2021-12-21 – Glenfiddich 15yo

Drygt 30 destillerier i Skottland börjar på Glen, vilket kanske inte är så konstigt då Glen betyder dalgång. I fallet med dagens whisky Glenfiddich så är den fulla betydelsen ”dalgången med hjortar”, där ’fiddich’ betyder hjort på gaeliska.

1887 grundades destilleriet av William Grant. Tillsammans med sina 7 söner och 2 döttrar byggde han destilleriet för hand, sten för sten, på ett år och på juldagen 1887 producerades de första dropparna sprit

Under förbudstiden, 1920-talet, var Glenfiddich en av få fullt producerande destillerier. Sonsonen Grant Gordon insåg tidigt att efterfrågan på whisky skulle öka markant när förbudstiden var över, så han såg till att det producerades och lagrades på fat som aldrig förr.

Det var ett lyckats tänk och på 50-talet tog man det ytterligare några steg. Den andra sonsonen Charles Gordon drev igenom att snickra egna kopparpannor på plats och anställde skickliga pannbyggare, också för att kunna möta framtidens behov.

Man startade sitt eget Cooperage (tunnbinderi) och tillverkade alla sina fat själva. Lagret med single malt var enormt och under 60-talet blev Glenfiddich en stark konkurrent till alla blended som dominerade marknaden.

Inte så konstigt att Glenfiddich idag är världens största maltwhiskydestilleri.

Sedan 1998 använder man till stor del också Solera-metoden för många malter. Det innebär i princip att man tömmer fat i ett stort kar (Solera Vat) där de får blandas ihop. Flera olika malter från olika fat fylls hela tiden på i karet och alla åldrar på ingående destillat har man koll på. Karet fylls hela tiden på till hälften och man tappar ur till sina olika buteljeringar successivt.

När det gäller whisky så är det förstås den yngsta malten i karet som sätter åldern på flaskan. I Glenfiddich 15 finns därmed betydligt äldre whisky då även denna har tillverkats enligt Solera-metoden. Den Solera Vat som används på Glenfiddich har hela tiden fyllts på och aldrig varit mindre än halvfull sedan 1989.

Lärorikt när Master of Malt deltar på European Bartender School på Glenfiddich Distillery:

Namn: Glenfiddich 15yo
Producent: Glenfiddich Distillery / William Grant & Sons
Beställningsnummer: 308
Pris: 499 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40%
Länk till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glenfiddich-30801/

Smaknoter:
Doft: Torkad frukt, honung, vanilj, citrus
Smak: Nötig, toffee, honung, vanilj, päron

Avsaknad av rök i denna gör att jag väljer att tillföra det i form av rökta viltchips. Finns i olika sorter och säljs i de flesta affärer (märket Wild Chips är nog mest känt). Med rökt kött från ren, älg eller hjort blir whiskyn ännu mer komplett.

Musiken kommer från för många okända konstellationen The Living Tombstone. Men 10 miljoner fans och 2,6 miljarder strömningar av deras musik talar sitt tydliga språk, en blandning av rock och EDM där de mest populära låtarna är covers på datorspelsmusik. Här lyssnar vi dock på lite punkigare rock i låten Lazy.

11 reaktioner på ”2021-12-21 – Glenfiddich 15yo”

 1. Är inte så förtjust i Glenfiddich, men denna var helt klart i min smak. Smakrik och lagom eftersmak samt ett bra pris
  Blir nog ett inköp snart

  1. Precis, en typisk Glenfiddich. Inget märkvärdigt trots 15 års lagring, men ändå. Vore intressant att prova en väl lagrad, säg 30-40 år Glenfiddich. Kanske har det hänt något mer då!??

 2. Väldigt lättdruckna. Tycker helt klart att päronsmaken fanns där.
  Bra pris för en 15 åring.

  1. Japp, prisvärt är det och lite slätstruket kanske, Funderar på en provning med 15-åriga whiskies, för jämförelsens skull. Tror dock att det är svårt att hitta så många idag då NAS har blivit ett begrepp.

 3. Går på din idé Johan att man själv tillsätter rökigheten.
  Rökt ölkorv smakade bra till.
  Päron smaken kändes tydligt i denna whisky, tycker jag.
  Kanske blir en vända till systemet 👍

 4. Lite ”godis-whisky”. Prisvärd och gick att dricka ihop med en rökt ölkorv (trots chili).
  2cl försvann fort ……

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *