Tänk om man kunde få all den informationen från alla whiskysorter man provar. OCH, det är inte slut än. Vill ni läsa mer om varje korn som använts, gårdarna där det odlats, när groningsprocessen för just denna whisky startade, vilka som destillerat och se detaljer om alla de 12 fat som utgör grund för denna whisky, så kan ni också göra det på följande länk:

https://waterfordwhisky.com/teireoir/organic-gaia-1-2/

Film samt länk till deras Youtube-kanal: https://www.youtube.com/c/WaterfordDistillery

Namn: Waterford The Arcadian Series: Organic Gaia 1.2
Producent: Waterford Distillery
Beställningsnummer: 40919
Pris: 699 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 50%
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/waterford-4091901/

Smaknoter:
Doft: Något pepprig, lite fruktig och med knäckiga toner, söt, godis.
Smak: Nötter, lite kryddig, citrus smyger fram, anis och sedan sötman igen, mer åt choklad än vingummi, om man säger så.

En irländsk whiskey som smakar godis kan behöva balansera med lite sälta. Dessutom finns det ett nötigt inslag i smaken, kanske lite åt mandel, så det får helt enkelt bli en bit toscakaka. Orkar ni inte baka så prova med några saltade mandlar istället.

Det finländska indiepopbandet Satellite Stories, som la instrumenten på hyllan 2018, bjuder på låten The Trap:

10 reaktioner på ”2021-12-13 – Waterford The Arcadian Series: Organic Gaia 1.2”

 1. Tur att smaken (och främst eftersmaken) var bättre än doften, för den var ”jäst och sprit”.
  Kan bli nåt, men under fyra år märks.

 2. Roligt med en sån ung whisky.
  Väldigt lång eftersmak.
  Nu ska jag prova med att vattna ner den lite.
  Tycker bättre om lite lägre procent 🥴

  1. Helt okej alltså och flaskan är bra snygg. Har tvättat bort etiketterna och använder flaskan som vattenflaska nu. Till och med ”korken” är av glas.

 3. Spännande whisky. Märks att den är ung men blir kul att se hur den utvecklas med tiden. Blir nog riktigt bra om några år när de fått fram lite äldre fat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *