2021-12-16 – Wolfburn Northland

Så långt norrut på den brittiska ön man kan komma, nästan i alla fall. Thurso är den nordligaste staden i alla fall och härifrån kan man ta färjan över till Orkney, där Highland Park och Scapa har sin hemvist.

Destilleriet Wolfburn startade upp sin verksamhet redan 1821, då i regi av William Smith. Kvar av det finns dock bara ruiner, det lades ner 1858. Dagens Wolfburn har byggts strax intill och 2013 destillerades de första dropparna, på Burns Night den 25 januari.

Destilleriet har expanderat de senaste åren men än så länge har man bara en mäskpanna och en spritpanna, Man tillverkar mest orökt malt men sedan 2017 finns även Morven, en inte bara rökig variant utan även en bästsäljare.

I filmen lite längre ner ser ni just en jämförelse mellan vår whisky och den rökiga Morven.

Northland är en ren bourbonlagrad whisky som inte kylfiltreras, buteljeras på plats vid 46%.

Alltid kul med nya destillerier och det har ju tillkommit rätt många namn på whiskykartan de senaste åren. Förutom Wolfburn, hittar vi Aberargie, Abhainn Dearg, Ailsa Bay, Annandale, Arbikie, Ardnahoe, Ardnamurchan, Ardross, Ballindalloch, Bonnington, Borders, Brew Dog, Brora (ja, ni läste rätt), Burn O’Bennie, Clydeside, Daftmill, Dalmunach, Dornoch, Eden Mill, Falkirk, Glasgow, GlenWyvis, Harris, Holyrood, InchDairnie, Isle of Raasay, Kingsbarns, Lagg, Lindores Abbey, Lochlea, Nc’nean, Roseisle, Strathearn och Torabhaig. Mycket intressant att se fram emot helt klart.

Här kommer en liten intervju med Shane Fraser, destillerichef på Wolfburn:

Sen för att uppmuntra till ytterligare köp så kommer Swedish Whisky Girl med en bra jämförelse mellan vår whisky och Wolfburn Morven:

Namn: Wolfburn Northland
Producent: Wolfburn Distillery
Beställningsnummer: 82854
Pris: 556 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 46%
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/wolfburn-8285401/

Smaknoter:
Doft: Söt, frisk, fruktig, citrus, vanilj.
Smak: Honungssötma möter nötter, torkad frukt möter kryddor, lite citrus tonar ut.

En whisky lagrad på bourbonfat brukar inte tillföra så mycket nytt, men i det här fallet så känns whiskyn mer mogen än vad den faktiskt är. Något jag vill lyfta fram då är honungen som förstärks enkelt med en näve honungsrostade jordnötter.

Skotsk whisky kräva skotsk musik! Ja, i detta fall så passar det utmärkt med Skottlands största rockband Biffy Clyro.

10 reaktioner på ”2021-12-16 – Wolfburn Northland”

  1. Tyvärr ingen whisky jag skulle längta efter.
    I mitt tycke blev den mycket bättre med lite vatten i.

  2. Om man jämför med vad jag provade på Cindirella för några (många?) år sedan så har de blivit ett destilleri att räkna med.
    – helt ok 👍

  3. Nja, ingen dålig whisky men inte någon som stack ut. Ganska ”vardaglig” så det får väl duga en tisdag kväll (ligger lite efter 😅). Musiken däremot duger när som!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *