2021-12-15 – Cognac Prunier Tres Vieille Grande Champagne XO

2016 firade vi 40-årskalaset genom en resa till Cognac. Det har ni hört förut när vi provade Jean Fillioux. En annan minnesvärd upplevelse från samma resa är besöket på The Old House i Cognac eller La Vieille Maison, som det heter på franska.

Huset är gammalt, riktigt gammalt, så pass gammalt att det är ett historiskt skyddat monument i Cognac. Det är också en butik som tidigare har sålt skivor och musikanläggningar, tills Prunier tog över.

Nu är det en butik i bottenplan och ett gammalt hus. Guiden kunde vi knappt hitta när vi kom dit, han satt och fikade tillsammans med sin hund på ett café på samma gata.

Men när han märkte att vi stod där och kikade in så dök han upp. När vi berättade att vi bokat ett besök just där och inte på destilleriet, så tog han emot oss. Vi fick en rundvandring i det gamla huset, trots att vi (enligt honom) inte fick gå in där på grund av rasrisken!!

Sen fick vi prova vad vi ville i butiken och sedan köpa med oss samples av varje sort. Fantastiskt bra koncept och lite udda jämfört med andra cognacshus som vi besökte, betydligt mer kommersiella. Hennessy, Remy Martin med flera, som satte marknadsföringen i första rummet, istället för upplevelsen. Många cognacshus, som Delamain till exempel, var väldigt frågande till varför vi ville besöka de, men var samtidigt otroligt tacksamma och tillmötesgående.

Medan ni njuter av denna cognac, en av de bästa jag provat, så kan ni kolla in denna film:

Namn: Prunier Cognac XO Grand Champagne
Producent: Prunier
Beställningsnummer: 82461
Pris: 1798 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40%
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/prunier-8246101/

Smaknoter:
Doft: Mynta, läder, torkad frukt, nötter, mörk choklad, lite lakrits, vanilj och tobak
Smak: Mörk choklad, lite blommig, fruktig, nötter, karamell och fantastiskt lång eftersmak med ännu mer nötter och torkad frukt

Jag vill påstå att det är synd att blanda in ett tilltugg till denna cognac. Om du ändå vill matcha detta med något så skulle det vara oliver av bra kvalitet. Testa till exempel Fontanas kalamonoliver.

Visserligen är detta ett amerikanskt band men de spelar modern jazz ala Esbjörn Svensson Trio. Har inget med Frankrike och Cognac att göra, men är en ren njutning som passar utmärkt till denna dryck! Ta en liten slurk, luta dig tillbaka, blunda och bara lyssna!

10 reaktioner på ”2021-12-15 – Cognac Prunier Tres Vieille Grande Champagne XO”

 1. Kul att ni kunde vara med och prata om cognac en liten stund. Dagens ”whisky” är alltså en cognac och det är lite kul att se att flaskan jag köpte från Systembolaget visar 43% på etiketten, men informationen i bloggen, tagen från Systembolaget visar på 40%. Så antingen är det fel i Systembolagets katalog eller så har jag fått en uppgraderad flaska? 🙂

 2. Missade snacket pga. träning men avnjuter den nu.
  Ingen cognac drickare men den var riktigt bra.

  1. Visst är den! Kan inte säga att jag var ett stort fan av cognac heller förut, men efter resan dit så har man upptäckt det som gör drycken fantastisk.

 3. Vad hade vi i glaset i dag då?
  Jisses vad gissningar vi fick till! 🥴
  Trots att det inte var en whisky blev vi glada ändå 👍
  En klart god konjak.
  Så kul att få prova liter dyrare saker som man förmodligen inte skulle köpa själv.

 4. Rysligt goda dofter och smaker. Håller med om att oliverna är onödiga men cognacen lyfter tilltugget. God jazz!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *