2021-12-22 – Kilchoman Sanaig

Kilchoman var helt nystartat när vi var där och besökte de. Det hade också brunnit i kölnan någon månad innan och de höll på att bygga upp och försöka återställa den. Kul då att Anthony Wills, grundare och destillerichef kunde ta emot oss ändå.

Kilchoman gör allt själva. ALLT! Och det betyder också att man kan titulera sig Single Farm Single Malt Distillery. Ja, kornet odlas på de egna åkrarna, det mältas på plats, torkas i kölnor, mäskas och jäses innan det destilleras, hälls på fat och så småningom buteljeras.

När vi var på plats 2006 hade man inte många fat i lagerhusen. De få flaskor med råsprit som buteljerades etiketterades för hand och vi förvånades över hur fantastiskt den smakade.

Utan fatlagring fanns där en karaktär som vida översteg mycket av de färdiga buteljeringar vi provat tidigare.

Anthony Wills besökte oss i Katrineholm och höll en provning för ett antal år sedan. Då fanns det såklart betydligt mer i sortimentet och många buteljeringar har alltid varit den där typiska Islay-whiskyn för mig.

Den vi provar idag heter Sanaig och är döpt efter en vik på Islays atlantkust. Lagringen har skett i både bourbon- och sherryfat och såklart handlar det om en klassisk rökig variant.

På Kilchomans Youtube-kanal finns mängder av bra filmer:

https://www.youtube.com/channel/UC1S6WjKCTQopY6AG3MiUHvQ

Här kommer en utvald pedagogisk film som visar hela produktionskedjan:

Namn: Kilchoman Sanaig
Producent: Kilchoman Distillery
Beställningsnummer: 11202
Pris: 549 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 46%

Smaknoter:
Doft: Tropisk frukt möter en typisk torvrök, med toner av kaffe och knäck.
Smak: Fruktig, toner av russin, kaffe, mörk choklad och så torvrök förstås. Lång eftersmak med svartpeppar och rök.

Som tilltugg till Kilchoman Sanaig får ni jobba lite i köket. Köp en bra roquefortost, rulla den till bollar, rulla den i valfri whisky och sedan i smulad kavring. Äts sedan med lite bladselleri. Funkar kanon till denna whisky.

Sparks är ett spännande band som grundades redan 1966 och har släppt 25 studioalbum sedan dess. Låten All That är från 2020 och bjuder på skönt svängig pop.

12 reaktioner på ”2021-12-22 – Kilchoman Sanaig”

 1. Vilken toppen whisky. Har provad något från de förut men minns inte att den smakade så br som denna
  Här blir det absolut ett inköp

  1. Riktigt bra är Kilchoman och är en av mina favoriter sen vi var där. De har ju inte funnits så mycket längre än så, men jag hoppas och tror att vi kommer att se mycket bra framöver från de.

 2. Den här gillar jag verkligen-fruktig och rökig med bra eersmak so håller länge.
  När det gäller tilltugget ska jag nästa gång prova att använda en torkad kavring som då gör det hela lite krispigare.

  1. Prova att rosta kavringen i brödrosten så den blir nästa bränd. Sen är det bara att mortla den så får den perfekt konsistens. Mer avancerat är förstås att rulla ostbollarna i lite ägg och panko och sedan fritera de, då blir det krispigt!

 3. Vilken fantastiskt pedagogisk film. Mycket trevlig! Och whiskeyn är mycket god. Lagom rökig till de sötfruktiga tonerna som räcker länge. En av kalenderns absoluta favoriter. Som vanligt bra musik.

  1. Ja, den filmen kan man direkt ta till studiecirkeln, väldigt bra. Jättekul att ni uppskattar musiken, det ligger lika mycket energi och tid bakom det urvalet som bakom innehållet i flaskan.

   1. Jag kämpar på med röken som finns. Det är ju inte min favorit, tyvärr.
    MEN musiken är i min smak, har jag lyssnat på en del i min ungdom!👍😀
    Den mörka chokladen känns verkligen och torvröken och sen känns även pepprigheten.

 4. Sparks, var inte igår man lyssnade på dem 😅 Whiskyn då, jo, fin balanserad rökighet, lång och trivsam eftersmak. Första gången jag testat Kilchoman men får hålla ögon på den framöver.

  1. Kul att du kände till Sparks, för mig var det en ny bekantskap faktiskt, men efter att ha sträcklyssnat genom deras gamla album så hamnar många fler låtar på spellistan. Kul att du blev introducerad till Islay nyaste destilleri, trots att de funnits ett tag.

 5. Sparks var bättre här än de var på 70-talet!

  Detta var i min mening bästa whiskyn hittills. Jag trodde det skulle vara något sött dessertvinsfat inblandat, men det var fel. Ruggigt trevlig mix rök och sötma.

 6. Jag kämpar på med röken som finns. Det är ju inte min favorit, tyvärr.
  MEN musiken är i min smak, har jag lyssnat på en del i min ungdom!👍😀
  Den mörka chokladen känns verkligen och torvröken och sen känns även pepprigheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *